Categorieën
fashion health

Korte armen syndroom.

Moet ik aan de leesbril?

Presbyopie.

Wanneer je zo rond de 50 bent, kun je steeds minder goed van dichtbij zien. Sta je in de supermarkt en wil je een etiket lezen, even kijken wat de ingrediënten zijn. Lukt dat opeens niet meer. Het zogenaamde “korte armen syndroom”. Je houdt dan alles iets verder van je vandaan zodat het weer leesbaar wordt. We krijgen er allemaal mee te maken.

Dat heet, niet schrikken, …OUDZIENDHEID.  Ofwel presbyopie.

Als je jong bent is je ooglens zeer flexibel. Een kind kan beelden vlak voor het oog haarscherp zien. Naarmate we ouder worden vermindert deze flexibiliteit snel. We krijgen vanaf ons 40ste moeite met lezen. Onze lens moet zich enorm inspannen om van dichtbij te kunnen zien.

lettertjes

 

Oorzaak presbyopie.

Na de puberteit groeien de ogen niet meer. De ooglens groeit wél door. De hoeveelheid cellen neemt toe en daardoor wordt de lens steeds dikker en harder en verliest de lens z’n elasticiteit. Daardoor kan het oog zich niet meer zo goed scherpstellen. Vooral bij schemerlicht en bij vermoeidheid.

Het kan helaas niet worden voorkomen. Het zicht blijft verslechteren tot we ongeveer 60 jaar oud zijn.

De invloed van de overgang op onze ogen.

Traanvocht is belangrijk voor de gezondheid van de ogen. Maar ook voor de breking van het licht zodat we beelden scherp zien.

Traanvocht wordt aangemaakt door het slijmvlies van het oog, en de traanklier.

A. Vogel:  Tijdens de overgang maken de *slijmvliezen minder vocht aan.

*Slijmvliezen zitten op plekken waar het lichaam direct blootgesteld wordt aan de lucht, voedsel en andere dingen van buitenaf. De ogen, mond-, neus- en keelholte. De longen maar ook de vagina, blaas en darmen zijn allemaal bedekt met slijmvliezen.

Tijdens de overgangsjaren produceren de eierstokken steeds minder oestrogeen. Oestrogeen is belangrijk voor het functioneren van onze slijmvliezen.

Het afnemen van oestrogeen heeft dus veel invloed op de gezondheid van onze ogen. Het gebrek aan slijm en vocht in je ogen zorgt voor een minder goed zicht.

Ik weet genoeg.

Zou ik een bril nodig hebben? Er is maar één manier om daar achter te komen. Ik ga naar een van de meest vooraanstaande opticiens van Nederland: Henno Cysouw. kijkt verder.  Op de markt in Terneuzen.

 

 

Ik heb een afspraak met Petra. Ze geeft eerst een korte rondleiding. Wat een prachtige zaak is het toch. Alles van beton, glas en leer. Heel mooi en rustig.

En dan gaat het gebeuren. Mijn ogen worden opgemeten. En ik kom er al gauw achter dat ik het verschil niet zie tussen de Q, O, G of C. Dat is allemaal de zelfde letter voor mij.  Jaaaa daar gaan we dan!

img_2483

Na wat testjes voor veraf zien en dichtbij zien, krijg ik m’n rapport.

“Het valt allemaal reuze mee, mevrouw. U heeft eigenlijk nog geen bril nodig.”

En weet je, dat viel een beetje tegen. Ik had ondertussen mijn zinnen gezet op een leuke bril. Iets hips, iets opvallends. Iets waarvan iedereen zou zeggen: “Tja, jij dúrft dat he.” Iets waarmee ik een jaar voor loop op de rest… Maar ja, mijn ogen zijn gewoon nog goed. Ik kan geen fashion statement maken van “Ik heb een bril en die laat ik zien ook.”

Met ver zien scoor ik -0,50 en voor dichtbij zien heb ik +0,25. Dat is dus niet de moeite voor een bril. Jammer hoor.

X Ka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d