Categorieën
fashion

Breisels

Mijn liefde voor gebreide truien

Breien en haken is weer helemaal ín.

Het is de jaren 70 trend die je terug ziet in de mode. Ook in het interieur herken je de relaxte loungestijl. Cactussen, hangplanten, rotan stoelen en dierenhuiden zijn weer superhip, net als toen. Het hippie-eiland Ibiza is populairder dan ooit en wordt overspoeld door Nederlanders.

Vroeger maakten heel veel moeders de kleding zelf. Ook mijn moeder naaide en breide zich suf om ieder seizoen ons weer in het nieuw te kunnen steken. Bladen als Burda, Knip en Ariadne lagen op grote stapels in moeders “naaikamertje”. Er bestonden nog winkels die puur op de verkoop van stoffen konden draaien. En de keus in bolletjes wol en katoen was enorm. Een beddensprei en de gordijnen waren ook allemaal zelf gehaakt door mijn moeder. Wát een werk…

Op de lagere school, nu basisonderwijs genoemd, kregen we eens per week handwerkles. De jongens hadden dan handenarbeid. Tijdens handwerken leerden we breien, haken, punniken, weven, borduren, macramé en nog veel meer. Als je werkje nog niet af was, kreeg je het mee naar huis om het vervolgens thuis af te maken. Het telde mee op je rapport.

Je moest er een beetje gevoel voor hebben. En heel veel geduld. Ik vond het altijd heerlijk om te doen. Maar na de 6e klas (groep 8) heb ik amper nog iets aan handwerken gedaan.

Toch is m’n liefde voor gebreide truien en vesten nooit weg gegaan. Ik weet dankzij handwerkles wel hoe een breisteek in elkaar zit en kan ik een foutje meteen herkennen en kan een gaatje best repareren.

Ik hou van breisels. Hoe grover, hoe mooier.

img_2275

 

Een zachte, lichtgrijze katoenen trui van Penn&Ink.

 

img_2280

 

Deze grof gebreide YaYa trui is van 100 % katoen. De achterkant heeft een diepe V-hals.

 

 

img_2259-1Lekkere grof gebreide truien en vesten in mooie tinten. Van boven naar beneden:

beige trui van YaYa, ecru trui van YaYa, jeansblauw vest van Aaiko, taupe vest van Aaiko, grijsblauw vest van YaYa.

 

img_2271-1

Dit heerlijke roomwitte vest van YaYa is van katoen (98%) en een beetje elastan (2%). Hierdoor voelt hij zwaar en oogt hij luxueus.

 

img_2267

Deze pull met korte mouw is ook van YaYa en is een mix van viscose (98%) met een beetje elastan (2%).

 

img_2265-1

Van boven naar beneden:

Ecru trui van YaYa, gestreepte trui van YaYa, petrol trui van YaYa en een dikke trui zwart/wit van YaYa.

De prijzen van gebreide truien zijn zo laag, daar kun je ze zelf niet voor maken. Dan ben je nog meer geld kwijt, alleen al aan wol of katoen. Om nog maar niet te spreken over het werk en de uren die je er in steekt. Dus de jaren 70 trend van zelf-maak-mode sla ik even over.

Al kijk ik wel al uit naar de nieuwe trend die waarschijnlijk volgt op de jaren70 mode:


De jaren 80 truienmode !!!!!!! 😂😂😂

X Ka.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d