Categorieën
gezin, familie Lifestyle maatschappij tv, film, theater

Mijn favoriete Netflix serie.

Mijn favoriete Netflix serie van dit moment.

Ik ben helemaal weg van een serie op Netflix, zoals ik al vertelde in een  eerdere blog. Eerlijk gezegd heb ik de hele serie, 4 seizoenen, al gezien. Het is een Deense serie over Rita, een schitterende lerares. Die populair is bij haar leerlingen maar niet bij hun ouders en haar collega’s.

Nu “Luizenmoeder” afgelopen is, blijven we nog wat op school rondhangen. Maar dan met de Deense Rita. Het is zo’n typische vrouw waarvan we er allemaal wel één kennen. Een alleenstaande moeder van 45 met drie kinderen, waarvan de jongste nog thuis woont. Ze is niet zoals andere moeders. Ze weet niet goed hoe “moeder zijn” moet, en maakt er maar wat van. Zo valt haar zoon af en toe in schaamte met zijn moeder.

rita (foto vrij nederland)

Rita is een lerares en draagt altijd een houthakkersbloes, een leren jack en een strakke broek. Want ze heeft nog een goeie kont. En in plaats van een mooie tas, draagt ze altijd zo’n simpel katoenen reclametasje. Ze rookt in de toiletten of op het schoolplein. Ze “doet” het stiekem met de directeur die verliefd op haar is. Maar ook met de vader van een leerling. En eigenlijk ook met haar jeugdvriendje die allang getrouwd is met een ander. Kortom. Rita is een kei in de klas maar daarbuiten maakt ze er een potje van. Heerlijk om haar leven te volgen.

Rita kiest altijd voor de kinderen, en heeft moeite met de ouders. Dit kan ze dan ook niet goed verbergen. Ze strijdt voor het welzijn van vooral de leerlingen die het even moeilijk hebben. En gaat daarin soms net wat ver waardoor ze toch weer in de problemen komt. Ze neemt het op voor de kids en daarom mag iedereen haar zo.

hjordis en rita
De stagiaire Hjordis die nu een eigen Netflix serie heeft, en Rita.

 

In seizoen 1 komt Rita er achter dat haar jeugdvriendje waarmee ze nog af en toe de koffer induikt, de schoonvader van haar oudste zoon is. Dit leidt natuurlijk tot zeer ongemakkelijke situaties. En een nieuwe leerling mag van z’n ouders geen suiker. Daar zal Rita eens verandering in brengen. Ook vindt ze porno op de computer van haar zoon en daar heeft Rita moeite mee. En wordt ze af en toe niet goed van de stagiaire Hjørdis die Rita als haar grote voorbeeld en idool ziet. In de laatste aflevering van het eerste seizoen helpt Rita een meisje dat ontzettend goed kan leren maar altijd alleen zit en geen vriendinnetjes heeft. Het zal wel aan de ouders liggen, denkt Rita.

In seizoen 2 en 3 is het weer lachen en komen we er steeds meer achter hoe Rita is geworden tot wie ze is. Ze komt van de ene moeilijke situatie in de andere komische verwikkeling. Op een mooie en realistische manier vertolken alle acteurs hun rol en het is geweldig om naar te kijken.

 

Rita nu en toen.
Rita nu en Rita als meisje.

 

In seizoen 4 komt het antwoord op vele vragen die zijn opgekomen bij de kijker. Waarom doet Rita zo? Waarom lukt het haar niet om een normale relatie te hebben? Hoe gaat het nu verder met iedereen? We zien beelden van Rita toen ze zelf nog scholier was, afgewisseld met de huidige tijd. Daardoor begrijpen we waarom Rita is zoals ze is. Een heerlijk mens met eigenaardige trekjes maar met het hart op de juiste plek.

Rita, een realistische, komische en hartverwarmende serie op Netflix. Een echte aanrader als je ‘m nog niet gezien hebt!

 

Verder verklap ik niks. Je moet zelf maar kijken. Maar ik heb er van genoten en vind het jammer dat ik alle vier de seizoenen al heb gezien. Ik wil meer. Meer van Rita.

I ♥ Rita!

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: