Categorieën
Lifestyle

Halloween

Waar komt Halloween eigenlijk vandaan?

Zijn jullie ook zo gek op verkleedfeestjes? Of themafeestjes? Ik in ieder geval wel. 31 oktober is het Halloween, ook zo’n verkleedfeest. Ik vraag me ieder jaar af waar dit feest nu eigenlijk vandaan komt.

Ja, waar komt dat feest nou eigenlijk precies vandaan? Het is helemaal geen Nederlandse feestdag. En het is nog maar van de laatste jaren dat dit in Nederland gevierd wordt.

Hallow Even

Halloween is een feestdag die traditioneel vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt.

Halloween is afgeleid van Hallow Even (Hallow-e’en), oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor het Katholieke ‘Allerheiligen’ op 1 november. Op die dag worden de heiligen herdacht. De volgende dag, op 2 november (Allerzielen) herdenkt men de doden.

Op het eiland Groot-Brittannië werd Halloween in 800 jaar na Christus vooral door de Kelten gevierd. Zij geloofden dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. Om de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers.

all-hallow-eve
(Foto: ragazzatanya.wordpress.com)

Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities. De Romeinen vierden het binnenhalen van de oogst en eerden de doden.

Jack o’ Lantern

In de Verenigde Staten is het Halloweenfeest pas vanaf 1850 opgepakt doordat Ierse en Schotse immigranten Allerzielen vierden. Zij gebruikten de jack-o’ lantern (een kaars in een uitgeholde pompoen met uitgesneden gezicht) om kwade geesten af te schrikken. Deze viering is uitgegroeid tot het Halloweenfeest dat we nu kennen. (Bron: Wikipedia)

halloween familie

Vier jij Halloween?

Reageer je dan eens met een leuke/enge/mooie Halloween foto?

Ben benieuwd!

X Ka

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d