Categorieën
fashion Lifestyle maatschappij

Hollandse vrouwen niet elegant?

Niet zo elegant? So what?!

Ik zit, lig of sta er wel eens over te denken. Over de manier van kleden in verschillende landen. Mijn vriendin in Brazilië houdt heel erg van de stoere Nederlandse damesmode. Dat is in haar land gewoon niet te krijgen. Dat vindt men daar niet mooi. De vrouwen houden meer van vrouwelijk, bloot en sexy. Dat wordt bij ons snel gezien als ordinair.

Het verschil in smaak. Hoe zuidelijker, hoe vrouwelijker. Kijk alleen al naar België. Je zou zeggen dat wij, als Zeeuwen, halve Belgen zijn. Maar niets is minder waar. Over het algemeen dragen Belgische vrouwen graag een “kleedje” ofwel een jurk. En dan denk ik als Hollandse: ‘Ja leuk, met soldatenkistjes er onder, of sneakers.’ Maar nee, de Belg draagt er hakjes onder. En een “vestje”, dat is een jasje. Ik zou zeggen: ‘Gooi er een stoer leren jack of een spijkerjasje over’. Maar dat is niet netjes of daar zijn ze te oud voor. Dan durven wij als Hollanders toch meer. Op mode-gebied.

italian girl
Italiaanse, heel vrouwelijk.

Hét mode-land bij uitstek is Italië. Zeggen ze. De Italiaanse vrouw is altijd goed gekleed en mooi verzorgd. Loopt altijd gekapt en gehakt over straat. Daar zijn de vrouwen nog vrouwelijk. En misschien de mannen nog mannelijk. Maar is dat wat wij willen? Wij als Nederlandse, moderne, niet-in-hokjes-denkende wereldburgers? Nee, in Nederland is men nuchter en praktisch. Zo ook de mode. Wij houden van comfort met een rijke uitstraling. Mooie stoffen, maar doe maar normaal. Mantelpakje met pumps? Stel je niet aan, daar kun je toch niet in werken? Wie denk je wel dat je bent? Koningin Maxima?

moscow off white
MOSCOW (Nederlands), mooi en comfortabel

In de oertijd heeft ons land volgens mij aan Scandinavië vastgezeten. Onze mentaliteit en onze taal lijkt op elkaar. Nederlanders zijn blond, groot en nuchter. Net als de Zweden, Noren en Denen. Rustig en “down to earth”. Koelbloedig en intelligent. Onze mode ook. De vormen, kleuren en het materiaalgebruik zijn erg Scandinavisch geïnspireerd. Zowel in kleding als in woondecoratie. Misschien saai en kleurloos volgens sommigen. Maar ik voel me er prettig bij. En vele Nederlanders met mij.

Of zijn wij gewoon niet zo elegant? Tja, dat klopt misschien wel. Maar moet dat dan? De Nederlandse man is over het algemeen geen Bokito. En de Nederlandse vrouw moet het ook niet van haar sierlijkheid hebben. So what? Zo zijn wij gewoon. Ik heb er vrede mee.

koningin maxima

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: