Categorieën
Lifestyle maatschappij tv, film, theater

Mannen, hou daar eens mee op!

Waarom kijken mannen zonder schaamte naar vrouwen?

Nu wil ik even iets kwijt. Het is me opgevallen dat mannen ongegeneerd naar vrouwen mogen kijken. En dat de vrouw in kwestie daar dan niks van zegt of durft te zeggen. Het is zelfs in deze moderne tijd nog steeds normaal om zo behandeld en beoordeeld te worden door een man.

Ik zat laatst in de auto voor de stoplichten bij een heel druk kruispunt. Het duurde best lang voordat ik door kon rijden want het verkeer kwam van alle kanten en in Nederland is alles netjes geregeld dus kan het altijd even duren tot het licht groen wordt.

Ik zag op het fietspad een oudere heer staan met zijn fiets aan z’n hand. Ook hij stond te wachten. Komt er naast hem een joggende vrouw staan en ook zij drukt op de knop in de paal om over te kunnen steken. De vrouw was jong, niet ouder dan 25. Atletisch. Slank, misschien eigenlijk mager, pezig. Geen make up, haar in een staartje. Kortom, een echte sportvrouw. Het was een warme dag en ze droeg een zwart sportbroekje, een zwart topje, running shoes en een zweetband. Niks bijzonders, gewoon een joggende meid.

jogging-girl.jpg

Die ouwe kerel keek naar haar. Bekeek haar van top tot teen. Glimlachte. Keek weer naar haar en wendde zijn blik niet meer af. Ik heb er op zitten letten. Er zat nog geen anderhalve meter tussen hem en de jonge vrouw. En hij bleef kijken. Hij bekeek haar van onder naar boven. Keek naar haar borsten, naar haar billen. Hij bleef kijken en hij schaamde zich er niet voor.

Het meisje voelde zich ongemakkelijk en keek de man even aan. Hij glimlachte naar haar. Ze keek snel weer voor zich. En ze zei niks. Want als vrouw heb je geleerd om altijd netjes te blijven, zeker tegen oudere mensen. En we zijn als vrouw gewend dat er naar ons gekeken wordt. Het meisje probeerde de man te negeren. Ze begon haar spieren wat los te maken, een beetje joggen op de plaats. De spieren moesten warm gehouden worden.

En die ouwe vent bleef maar kijken. Alsof hij alle recht had om een vrouw zo te behandelen. Weet hij wel hoe vernederend en bedreigend dat overkomt? Zo bekeken worden en voelen dat hij iets van je wilt? En het duurde en het duurde maar. “Wat denkt ie wel, zo’n vieze ouwe vent!” dacht ik. Het licht ging op groen en ik moest door rijden. Ik heb dus niet gezien hoe dit afliep.

Echt, ik snap heus wel dat je iemand eens bekijkt. En ik begrijp ook dat een man soms iets te lang of per ongeluk iets te vaak naar boezem of billen kijkt. Dat is natuurlijk. Daar kan een man niks aan doen, dat trekt ‘m aan. Maar gewoon schaamteloos iemand met de ogen uitkleden. Nee. Dat gaat te ver.

Waarom vond die man dat hij dat mocht? Was ze te bloot gekleed naar zijn idee? Lok je dat als vrouw uit? Zijn blote benen een signaal van “Neem mij”? Ik snap niet waarom dat nu nog steeds zo is.

Stel dat het andersom was. Een jonge man in een strak wit t-shirt. Je ziet z’n gespierde borst, buik en armen. Hij is lekker gebruind door de zon. Hij heeft een bermuda aan. Hij ziet er goed uit. En hij wordt steeds lastig gevallen door een vrouw van – laten we zeggen – een jaar of  70. “Hee jongeman, wat kunnen jouw mooie armpjes allemaal dragen? Je gaat zeker vaak naar de sportschool, hè? Hmm, mooi hoor haha.” En dan wordt hij bekeken van onder tot boven. Met extra aandacht bij de armen, billen en zijn kruis. En de vrouw blijft maar naar zijn mooie lichaam kijken. Terwijl ze glimlacht. En hij voelt haar ogen overal. Wat wil dat mens van me. Laat met rust. “Tja, als je zo gekleed gaat, vraag je om commentaar hè”, zegt de oude vrouw dan. Dat zou toch raar zijn? Wij doen dat niet. Vrouwen zijn niet zo. Zo zijn we niet opgevoed.

je ne suis pas. vrouwen in pak

Maar stel dat het écht andersom was. Hoe zou dat er dan uit zien? Toevallig kwam ik een film tegen op Netflix die daar precies over gaat. Een Franse film. JE NE SUIS PAS UN HOMME FACILE. In deze grappige, maar realistische film zie je hoe het zou zijn als de vrouw de jager was. En de man ondergeschikt. Hij wordt continu bekeken en beoordeeld op z’n uiterlijk. Vrouwen dragen een pak en gebruiken geen make up. Drinken bier en kijken voetbal. Mannen zorgen voor de kinderen en het huishouden. Mannen moeten zich goed verzorgen om er aantrekkelijk te blijven uitzien voor de vrouw.

je ne suis pas. plantjes water geven

 

Grappig is het stukje waarin de macho hoofdrolspeler versierd wordt door een vrouw. Ze gaan naar zijn huis. De vrouw trekt zijn overhemd open en ziet ‘borsthaar’. “O gatver, zoveel haar! Onee, dat kan ik niet. Bah, wie heeft er nog zoveel haar man, bah. Nee sorry, ik kan het niet met jou”. En weg is ze. Dus gaat hij zich harsen en scheren. Precies wat wij doen dus.

 

je ne suis pas. autoband verwisselen
Hoofdrolspelers Vincent Elbaz en Marie-Sophie Ferdane.

 

Als je nog eens alleen thuis of samen met een vriendin bent, en zin hebt in een leuke film. Kijk dan naar JE NE SUIS PAS UN HOMME FACILE. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.

je ne suis pas. poster

Bekijk de trailer hier .

Liefs, KA.

2 reacties op “Mannen, hou daar eens mee op!”

Ik vind het een groot verschil of je kijkt naar iemand of dat je iemand uitkleedt met je ogen inderdaad. Daarnaast denk ik dat vrouwen ook lekker naar het andere geslacht mogen kijken. Door de kabouter van de Efteling en jouw blog heb ik je genoemd in mijn blog. Want ik vind het wel een heel interessante discussie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: