Categorieën
food&drinks health

Brood, daar zit wat in.

Angela over brood en koolhydraten

Koken met Angela. img_2176

Brood, daar zit wat in… of toch niet?

Brood ligt aardig onder vuur de laatste tijd. Er wordt flink gerommeld met tarwe waardoor ook bepaalde gluteneiwitten zijn veranderd. De koolhydraten (zetmeel) in tarwe verhoogt je bloedsuikerspiegel, wat voor veel ellende kan zorgen. En waardoor je o.a. weer snel trek/honger hebt.

Veel mensen pakken dan een tussendoortje zoals koekjes, mueslireep of peperkoek. Wat nog meer tarwe is, maar in combinatie met suikers. Wanneer je meer koolhydraten eet dan je op kan slaan of verbrandt, kan je snel aankomen. Vooral op en rondom de buik (zwemband).

Daarnaast bevat tarwe een lijmachtig eiwit dat “gluten” heet. Een stofje waar veel mensen gevoelig voor zijn. Dit kan leiden tot buikpijn, opgeblazen buik, vermoeidheid, huidproblemen, enz. Ook kunnen gluten je darmwand beschadigen waardoor je minder vitamines en mineralen kan opnemen.

Wanneer je geen gezondheidsklachten hebt zoals glutenintolerantie of overgevoeligheid, gewoon gezond bent, genoeg beweegt, dan is er niks mis met brood eten.

 

 

img_2730-2Ik adviseer vaak een broodmaaltijd over

te slaan en te vervangen door bijvoorbeeld

havermout met yoghurt en

fruit als ontbijt of lunch.

Of te lunchen met een lekkere salade

zonder brood.

Voeg wel eiwitten zoals kip, tonijn,

zalm, eieren

en/of noten toe aan je salade

om langer verzadigd te blijven.

Anders wil je na een uurtje weer snacken en dat is niet de bedoeling. Ook kunnen sommige mensen beter tegen het eten van crackers. Maar let dan ook op de etiketten en kies voor spelt, zaden en pitten en volkoren varianten zonder suiker.

Vermijd echter wel wit brood! Hierin zijn alle vezels weggelaten en voegen niks toe. Het wordt door je lichaam gezien als suiker. Met als gevolg een hoge suikerpiek, die daarna ook weer snel zakt, waardoor je moe en hongerig wordt en weer zin in zoetigheid krijgt. Kies voor puur en zo onbewerkt mogelijk. In supermarkten worden veel suikers en broodverbeteraars toegevoegd om de prijs te drukken en om brood langer goed te houden. Ga naar de bakker en kies voor de donkere varianten als volkoren, zaden/pitten, spelt, desem. Albert Heijn heeft Oerbrood, ook prima. Lees wat vaker de etiketten en word bewust van wat je eet!

Zelf ben ik gek op granola en ik deel graag mijn favoriete granolarecept met jullie. Probeer het en je wilt niets anders meer. Het kost niet meer dan een kwartiertje om het te maken.

Maak meteen een voorraadje als alternatief voor supermarktmuesli en -granola. Hieraan worden veel suikers en vetten toegevoegd! Pas op voor claims als gezond, light en biologisch want ook daarin zitten veel verborgen suikers. Daarover vertel ik een andere keer meer.

Granola                                                              img_2728-1

  • 450 gr havermout grove vlokken
  • 250 gr zonnebloempitten
  • 200 gr noten (gemengd, hazelnoot, walnoot, pecan, cashew) ongezouten.
  • 100 gr pompoenpitten
  • 2 tl kaneel
  • 3 eetl gesmolten kokosolie (liefst extra virgin)
  • 1 of 2 eetl honing of maple syrup (beetje verwarmen in magnetron zodat hij meer vloeibaar wordt)
  • beetje zeezout

 

Goed mengen in een grote kom. Ondertussen de oven voorverwarmen op 170/180 °C. Ik heb een heteluchtoven. Op bakpapier de granola verdelen en ongeveer 20 à 30 min in de oven. Na 10 0f 15 min even checken en doorroeren zodat de granola rondom goudbruin wordt.

Even af laten koelen en dan kan je naar smaak bananenchips, kokos flakes, rozijnen of ander gedroogd fruit (cranberries) toevoegen. Alles in een grote glazen pot en klaar ben je. O ja, en je keuken ruikt ondertussen verrukkelijk 😉

Heerlijk met Griekse of plantaardige yoghurt en vers fruit als aardbeien, meloen, kiwi, mango etc.

Succes en laat me weten of het gelukt is en wat jullie ervan vinden. Ook als jullie vragen hebben of een onderwerp waar je nieuwsgierig naar bent. Wie weet bespreek ik dat een volgende keer.

Zomerse groetjes, Angela.

angela.tollenaar@purefoodcoach.com

 

 

 

Één reactie op “Brood, daar zit wat in.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: