fashion maatschappij

Mysterieuze gaatjes in je T-shirts?

Is het je opgevallen dat ik mijn T-shirts aan de voorkant in m’n broek doe op de foto’s?

Daar heb ik verschillende redenen voor:

  1. Het staat gewoon leuk. Zo creëer ik toch een beetje model in mijn, redelijk rechte, lichaam.
  2. Zo laat ik wat meer van de broek zien. Als je blouse of t-shirt er helemaal overheen hangt, zie je niet hoe leuk de broek is.
  3. Zo voorkom je gaatjes in de stof van je top.

img_2047

Hoe ontstaan die gaatjes in je T-shirts toch?

Vroeger – Ik ben in 1991 begonnen met werken in de mode. Er is in de loop der tijd veel veranderd op het gebied van materiaal- en kwaliteitsgebruik door kledingmakers.

De katoenen T-shirts van vroeger waren dikker en stugger. Ze krompen bij iedere wasbeurt. Maar ze gingen jaren mee.

Gaatjes – Tegenwoordig worden T-shirts gemaakt van single-jersey, ofwel gebreid met één draad. Als zo’n dun draadje breekt, heb je meteen een gaatje in de stof.

Waarom zitten de gaatjes dan meestal net onder de navel? Dat komt van het klemmen tussen de broekriem en bijvoorbeeld de tafelrand of aanrecht. T-shirts die gebreid zijn met twee draden hebben minder snel last van gaatjes. Omdat dit veel duurder is, kiezen veel kledingproducenten voor een enkele draad.

Jeans – Ook jeans voldoen veel meer aan de eisen van tegenwoordig. Er wordt veel elastan (stretchdraad) gebruikt. Je moet er toch niet aan denken om de harde dikke spijkerstof van vroeger aan te trekken? Jeans is van oorsprong werkkleding. Oersterk maar niet comfortabel.

Tegenwoordig – Tegenwoordig wil iedereen zachte stoffen. Het moet passen als een tweede huid. Mag niet in de weg zitten. Kleding is niet meer zozeer een noodzaak, het is een luxe. We leven in een wegwerpmaatschappij: we zijn alles snel weer beu en zoeken vernieuwing.

Daarom zijn veel stoffen tegenwoordig gebaseerd op luxe en comfort. En zijn de materialen vaak dus dunner en kwetsbaarder (en goedkoper) geworden.

Duurzaam – Gelukkig zijn er altijd nog merken die wél houden van mooie en duurzame stoffen. Die draag ik het liefst. Liever een paar mooie kledingstukken dan een heleboel seizoensdingetjes. Bovendien hebben eerlijke stoffen een mooiere uitstraling.

X Ka.

Over auteur

Hoi, ik ben Karin. Geboren in 1968 en woon samen met m'n partner, dochter en part time stiefzoon in Zeeland.
Ik werk al 28 jaar met veel plezier in de mode:
Hotlegs Fashion&Lifestyle.
Tijdens mijn werk merk ik dat veel vrouwen van rond de 50 het moeilijk vinden om passende kleding te vinden. "Kan dit nog wel" en "M'n figuur is zo veranderd" zijn dingen die ik vaak hoor. Zelf heb ik daar natuurlijk ook mee te maken. Momenteel heb ik maat 42/44.
Ik geef jullie een kijkje bij m'n kledingkeuze en geef daarmee tips waar jullie misschien wat aan hebben. Ook laat ik af en toe een gastblogger aan het woord.
Verder schrijf ik over mijn leven, gedachten en hersenspinsels.
Veel leesplezier!
X, Ka.

1 Reactie

  1. […] Mysterieuze gaatjes in je T-shirts? 19 april 2017. Hoe komen toch die gaatjes in je T-shirts? (Er is iets mis met bepaalde foto’s in dit verhaal. Ik zal vragen aan het Textielmuseum of zij dit nog eens opnieuw willen vertellen.) […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: