Categorieën
health

De overgang.

Verrassende overgangs-weetjes.

Zit jij al in de overgang? Ik gelukkig nog niet. Maar dat zal niet lang meer duren. De gemiddelde leeftijd van de menopauze (laatste menstruatie) is 51 jaar. Je kent de bekende klachten wel: opvliegers, aankomen in gewicht, vermoeidheid en (misschien ook mede daardoor) stemmingswisselingen. Maar wist je deze verrassende verschijnselen al?

6 verrassende overgangsverschijnselen.

  1. Allergieën. Tijdens de overgang kunnen vrouwen ineens last krijgen van allergieën waar ze daarvoor geen last van hadden. Dit is mogelijk door de verandering in de hormonen. Met name hooikoorts, astma en eczeem zijn bekende allergieën waar vrouwen mee te kampen krijgen
  2. Reukzin. Van de één op de andere dag kun je ineens niet meer tegen een bepaalde geur, waarvan je daarvoor geen last had. Zelfs alledaagse geuren als koffie kunnen je tegen gaan staan. Door de hormonale veranderingen tijdens de overgang kun je beter ruiken, kun je gevoeliger worden en beleef je de geuren anders dan voorheen.
  3. Lichaamsgeur. Naast dat je geuren anders gaat beleven kan het ook zijn dat je lichaamsgeur verandert. Dit kan te maken hebben met de verhoogde transpiratie tijdens de overgang. Maar je lichaamsgeur kan ook veranderen door de verandering die in je hormonen plaatsvindt.
  4. Smaakbeleving. Dat je trek krijgt in ander eten door de verandering in je hormoonhuishouding is bekend. De bekende augurk tijdens de zwangerschap en de hunkering naar chocola tijdens de menstruatie zijn goede voorbeelden hiervan. Ook tijdens de overgang verandert je hormoonhuishouding en daarmee je smaakbeleving. Net als je reukzin kun je gevoeliger voor smaken worden. Daarnaast hebben vrouwen in de overgang vaak te maken met vermindering van de speekselvorming. Speeksel heb je nodig om voedsel op te lossen en dus smaken te proeven.
  5. Lagere stem. De stembanden worden minder soepel tijdens de overgang. Dit komt doordat het lichaam minder oestrogeen en progesteron (vrouwelijke geslachtshormonen) aanmaakt. Opmerkelijk is dat de iets stevigere vrouwen hier minder last van hebben. Dit komt omdat de productie van oestrogeen in de vetcellen plaatsvindt. In deze cellen wordt het mannelijke hormoon omgezet in vrouwelijke hormonen.
  6. Draagkracht. Veel vrouwen willen ook in de overgang gewoon doorgaan met leven zoals ze daarvoor deden. Dat is zeker mogelijk als je draagkracht groot genoeg is om je draaglast te dragen. Maar door innerlijke stress in de overgang, kunnen beiden uit balans raken waardoor je minder aankan en je daadkracht verliest. Dit heeft te maken met het stresshormoon dat we aanmaken.

(Bron: A. Vogel)

Dus als ik het goed begrijp verandert er voor mij weinig. Ik blijf gewoon chocola eten en mijn stem klinkt nog steeds als een nachtegaaltje vanwege mijn volle lichaam.

animaatjes.nl
Foto: animaatjes.nl

 

 

 

 

 

 

3 reacties op “De overgang.”

Poeh, ik ben blij dat ik er al jaren vanaf ben hoor. Ze geven die leeftijd wel op, maar ik ben nu 53 jaar en ik ben er al 5 jaar vanaf. En eerlijk? Ik heb er geen last van gehad..ja de opvliegers, en af en toe niet weten waar ik het zoeken moest, maar verder? Nada..tralalala 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: