Categorieën
fashion persoonlijk

Ode aan de beha.

Erika weet alles over beha’s

Het belang van een goede beha.

Een goede beha geeft ondersteuning aan de borsten zodat deze niet hangen. Borsten bezitten geen spierweefsel dus kunnen zichzelf niet staande houden. Verder zorgt de beha dat de borsten op hun plaats blijven zitten als we bijv. rennen of springen.

Vrouwen zijn een beha gaan dragen nadat het korset uit de mode raakte.

Vrouwen droegen vroeger dus een korset. Dit was natuurlijk een zeer oncomfortabel kledingstuk. Maar het corrigeerde de taille en ondersteunde de borsten.

De beha is uitgevonden in 1907 door de Amerikaanse Mary Phelps Jacob en haar Franse dienstmeisje. Zij naaide twee zakdoeken aan elkaar en zo ontstond het eerste model beha. Later werd de uitvinding gekocht door Warner Brothers Corset Company.

Mary Phelps Jacob

Vanaf toen maakte de beha een snelle ontwikkeling door en kennen we nu veel verschillende soorten beha’s.                                    (Bron: wetenschap.infonu.nl)

Die twee zakdoekjes gaan het voor mij niet doen, vrees ik. Mijn boezem heeft wat meer nodig. Ik ga me laten adviseren door iemand die álles weet van beha’s en onderbroeken en bovendien een geweldig leuk mens is: Erika.

img_2971

“Hoi, ik ben Erika de Gucht. Moeder van twee prachtige dochters Evy (bijna 24) en Demi (21). Al 12 jaar samen met Pascal, mijn grote steun en toeverlaat en de stille motor achter mijn bedrijf. In m’n vrije tijd gaan we graag op zoek naar leuke restaurantjes, drinken graag een goede Trappist en bezoeken regelmatig een concert.

Ik ben in 2000 gestart met mijn eigen winkel in Axel, toen nog aan de Noorstraat op nr. 23. Na 15 jaar hebben we het voormalig postkantoor/museum op Noordstraat 11 gekocht. Ik had ruimte te kort, groeide uit m’n jasje.

img_2982
Pantylette

Het leuke van de lingeriebranche is dat je al heel snel een band opbouwt met je klanten. Mensen moeten zich letterlijk bloot geven dus is het belangrijk dat ze zich op hun gemak voelen. We hebben meisjes die om hun eerste beha komen maar we verkopen ook nog de klassieke pantylettes. Zo is iedere dag anders.

Ik heb mij 25 jaar geleden gespecialiseerd in het aanmeten van borstprotheses en de daarbij behorende lingerie. Ik ben nu de enige in Zeeuws-Vlaanderen die dit doet. Het was ook de reden van onze verhuizing naar een groter pand. We hebben nu een eigen paskamer voor het aanmeten. En de protheselingerie hangt er netjes op. De dames kunnen nu altijd binnen lopen en kijken wat er nieuw binnen is. Dit geldt ook voor prothese badkleding.

Voor het aanmeten van een prothese adviseren we wel om vooraf een afspraak te maken zodat we alle tijd en aandacht hebben. Het is voor veel dames een grote stap en het moet dan ook rustig en goed gebeuren. Je moet van de zorgverzekeraar tenslotte 2 jaar met een prothese doen.

Door onze specialisatie merken we dat steeds vaker vrouwen met andere problemen de weg naar onze winkel hebben gevonden. Grote borsten, kleine borsten, ongelijke borsten, vrouwen die problemen hebben met het vinden van de goede maat of model. We hebben voor iedereen een passende beha.

Ik denk dan ook dat dát de reden is waarom de winkel zelfs tijdens de crisis goed is blijven lopen. Mensen zijn tegenwoordig mobiel en bereid een stukje te rijden voor goede service en advies. En advies geven doen we graag.

Hoe vaak zien we niet vrouwen met verkeerd ondergoed? Een mooie jurk staat nóg veel mooier met het juiste ondergoed. Onder een strakke jurk hoort naadloos ondergoed of een corrigerend onderjurkje.

img_2940
Hoe het dus niet moet

Mensen vergeten dat je, met een corrigerende slip, eerder iets áccentueert dan camoufleert. Zo’n broekje tovert je overtollig weefsel helaas niet weg, maar duwt het ergens anders naar toe.

img_2938
Een rol boven de correctieslip

Vaak wordt er bezuinigd op het ondergoed terwijl juist de basis goed moet zijn. Dan pas zou je bovenkleding moeten passen. Een beha die goed zit: stevig maar niet afknelt, de borsten mooi lift of zelfs een beetje op pusht. Als je je borsten een beetje kan liften, valt een buikje ook veel minder op.

Veel vrouwen met grote borsten willen ze graag een beetje plat drukken. Terwijl je dan juist veel zwaarder lijkt omdat je jezelf vierkant maakt. Lift je je borsten, dan creëer je meteen meer taille.

img_2947
Te weinig steun, duwt plat
img_2948
Een passende beha (Prima Donna Twist)

Veel vrouwen pakken de omvang groter, terwijl eigenlijk de cup groter moet. De stevigheid van een beha haal je nog altijd uit de omvang.

Elastan zit heerlijk maar geeft totaal geen stevigheid en wordt snel slap door het wassen. Dus bij een stevige beha zit er weinig of geen elastan in de cups. Een groot misverstand is ook dat voorgevormde beha’s alleen voor kleine borsten zijn. Voorgevormd is iets anders dan een push up.

Alle vrouwen dragen een beha dus laat maar zien dat hij mooi is. Een leuk bandje of kantje. Ook bij badkleding zien we dat. Badpakken zijn weer hip, bandeaubikini’s niet weg te denken en we zien veel voorgevormde cups. Veel vrolijke kleuren, maar ook blijft het zwart/wit en het marinethema.

img_2961
Bikini met bijpassende jurk van Prima Donna
img_2970
Badpak met omslagrok van Cyell

Mijn benen zijn niet echt mooi meer door al 35 jaar een staand beroep te hebben. En door een operatie zijn mijn borsten niet meer gelijk. Maar met een goede beha zie je daar niks van. Kan ik nog in bikini? Ik vind van wel.

Iedereen moet dragen waar hij/zij zich goed in voelt. Niets is zo mooi als een vrouw die lekker in haar vel zit.”

Erika.

 

Één reactie op “Ode aan de beha.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d