Categorieën
food&drinks

Picknicken voor volwassenen

Interview ‘Diner en Blanc’

Als kind heb je het vast wel eens gedaan. En later je eigen kinderen. Picknicken.

Een mand met daarin een kleed om op te zitten, een flesje drinken en wat lekkers om te eten. En dan gezellig op het gras in een park, of aan de rand van het bos, het kleedje neerleggen en gaan zitten. “Eens kijken wat voor lekkers we allemaal mee hebben.” Terwijl je zelf de picknickmand hebt gevuld. “Hmmm lekker. Mooi hier hè? Gezellig hoor.” Vervolgens weet je niet hoe je moet gaan zitten. En dan voel je je ene voet al slapen. En het drankje is lauw geworden. En natuurlijk, tot overmaat van ramp, maar heel voorspelbaar: Ieeewww, getsieee! Mieren! Waaah, ze bijten! Overal, ze zitten overal!” Dus pakt iedereen gauw de spullen bij elkaar en vertrekt terug naar huis. Daarom was picknicken nooit echt leuk.

img_3005

Alleen in films, vooral in oude films, ziet het er leuk uit. De dames hebben mooie jurken aan en schitterende hoeden op. De heren plukken bloemen om aan de dame te geven waar ze verliefd op zijn. Ze drinken thee en eten gebak en fruit. En alles ziet er ontspannen en zeer romantisch uit.

Maar mij doe je er geen plezier mee. Op de harde grond tussen het gras. Met allemaal beestjes. Alleen het gesjouw al. Nee hoor, mij niet gezien.

Tot ik het idee van twee ondernemende en enthousiaste dames zag. Zij hebben Picknicken voor volwassenen populair gemaakt in Oost Zeeuws-Vlaanderen met “Diner en Blanc”. Ik stel hen een aantal vragen.

 

Wie zijn jullie?   img_3006

Sandra Koekkoek, moeder van twee jongens (12 en 14). Geboren en opgegroeid in Zaamslag. Gaan samenwonen in Axel en later getrouwd. Aantal jaren zelfstandig geweest (speelgoedwinkel) maar nu weer heel fijn werken als begeleidster in een dagbesteding voor mensen met een beperking.

Bianca de Waele, getrouwd, moeder van een zoon (18) en een dochter (15). Geboren en getogen in Axel en een leuke kantoorbaan.

 

Wat is “Diner en Blanc” eigenlijk?

Het “Diner en Blanc” is ooit begonnen in Parijs in 1986. Enkele bevriende stellen besloten, geheel in stijlvol wit gekleed, de zomer te vieren, volgens een traditie uit het geboorteland van één van hen, Tahiti. In de afgelopen decennia is het Franse “Diner en Blanc” uitgegroeid tot een groots feest met steeds nieuwe elementen.

Het is een feestelijke ontmoeting geworden, welke steeds op een wisselende, ook voor de duizenden deelnemers zelf, geheime publieke locatie plaatsvindt. Sinds 2009 wordt het evenement ook in Nederland gevierd.

Vast staat dat de kleur WIT de hoofdtoon voert. Van kleding tot tafellaken, alles in wit. De gasten nemen ook zelf hun tafel, stoelen en gevulde picknickmand mee. Het eten heeft een culinair gehalte en is koud.

De locatie is nog geheim. De gasten krijgen één uur vooraf bericht waar het bijzondere feest zal plaatsvinden.

Dit vonden wij zó’n leuk idee. We dachten: Dat moet hier ook lukken. 2 juli a.s beginnen we aan de derde editie.

 

Hoe bereik je mensen om ze uit te nodigen deel te nemen aan “Diner en Blanc”?

We bereiken onze gasten voornamelijk via Facebook. Ook laten we posters drukken die we bij lokale ondernemers mogen aanplakken.

 

Hoe vinden jullie iedere keer een andere locatie?

De buitenlocatie is het minst moeilijk. Het kan in principe overal, als je maar een grasveld of pleintje hebt. Het is al gauw een heel mooi plaatje als alles en iedereen in het wit is. Een binnenlocatie is lastiger. De eerste keer mochten we gebruik maken van een leegstaande kerk. Dat was echt schitterend.

diner en blanc 2015
Diner en Blanc 2015

Vorig jaar hadden we een boerenschuur helemaal mooi aangekleed maar was het op de dag zelf erg mooi weer zodat we het buiten konden vieren op het boerenerf.

Twee mooie filmpjes van Diner en Blanc 2016

 

Dit jaar hebben we gekozen voor alleen een buitenlocatie. We gaan er gewoon van uit dat het mooi weer is.

 

Welke voorbereidingen treffen jullie?

Omdat we er zelf een bijzonder tintje aan willen geven (mooie aankleding, dj, koffiebar, cocktailbar, wijnbar, goodiebag, toiletten etc) zijn we eerst op pad gegaan voor sponsors. Dit zijn wat lokale ondernemers die we vermelden in een boekje dat we aan de gasten meegeven.

Daarnaast steken we best wat werk in de aankleding. Vorig jaar hebben we rommelmarkten bezocht om allerlei spullen te kopen die we wit geschilderd hebben.

Ook betrekken we er de sponsors bij door te vragen om leuke acties, omtrent “Diner en Blanc” op Facebook te plaatsen. Denk o.a. aan een modezaak die witte kleding aanbiedt. Een restaurant/traiteur/kaas-/visboer die een speciaal menu maakt om af te halen voor “Diner en Blanc”. Een restaurant/bar die ter plaatse drankjes verkoopt. Enzovoorts.

 

Hoeveel gasten willen en kunnen jullie ontvangen?

De locatie bepaalt het maximale aantal gasten. Zo gauw we de locatie in beeld hebben, gaan we uitmeten hoeveel tafels en stoelen we kwijt kunnen. In 2015 en 2016 kwamen beide keren ongeveer 150 personen.

diner en blanc servetzwaaien
Servetzwaaien op “Les Lacs du Connemara” van Michel Sardou

 

Wat vinden jullie het allerleukst aan dit event?

Het is erg leuk om zoveel mensen een leuke dag te bezorgen en te laten (mee)genieten. En dat dit dan gewoon in Axel plaatsvindt!

 

Wat zouden jullie willen zeggen tegen ondernemende mensen die dit zelf ook willen organiseren in hun eigen stad/dorp?

Voor iedereen die ditzelfde wil organiseren in eigen stad: Denk vooral aan dingen die kúnnen. Want er is heel veel mogelijk. Tevens zijn er best veel mensen bereid om, op welke manier dan ook, te helpen.

Het is écht heel leuk om te organiseren. De voorpret, de mooie beelden van iedereen en alles in wit. Een mooi feest. Mooie herinneringen.

 

diner en blanc 4 pers
Sandra en Bianca met hun mannen Jacco en Edwin in 2016.

 

Dank jullie wel, dames. Deze picknick wil ik niet missen. We zijn er weer bij dit jaar!

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009658963973

 

 

 

 

 

Één reactie op “Picknicken voor volwassenen”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: