Categorieën
fashion Lifestyle maatschappij

Eindelijk normale maten!

De gemiddelde damesmaat is 40/42. Het wordt tijd dat dit een M wordt genoemd.

Afgelopen weekend had ik het weer. Een klant zocht een broek, in maatje 38. Ze heeft er verschillende aangehad maar in geen een had ze dezelfde maat. Bij het ene merk moest ze 42, en bij een ander model paste 36 zelfs nog. Dat moet toch niet mogen? Zo weet je toch nooit welke maat je hebt?

Nu snap ik heus wel dat de Italiaanse en Spaanse merken iets kleiner vallen. En Nederlandse of Duitse merken wat groter. Maar je weet nooit welke maat je mee moet nemen in een pashokje. In een fysieke (stenen) winkel kun je nog snel even een maatje groter of kleiner pakken. Maar als je on line koopt, wat moet je dan doen?

Daarom bestellen heel veel mensen meerdere maten van een artikel. Ze kiezen er dan één en de rest sturen ze terug. Er is immers vaak een maand retour-service. En op de retour-afdeling duurt het weer even eer alles is gecontroleerd, in de computer is ingevoerd en terug in de verkoop kan. Dat is een dure kwestie. Vaak is er dan alweer een actie of is de opruiming begonnen en moeten ze de twee terug gestuurde artikelen met korting aanbieden. Terwijl ze er nog maar één hebben verkocht. En dat meerdere keren. Ze verdienen er amper iets op, dus ze draaien verlies.

Onhandige maatvoering is slecht voor consumenten, slecht voor de bedrijven en slecht voor het milieu (extra vervoer, extra verpakking etc). Daar zou toch eens iets op verzonnen moeten worden, vind je niet? Dat moet toch ánders kunnen? En dat kan ook. En dat gaat ook gebeuren.

Binnenkort krijgen we in Europa een nieuwe standaard voor maatindicatie. Een andere maatvoering dus, dat in ieder land dezelfde maat betekent. We gaan werken met omtrek-maten. Voor bijvoorbeeld T-shirts is je borstomvang je maat, en bij broeken is dat je heupomtrek. En dat gewoon in centimeters.

Dus is broekmaat 95 gewoon overal 95. Is dat niet makkelijk? Alle Europese merken hanteren dezelfde maten. En met mijn cupmaat en spek-armen hoef ik niet meer te proberen of de XL mij past. Nee, ik kijk gewoon of mijn maat er is.

kardashian in jeans

Er moet nog van alles veranderd en doorgevoerd worden. Zo makkelijk zal het niet gaan, alle merken moeten meewerken. En een vrouw heeft rondingen dus je hebt toch meer omvangmaten nodig dan alleen de heup of de borst. Maar er wordt hard aan gewerkt. Het gaat er komen. Binnenkort. Eindelijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: