Categorieën
Lifestyle maatschappij

Over Zwarte Piet en Sinterklaas

Blijft ons Sinterklaasfeest wel bestaan?

Wat heeft Zwarte Piet het te verduren de laatste tijd. Hoe moet dit nu? Blijft hij zwart? Of krijgt hij alleen nog maar een paar roetvegen? En heeft het Sinterklaasfeest nog wel toekomst?

Het kan niemand ontgaan zijn. De discussies rondom Zwarte Piet laaien weer op. En dit jaar erger dan ooit. We worden het zachtjesaan eigenlijk wel eens beu. Al dat gedoe over het leukste kinderfeest van het jaar.

rapper tegen zwarte piet
rapper Waka Flocka Flame (foto: ad.nl)

Nu bemoeien ze zich er in Amerika zelfs mee. Heb je het gezien op tv of internet? Ene rapper Waka Flocka Flame komt niet meer naar Nederland omdat hij filmpjes heeft gezien van zwart geschminkte mensen. “Dit kan echt niet. Dit is racisme!” roept hij. Misschien heeft hij gelijk. Ik wil met dit kinderfeest niemand beledigen.

Kim Kardashian hoofd
Kim Kardashian (foto: HLN.be)

Ook Kim Kardashian heeft iets gepost. Ze snapt niet dat wij doorgaan met zo’n racistische traditie. Misschien heb je gelijk, Kim. Maar wij zien Zwarte Piet als een sympathiek figuur. Deze donkere kindervriend heeft ook niks met de slavernij te maken, wat sommigen denken. Wij zijn dol op Zwarte Piet.

Santa Claus 1881
Santa Claus 1881 (foto; Wikipedia)

Weten zij veel wat voor feest dit is. Zij hebben Santa Claus, een slap aftreksel van Sinterklaas. Door Nederlandse immigranten in Amerika geïntroduceerd in 1800. Saint Nicholas is een dikkige man met lange witte baard in een rood pak die met cadeaus door de schoorsteen glijdt.

De cadeautjes worden gemaakt, ingekocht en ingepakt door knechtjes, elfen. Ik denk dat een klein persoon met een mutsje tegen de winterse kou, in Amerika ook wel eens nageroepen wordt met: “Hee, een elfje!” Is dat dan ook kwetsend? Dat moet dan ook afgeschaft worden. Om over die zielige rendieren nog maar te zwijgen.

Als we zo doorgaan, hebben we over 10 jaar geen Sinterklaas meer. Of enkel nog de Sint en geen Zwarte Piet. En dat is nou juist het leukste karakter tijdens dit hele volksfeest. Wat jammer voor deze eeuwenoude traditie in Nederland en België.

Ik schreef eerder een artikel over het ontstaan van ons Sinterklaasfeest.

Laat ik heel duidelijk zijn. Ik ben tegen racisme en discriminatie. En als een donker kindje uitgelachen wordt en “Zwarte Piet” wordt genoemd. Dan wordt zo’n kindje heel onzeker. Hier kan ik geen oordeel over vellen. Ik heb het immers zelf nooit meegemaakt.

Er zijn helaas genoeg voorbeelden waaruit blijkt dat voor Zwarte Piet uitgemaakt worden, niet leuk is. Dus ik ben helemaal okay met Roetveegpiet. Dit doet toch niemand pijn? Onze Piet doet toch sowieso niemand kwaad?

Dag Sinterklaasje
Dag Sinterklaasje (foto: AD)

Ik heb juist mijn twijfels over Sinterklaas. Een Rooms-Katholieke heiligman, wat dat ook mag betekenen. Waarom moest je als kind bij die enge vent op schoot? Wat zat daar onder zijn tabberd? Gatver, ik moet er niet aan denken! Waarom is die grijze man zo’n kindervriend? Die ouwe kinderlokker vertrouw ik voor geen meter. We kennen de geschiedenis, over de kerk en jonge kinderen.

Nee, dan Roetveegpiet. Ondanks alle scheldpartijen en beledigingen. Demonstraties en ruzies. Piet blijft altijd lachen. En blijft grapjes maken. Hij is er voor de kinderen. Roetveegpiet is kinders beste vriend.

Dag Sinterklaasje! Dag dag dag dag!

X Ka.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: