Categorieën
food&drinks

Wat zijn tapas eigenlijk?

Wat zijn tapas eigenlijk?

Het is al bijna ‘gewoon’ geworden, tapas. Maar wat zijn tapas nu eigenlijk? En hoe zijn ze ontstaan?

Eigenlijk hebben we altijd al tapas gegeten. Maar toen heetten het nog gewoon borrelhapjes. Een tapa is niet meer dan een eetlustopwekker. Of een gratis hapje bij een drankje. Nu staat er vaak een klein schaaltje zoute pinda’s naast je wijntje. En hoe vaak bestel je niet een portie bitterballen als je met een groepje vrienden op het terras zit?

bitterbal
Foto: direct dutch

Met de komst van de Ibiza-hype en het ‘nieuwe loungen’, kwamen de hippe strandpaviljoens en trendy restaurants met wat luxere hapjes. Geleerd van de Spaanse gewoonte om bij de wijn of sherry wat kleine hapjes te nemen.

keizer Karel V
Foto: Wikipedia

Het is sowieso van Spaanse afkomst. In de jaren 1500 besloot keizer Karel V dat alle herbergen in Spanje een hapje moesten serveren bij de drank. Er reden namelijk te veel dronken mannen, die hem moesten vertegenwoordigen, te paard rond.

Om het drankje te beschermen tegen vliegjes e.d. legden de mannen vaak een stukje brood of plakje ham op het glas. Het woord tapa komt van ‘tapar’ wat afdekken/bedekken betekent.

In Spanje waardeert men de kwaliteit van de tapas. De versheid, de smaak. Daarom zijn het daar vaak simpele gerechten.

Maar er is een stroming van koks ontstaan die hun best doen om aan de nieuwe internationale normen en eisen te voldoen. Zo komt er steeds meer aandacht voor presentatie, smaak en eigenheid.

Het borrelhapje is uitgegroeid tot een hoogwaardig tussendoortje. Of zelfs zo samen te stellen dat het een complete maaltijd is.

Dus dames, waar gaat jullie voorkeur naar uit? Het bekende blokje-kaas-met-augurk en de bitterbal? Of toch liever de heerlijke tapas zoals olijven, ham, patatas bravas en calamari, om maar wat te noemen.

tapas
Foto: Recipe Tin Eats

X Ka.

2 reacties op “Wat zijn tapas eigenlijk?”

Ik hou van de kant en klare tapas hapjes uit de supermarkt met wat zelfgemaakte wraps erbij en een gewone simpele bitterbal doet het ook altijd goed. Lekker makkelijk, alles op een schaal/ plank, wijntje erbij…ik hou der van !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: