Categorieën
Lifestyle

Out of Africa op Netflix

Jaaa! Dé film uit 1985 op Netflix.

Ik heb afgelopen voorjaar zó lopen zoeken naar de film “Out of Africa”, maar nergens te vinden. Niet op Netflix, niks op You Tube. En ik wilde de film zo graag zien. Ik heb de titel ongeveer 100 keer ingetoetst bij de zoekfunctie op Netflix. En ja hoor, “Out of Africa” staat op Netflix. En ik heb ‘m gekeken natuurlijk.

Out of Africa filmposter

Out of Africa. Out of Africa is een Amerikaanse romantische dramafilm uit 1985. Geregisseerd door Sydney Pollack. Hoofdrolspelers zijn Meryl Streep en Robert Redford. De film is gebaseerd op het boek van de Deense Karen Blixen: “Een Lied van Afrika” (1937). De film won zeven Oscars.

Verhaal. Het verhaal begint in 1913 en gaat over de rijke Karen die naar Africa reist voor een verstandshuwelijk met de Zweedse baron Bror Blixen. Ze beginnen een koffieplantage maar Bror gaat liever jagen en is vaak lang weg.

Karen en Bror huwelijk

Huwelijk. Toch ontwikkelt Karen warme gevoelens voor hem en ze vecht voor haar huwelijk. Later ontdekt Karen dat Bror er meerdere minnaressen op nahoudt wanneer ze syfilis krijgt. De eerste wereldoorlog is dan begonnen. Na een lang ziekbed in Denemarken, keert ze terug naar haar man en de plantage in Nairobi. Bror vertrekt meteen weer op safari en laat Karen en de farm achter. Ze leven vanaf dan apart.

Meryl bij stamhoofd

Onderwijs. Karen probeert iets van haar leven in haar eentje te maken en start een school in het Afrikaanse dorp. Haar plantage draait winst en alles gaat goed. Mede dankzij haar inzet en goede wil voor de lokale bevolking.

Romance. Tijdens een tocht leert Karen de stoere Denys kennen. Hij is een jager die op de “big 5” jaagt voor de verkoop van vlees, huiden en ivoor. Het is een man die anders in het leven staat dan de mannen die Karen kent. Ze trekken steeds vaker met elkaar op en er ontstaat een romance. Denys leert haar veel over de natuur, de dieren en de mensen in Afrika. Ze vliegt met hem mee in zijn vliegtuig. Ze leert jagen tijdens een safari. Superromantisch.

Meryl en Robert washing hair

Tijdens die safari begint er een mooie, romantische scene waarin Denys het haar wast van Karen. Hier zie je Meryl op haar mooist.

Relatie. Karen en Bror scheiden. Denys trekt in bij Karen. Nu ze samen wonen, komt Karen er achter dat Denys iets heel anders in gedachten heeft bij een relatie. Hij heeft een vrij leven in de natuur. Altijd onderweg, altijd alleen en weg van huis. Maar wanneer hij thuis is, is hij er voor haar. Karen wil haar man bij zich. Dit valt niet te verenigen en Denys gaat weg bij Karen.

Om te weten hoe het verder gaat, moet je zelf maar kijken 😛  Ik verklap nu verder niets meer.

Out of Africa hunting

Kleding. Ik vind vooral de kleding en sfeer in de film erg mooi. In de tijd waarin de film zich afspeelt, was het nog zeer ongebruikelijk dat een vrouw een broek droeg. Dat is met de emancipatie tijdens de eerste wereldoorlog pas ontstaan. Door het gebrek aan mannen, omdat die allemaal moesten meevechten aan het front, waren vrouwen onmisbaar in vele sectoren. Vrouwen werkten in fabrieken en op het land. Daarom begonnen ze praktische kleding te dragen. Weg met het strakke korset en hup, een broek aan. Deze vrouwelijke kledingstijl van de jaren 20 vind ik nog steeds mooi om te zien.

Kleuren. In de film worden voor de kleding natuurlijke stoffen gebruikt zoals linnen, katoen en zijde. In ongeverfde of safari-kleuren zoals beige, kaki, wit, ecru, camel, cognac en legergroen. Prachtig, ik kan er geen genoeg van krijgen. Afgelopen voorjaar heb ik ook een artikel gewijd aan de mode van Out of Africa, maar dan in een nieuw jasje.

Meryl Streep. In Out of Africa zie je hoe mooi en natuurlijk Meryl Streep is. Eigenlijk speelt zij (nog steeds) iedere rol uitzonderlijk goed. Ook in deze film kun je goed merken wat een talentvolle actrice zij is. Meryl is geen vamp, geen diva, geen sexy lady. Ze is een vrouw waar je naar blijft kijken. En daarbij wordt ze steeds mooier. In Out of Africa is ze soms  verwaaid en vies maar met haar mooie huid en natuurlijke blos is zij een van de mooiste vrouwen op het witte doek. Meryl Streep is met geen een andere actrice te vergelijken.

Meryl en Robert resting in chair

Langzaam. Maar jemig, wat is die film  l a n g z a a m . Tegenwoordig gaat alles snel. Camerabeelden, switchen van scene, acties. Maar Out of Africa is nog echt zoals alle goede films vroeger gingen. Mijn dochter zou zeggen: “Pfff wat saai, wanneer gebeurt er nu eens iets?” Maar vroeger ging het leven ook langzamer. Een romance ontstond ook langzamer. Een tocht per paard, of een reis per trein of schip. Daar deed je dagen over. Maar als ik eerlijk mag zijn. Ik vond het ook nogal langdradig. Ik heb tijdens de film van alles lopen doen. Wasje in wasmachine, vaatwasser in- en uitruimen etc. Kwam ik terug, zaten ze bijvoorbeeld nóg op die veranda.

Of ben ik gewoon zo ongeduldig geworden?

X Ka.

Één reactie op “Out of Africa op Netflix”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: