Als de winter voorbij is en je voor eerst weer eens je blote benen ziet, is dat soms wel even schrikken. Tenminste, dat had ik deze keer toch.
Er zaten allemaal blauwe plekken en blauwe adertjes op m’n enkels. En op m’n bovenbenen een paar hele dikke blauwe aders. Gatsie, spataders! Nee, dat wil ik niet. Ik wil gewoon lekker in jurken en bermuda’s kunnen lopen deze zomer.
Ja hoor, het is zover. Ik heb spataderen. Ik had altijd wel al een paar schattige kleintjes. Maar nu zijn het reuze-aders geworden. Van die dikke blauwe wormen onder m’n huid!
Op de foto’s : kleine, middelgrote en grote spataderen.
Hoe kom je eigenlijk aan spataders? En liever nog, hoe kom je er van af? Ik ben me eens gaan inlezen en kwam tot de volgende feiten en antwoorden.
- 25% van alle mensen krijgt last van spataderen. (Waarom hoor ik daar nu net bij?)
- Bij vrouwen komen spataderen vaker voor dan bij mannen.
- Ook mensen met overgewicht hebben meer kans op spataderen.
- En mensen met een staand beroep hebben een verhoogd risico op spataderen.
Laat ik nu bij alle risicogroepen horen! Zucht. Heb ik weer. Maar ja. Ik heb ze nu eenmaal. Wat zijn spataderen eigenlijk?
Spataderen zijn verzwakte, uitgezette aderen die vooral in de benen voorkomen. De bloedcirculatie is verstoord door slapper wordende kleppen in de aderen. Je krijgt een ophoping van bloed waardoor de ader wijder wordt. Het bloed stroomt niet meer goed terug en blijft in de uitgerekte ader zitten. Hierdoor kun je de volgende klachten krijgen:
- Zware, vermoeide benen
- Kuitkramp
- Onderhuidse bloedingen
- Blauwe plekken
- Vocht vasthouden rond de enkels
- Pijn in de benen
- Onrustige benen (restless legs)
Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik hier nog niet veel last van heb. Maar het lijkt me verschrikkelijk. Bijvoorbeeld kramp in je kuit. Dat heb ik natuurlijk ooit wel eens gehad. Dat is verschrikkelijk. Vooral als je dat ‘s nachts hebt. Heel vervelend en zeer pijnlijk.
Door de slechte doorbloeding kun je nog ernstigere klachten krijgen. Bijvoorbeeld verkleuring van het onderbeen. Het kan rood en schilferig worden. Er kan zelfs een serieuze wond ontstaan. Een ‘open been’. Brrrr…

Wat kun je doen om spataderen te voorkomen?
- Beweeg genoeg. Wandel, fiets of doe iets anders. Door beweging masseer je als het ware de aderen.
- Niet lang staan. Probeer bij een staand beroep af en toe je benen te bewegen, je spieren aan te spannen.
- Niet te lang zitten. Heb je een zittend beroep? Ga dan regelmatig een rondje lopen. Je benen moeten even bewegen.
- Vermijd strakke kleding.
- Draag zo min mogelijk hakken. En loop zo vaak mogelijk op blote voeten.
- ‘s Avonds op de bank: leg je voeten wat hoger.
- Til niet te zware dingen. Hierdoor komt namelijk te veel druk op de aderen en kunnen ze verder verwijderen.
Nummer 4 en 5 gaan me wel lukken.
Spataderen hoeven niet verwijderd te worden. Ze zijn in principe niet gevaarlijk voor je gezondheid. Mocht je erg last of erg veel pijn hebben, kun je de spatader(en) laten verwijderen. Ook kun je ze natuurlijk laten weghalen omdat je ze gewoonweg niet mooi vindt.
(Bron: A. Vogel. Vind jij Marcel, van A. Vogel, bij Koffietijd ook altijd zo leuk?)
Dus draag goede schoenen en beweeg genoeg. Ik ga ook eens kijken voor mooie, maar vooral goede sandalen voor de zomer. Heb nog geen idee wat. Daarover meer in een volgende blog.
X Ka.