Categorieën
tv, film, theater

Wat is dat toch met clowns?

Bekende tv/film clowns.

Op een of andere manier zijn clowns altijd belangrijk geweest in de westerse cultuur. Ze zijn er om mensen aan het lachen te maken. Maar er zijn ook veel mensen bang van clowns. De angst voor clowns heet ‘coulrofobie’.

Ze zijn er altijd geweest, clowns. In de 16e, 17e en 18e eeuw had je de klassieke clowns die voor het volk acteerden of zongen. Vaak speelden ze verschillende muziekinstrumenten of kenden veel acrobatische kunstjes.

Klassieke clowns:

Harlekijn. De Italiaanse vorm van volkstoneel in de Middeleeuwen.

Nar. Een vreemd geklede komediant en een figuur uit de literatuur. Komt voor in het kaartspel. Een nar is een joker.

Clown. Een wit geklede en wit geschminkte man in het circus voor volksvermaak.

Pierrot. De melancholische clown uit Italië in begin 19e eeuw.

 

Maar wij, veertigers en vijftigers zijn opgegroeid met Pipo de Clown. Iedere week weer een nieuw avontuur van Pipo, Mammaloe en Klukkluk met de woonwagen.

Wij waren niet bang van deze flauwe clown. Dit waren kinderachtige verhaaltjes, speciaal voor de allerkleinsten. “Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen!” Niemand was bang van deze man… Behalve mijn zus. Zij verstopte zich achter de zetel of onder tafel als Pipo de Clown begon. Misschien heeft zij coulrofobie. Sapperdeflap!

Toen de uitzendingen van Pipo stopten in 1980, waren de afleveringen van Bassie en Adriaan begonnen. Superspannend! Zij beleefden allerlei avonturen met de Baron, B2 en Robin de robot. Ken je de uitspraak nog: “Dat ga ik eens aan de binnenkant van m’n oogjes bekijken” en “Alles is voor Bassie!”. Of “Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!”

Bassie en Adriaan
Bassie en Adriaan. (Foto: RTL Nieuws)
En dan nu het gruwel des gruwels. Zus, let op. De clown uit de filmserie “IT”. Deze clown spreekt tot de verbeelding van vele mensen die écht coulrofobie hebben. Sommige assholes maken mensen bang op straat, verkleed als deze clown. Ze wachten mensen op, laat ze schrikken en zit ze achterna met al dan niet een mes. Ha ha, wat een humor.

IT

De eerste versie van de film was in de vorm van een miniserie op tv in 1990. Toen al doodeng. Nu is de clown nóg realistischer en de film nóg enger. Ik denk dat dit toch een ander soort clown is dan Pipo of Bassie. Als je al nachtmerries van gewone clowns krijgt, kijk dan niet naar deze film. Hij was begin september in de bioscoop. Heb jij ‘m gezien?

 

Maar voor degenen die dit echt niet aankunnen, goed nieuws! Pipo is terug! Hij is vanaf 16 oktober terug te zien in een modern jasje. Onze eigen Pipo de Clown, Mammaloe,  Klukkluk en Dikke Deur. Hier zie je hoe de nieuwe Pipofamilie er uitziet.

 

Zus, ben je nog steeds bang van clowns? Anders sla je deze serie maar over. Dan kijk je gewoon niet. Veel te eng voor je.

Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen!

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: