Categorieën
food&drinks

Hollandse pot

Ik hou van de oerhollandse keuken: hutspot en spruitjes en zo.

Stiekem ben ik een heel Hollands meisje. Een Zeeuws meisje. Ik hou van de Hollandse nuchterheid. Van de Hema. Zoute drop. Sinterklaasavond. Boerenbont servies. En van de Nederlandse ‘gezelligheid’.

 

strooigoed

En ook van de Hollandse pot. Boerenkool met worst, hutspot, spruitjes met aardappeltjes en een stukje vlees. Ik kan wel heel hip en werelds gaan doen maar eigenlijk vind ik dit toch het lekkerst. Spaghetti of macaroni is best oké hoor, maar niet te vaak. Pizza, lasagne idem. Best te doen, voor zo af en toe. Chinees, lekker maar niet te vaak asjeblieft. Ik heb liever worteltjes en doperwtjes. Of bloemkool (met een papje – Ome Willem).

En what happened met de savooiekool? Spitskool, witte kool? Daar hoor je toch niemand meer over? Heerlijk! En gewoon gesneden rauwe witlof met een beetje dressing? Jammie! Dat eten wij altijd nog met kerst.

boerenkool met worst

Misschien eten best nog veel mensen deze groenten. Maar de volgende generatie, onze volwassen kinderen, kennen ze al niet meer. Alleen ‘foodies’, de foodkenners. Die eten zelfs de groenten die wij al niet meer bereiden: pastinaak, koolraap en snijbiet bijvoorbeeld. Zij zullen de bijna vergeten groenten in ere houden.

Zo heeft iedere generatie z’n eetgewoonten. Wij als 40er, 50er en 60er hebben na de Franse keuken – die internationaal gewaardeerd wordt – de Italiaanse, Chinese, Griekse en Turkse gerechten (weliswaar verbasterd naar de westerse smaak) leren waarderen.

En nu zijn we klaar voor de Amerikaanse keuken. Hamburgers, bagels, cheesecake, brownies, pulled pork, fried chicken en barbecue, ook uit Amerika. We eten als Nederlander graag in fast food restaurants. Maar koken ook steeds vaker “fast”. Er wordt steeds minder de tijd genomen om groenten te schillen, snijden, te wassen en te bereiden. Alles is te krijgen in zakjes waarin de groenten zijn voorgesneden en schoongemaakt. Want dat is lekker makkelijk en lekker snel. Een hoeveelheid suiker toegevoegd en wie weet wat voor conserveer-, smaak- en geurstoffen. Want normaal ziet gesneden groente er wat verlepter uit na een paar uur. En koken in de magnetron gaat ook prima. Je hoeft alleen maar op de ‘ping!’ te wachten en je eten is klaar.

We maken ons er allemaal schuldig aan. We weten op den duur niet meer beter. Maar ik heb wel eens heimwee naar de Oud-Hollandse pot. Sla met spekjes, zuurkool met rookworst, prei met ei. Ik ben echt een uit de klei getrokken boer’nmeid. Ik hou van groenten uit onze klei. Aardappelen, kolen en bieten. En voor mij hoeft het geen duur recept te zijn. Geen cent tevee eej! Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

 

Één reactie op “Hollandse pot”

Wat een leuk stukje weer op je blog !! M’n husband zegt wat ben je een ouderwetse eter, hahaha ! Vind het ook het lekkerst….ben geen pasta mens, afxen toe maar zeker niet te vaak ! In tegenstelling tot onze puber in the house…..
Tijden veranderen maar smaken blijven verschillen !!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: