Categorieën
food&drinks health

Koolhydraten, held of boosdoener?

Koken met Angela: gepofte zoete aardappelbootjes

Het is weer tijd voor de column “Koken met Angela”.

~~Even een rectificatie op mijn vorige blog over brood: ik noemde een goede keuze “Oerbrood” van Albert Heijn. Maar dat moet zijn Jumbo, die hiernaast nog meer prima varianten heeft. Ook “Yambrood” van Ralph Moorman en “Passiebrood” van Albert Heijn die een lang rijsproces hebben gehad.~~

 

Een onderwerp van discussie en debet aan het vele overgewicht in de westerse wereld: img_2176KOOLHYDRATEN. Ze zijn een belangrijke energiebron voor het lichaam en hersenen. Koolhydraten worden sneller opgenomen dan andere voedingsstoffen zoals eiwitten en vetten.

Er zijn snelle en langzame koolhydraten waar ik het een en ander over wil toelichten.

Snelle koolhydraten, ofwel snelle suikers, laten de bloedsuikerspiegel snel stijgen en kunnen hongerpieken veroorzaken.                               Dit zijn o.a. witte rijst, witte pasta, wit brood, aardappelen, koek, snoep, chips, suiker, ijs, bewerkte vleeswaren, bewerkte ontbijtgranen zoals cruesli en cornflakes, gezoete toetjes, ontbijtkoek, mueslirepen en andere tussendoortjes, frisdranken en vruchtensappen uit een pak.

Langzame koolhydraten worden langzaam opgenomen in het bloed en zorgen voor minder sterke stijging van de bloedsuikerspiegel. Ze werken verzadigend en voorkomen het hongergevoel.                                                                                                                              Dit zijn o.a. groenten, fruit, knolgewassen, peulvruchten (bonen, erwten), zilvervliesrijst, volkoren pasta en brood, rogge en zuurdesembrood, havermout en noten.

Ik adviseer ongeveer 30% van je totale voeding uit koolhydraten te laten bestaan. Probeer wel de snelle koolhydraten te vermijden of met mate te eten. Deze bevatten nauwelijks voedingswaarde. Het hangt er ook van af hoeveel calorieën je verbrandt natuurlijk. Wanneer je met de auto naar het werk rijdt en de hele dag achter je bureau zit, zal je meer moeten oppassen met koolhydraten.

Een voorbeeld van een “langzame” koolhydraat is een bataat, ofwel een zoete aardappel. De bataat is een groente in tegenstelling tot de gewone aardappel. Er zitten meer vitaminen, mineralen en vezels in zoete aardappel. En je kunt er eindeloos mee variëren. Van een stamppotje tot soep, salade en frietjes.

Hieronder deel ik een makkelijk en lekker recept.

 

Gepofte zoete aardappelbootjes (4 pers.)

  • 4 tot 6 zoete aardappelen (klein tot middelgroot)
  • dikke Turkse yoghurt of crème fraiche
  • 2 tomaten
  • lente ui of andere kruiden bijv. koriander jasperalblas.comof peterselie
  • peper en zout
  • rode chilipoeder of paprika
  • olijfolie

Aardappelen in de schil laten en schoon spoelen/boenen. Leg ze in een ovenschaal met wat olijfolie erover en maak een inkeping in de aardappel. Zet ze ongeveer 40 tot 45 min. in de oven op 200°C tot ze zacht van binnen zijn.

Wil je de snelle variant, kan je ze ongeveer 12 min. in de magnetron op vol vermogen zetten en na 5 min. even omdraaien. Daarna afdekken en 10 min. laten nagaren.

Yoghurt of crème fraiche op de aardappel scheppen, peper en zout erover, klein gesneden tomaatstukjes en verse kruiden.

Ook heerlijk bij de barbecue!

img_3429

Eet smakelijk!

Groetjes, Angela.

 

Facebook: Pure Food Coach

Instagram: pure_food_coach

Email: angela.tollenaar@purefoodcoach.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: