Categorieën
Lifestyle maatschappij

Lieve Sinterklaas

De geschiedenis van Sinterklaas

Alle Nederlanders zijn dol op Sinterklaas. Maar hoe zit het nou precies met deze kindervriend? Wat is zijn geschiedenis? Ik heb me eens verdiept in het ontstaan van ons Sinterklaasfeest.

Katholiek

Sint Nicolaas was een bisschop uit Myra, Turkije. Hij stierf op 6 december 342. Eeuwen later werd Sint Nicolaas als beschermer van de zeevaart geëerd in Oost-Europa. Later ook in West-Europa. In de 13e eeuw werd 6 december de officiële naamdag van Sint Nicolaas.

Sinter Claes

Kinderen

Er gaan verschillende verhalen rond over Sint Nicolaas. Maar alle legendes vertellen over de heiligman die iets goeds deed voor kinderen. Zo zou hij drie gestorven kinderen weer tot leven gewekt hebben. Ook bestaat er een mooi verhaal over het geven van giften aan drie arme meisjes zodat ze konden trouwen en zich niet hoefden te prostitueren om in leven te blijven. Sint Nicolaas stond vanaf toen bekend als beschermheilige van kinderen.

Sinterklaas als boeman

Geld

In de Middeleeuwen (500-1500) vierden de kloosterscholen in Europa het Sint Nicolaasfeest met een toneelstuk. Daarin beloonde de Sint de brave en ijverige kinderen. En strafte hij de luie leerlingen. In die periode werden arme en zieke kinderen getrakteerd op voedsel en cadeautjes.

Later werd het een feest waarbij alle kinderen verkleed in een optocht door de straten liepen. En ze kregen dan geld van voorbijgangers. In een kerk in Utrecht mochten kindjes hun schoen zetten, waarin ze de volgende dag geld vonden.

Sint Nikolaas donkere man

Protestanten

Rond 1500 ontstond er onenigheid over het feest van de Heilige Sint Nicolaas tussen de Katholieken en de Protestanten. De protestanten verboden het uitbeelden van heiligen. Dus zij veranderden Sinterklaas in een enge zwarte man (waarschijnlijk de voorloper van Zwarte Piet) die langs de deuren ging met kettingen aan zijn voeten en een narrenhoed met belletjes. Hij gaf snoepgoed aan lieve kinderen. En maakte de stoute kinderen bang opdat zij zich beter zouden gedragen. Door de verbeelding van Nicolaas als nar, is de sinterklaasviering veranderd van een religieus feest naar een volksfeest.

billenkoek van Sinterklaas

Hulp bij opvoeding

In de 18e eeuw had men genoeg van de verschillende manieren van het Sint Nicolaasfeest. Het feest moest gebruikt worden om kinderen ijver gehoorzaamheid bij te brengen. Wie lief is krijgt lekkers, wie stout is de roe of moest mee in de zak. (Lekkers werd gehaald in Spanje, vandaar de verwarring met Turkije.) Sinterklaas werd dus een hulp bij de opvoeding. Vooral in december werkte dit heel goed. St. Nicolaas was gewoon weer een bisschop met een lange mantel en een mijter. Kinderen kregen lekkers en cadeaus in de schoen. Sinterklaas was een feest.

St. Nikolaas op het dak

Stoomboot

In een populair boekje over Sinterklaas, geschreven door de leraar Jan Schenkman in 1850, kwam er opeens een knecht bij. En ze kwamen aan in een stoomboot. Hij schreef daarin het bekende liedje “Zie ginds komt de stoomboot”. Ook verzon hij dat Sinterklaas op zijn paard over de daken reed. Sinds toen, is dit het beeld van Sint Nicolaas: een statige man met lang haar en een lange baard. In een rode mantel en hoge mijter. En een donkere knecht. Hij brengt ons lekkers en plezier.

Nederlands feest

Dit feest krijg je er zomaar niet uit in Nederland. Sinterklaas komt ieder jaar aan in ons land. In zijn stoomboot. Met zijn knecht. We zetten nog steeds onze schoen. We krijgen nog steeds cadeaus en lekkers. En de gedichten hebben nog steeds een opvoedend, vermanend karakter.

Lieve Sinterklaas

Lieve Sinterklaas, ik hoop dat U zich niks aantrekt van alle boze mensen. Die iets tegen U of Uw goede vriend Piet zouden hebben. En ik hoop dat U ieder jaar nog steeds vanuit Turkije, via Spanje, naar Nederland komt. En dat U de brave kindjes beloont met iets lekkers of een cadeautje. Ook mag U lieve volwassen verrassen met een presentje. Of marsepein. Dat vind ik namelijk heerlijk.

X Ka.

(Bron: Wikipedia)

Één reactie op “Lieve Sinterklaas”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Mode voor de 40+ vrouw

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder