Categorieën
food&drinks

Schommelende hormonen.

Koken met Angela. Foodtips voor tijdens de overgang.

 

img_2176
Angela Tollenaar, orthomoleculair voedingscoach.

 

Koken met Angela.

Opvliegers, slecht slapen, nachtzweten, vermoeidheid, aankomen, angst, spijsverteringsklachten, trek in zoet. Pffff en meer van dit soort ellende…? Ben je veertigplusser en herken je een of meervan deze klachten? Dan zit je misschien in de overgang en zijn je schommelende hormonen de grote schuldige.

 

Tijdens de overgang kan je een tekort aan oestrogeen hebben en krijg je het sneller warm, waardoor je gaat transpireren. Wanneer je oestrogeen daalt, daalt ook je serotoninelevel (gelukshormoon) en ben je soms wat neerslachtig. Daalt je serotonine, dan neemt de behoefte aan zoetigheid toe en als je daaraan toegeeft, sla je sneller vet op en vooral rond je middel.

Hieronder geef ik jullie een aantal tips om je hormonen enigszins te regulieren.

 1. Eet gezond en probeer de “snelle” suikers te mijden zoals koek, snoep, taart. Kies liever ongezouten noten, havermout met yoghurt en fruit, een salade met rauwkost en avocado’s en/of gekookt eitje. “Gezonde” vetten zijn heel belangrijk voor de aanmaak van oestrogeen. Denk aan olijfolie, kokosolie, roomboter, avocado’s, vette vis. Kook en experimenteer zelf en laat de bewerkte pakjes en zakjes staan.
 2. Eet voldoende vitaminen en mineralen. Vooral veel groente, eiwitten en twee stuks fruit per dag. Eet minder koolhydraten uit brood en pasta. Of kies voor volkoren varianten en maak de porties kleiner. Wanneer je veel transpireert verlies je veel mineralen waaronder “magnesium” en dat zit bijv. in pure chocolade (v.a. 70% en hoger), avocado’s, noten, peulvruchten, zaden, volkoren granen, vette vis, bananen, groene bladgroenten. Desnoods aanvullen met magnesium supplementen of olie. Ook brengt het rust, gaat krampen tegen en beschermt je tegen osteoporose.
 3. Veel water drinken. Liefst 1,5 liter per dag om het vocht aan te vullen wat je kwijt bent geraakt/transpireert. Water en/of groene thee of gemberthee drinken op een hongermoment helpt tegen de ergste trek en drink langzaam.
 4. Kaneel en gember werken goed voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Gember zorgt voor een goede spijsvertering en helpt tegen een opgeblazen gevoel. Maak zelf gemberthee met verse plakjes gember aan je groene thee of water toe te voegen. Stukjes appel met kaneel erbij en klaar is je snack.
 5. Beweging heeft een flinke impact op je hormoonsysteem en zorgt ervoor dat je vetopslag binnen de perken blijft. Wandel, zwem, doe aan yoga, pilates en/of pak wat vaker de fiets. Kies voor de 80/20 regel waarmee je 80% gezond eet en 20% minder gezond zoals koek, snoep, chips e.d. (feestjes, weekend) en vooral genieten als je hiervan eet of eet kleinere porties.

Winterstoofpotje met kip en olijven.

Ingrediënten voor 4 personen.

img_5653

 • 8/10 kippendijen en/of -poten
 • 4 grote tomaten of cherry tomaatjes of hele tomaten uit blik
 • 1 rode ui
 • stuk geraspte gember (2 cm)
 • 2/3 geraspte knoflooktenen
 • 4 eetl. ontpitte olijven (groen of zwarte of kalamata)
 • gedroogde kruiden: 1 tl. paprika, kurkuma, cayennepeper of rood pepertje
 • 4 el. sojasaus
 • 1 citroen
 • kip bouillonblokje
 • takje rozemarijn
 1. Kruid de kippendijen met de gedroogde kruiden. Voeg de geraspte gember en knoflook toe. Het sap van 1 citroen en de sojasaus en goed vermengen
 2. Verwarm de tajine of aluminium ovenschaal en voeg een scheut olijfolie toe en braad de kip rondom (10 min.). Giet daarna alle marinadesappen erbij.
 3. De tomaat, olijven en ui toevoegen en bouillonblokje. Dek de schaal af met aluminiumfolie of deksel.
 4. Zet in een voorverwarmde oven op 180°C en laat alles sudderen 1 uur tot 1,5 uur tot het vlees van het bot valt.

img_5654

Lekker met rijst, brood en een salade.

EET SMAKELIJK!

Angela.

angela.tollenaar@purefoodcoach.com

Één reactie op “Schommelende hormonen.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d