Categorieën
fashion Lifestyle maatschappij tv, film, theater

Mathilde Willink.

Over het leven van Mathilde.

Mathilde Willink was begin jaren ’70 het fenomeen van de Amsterdamse Beau Monde en werd een levend kunstwerk genoemd. Ze woonde in Amsterdam maar is oorspronkelijk een Terneuzense. Mathilde was een opvallende verschijning en ze zou zaterdag 7 juli 2018, tachtig jaar geworden zijn. Dit weekend wordt zij herdacht in haar geboorteplaats Terneuzen.

 

 

Mathilde de Doelder
Maria Theodora Mathilde de Doelder. Geboren op 7 juli 1938 te Terneuzen. Gestorven op 25 oktober 1977 te Amsterdam.

 

Mathilde (Tilly) de Doelder is de oudste van vijf meisjes. Haar vader was zeeman en was vaak weg. Tilly werd opgevoed door haar oom.

 

athilde met haar jongste zus Cerilla
Mathilde (links)

 

Tilly deed gymnasium in het klooster bij de paters in St. Jansteen. Daar is volgens haar zus iets gebeurd waardoor ze veranderde. Tilly noemde het zelf “mijn grote geheim”. Ook toen al viel ze op door haar bijzondere kledingstijl. Ze kreeg op het gymnasium een verhouding met haar geschiedenisleraar.

Na het gymnasium, op haar 19e, vertrok ze naar Amsterdam om daar Letterkunde en Klassieke Talen te studeren. Daar kreeg ze een relatie met de veel oudere psychotherapeut Julius de Haan. Door hem leerde ze in 1960 kunstenaar Carel Willink kennen. Zij was toen 21 en Willink 60. Ze kregen een relatie en trouwden. “Ik weet niet of ik hem liefheb of dat ik hem mateloos bewonder.” Willink beweerde dat hun relatie meer een vader-dochter verhouding was.

Mathilde heeft in het begin nog gewerkt als stewardess bij KLM omdat de schilderijen van Willink nog niet zo veel geld opbrachten.

 

Willink schildert Tilly
Dankzij Mathilde, die hij zijn “superpoes” noemde, kreeg Willink meer bekendheid en verkocht hij veel schilderijen. Mathilde was zijn muze, model en echtgenote.

 

De excentrieke Mathilde maakte kennis met de jurken van Fong Leng. Zij en de ontwerpster werden goede vrienden. Mathilde was een lopende reclame voor deze modeontwerpster.

 

Mathilde bij Fong Leng
Jurken passen bij Fong Leng.

 

Fong Leng maakte jurken van leer, zijde en meer dure stoffen. Ze waren zeer bewerkelijk en enorm opvallend. De prijs van een gemiddelde Fong Leng jurk lag tussen de 15.000 en 30.000 gulden.

 

 

Mathlide Willink-de Doelder
Mathilde werd een bekend persoon over de hele wereld door haar bijzondere jurken en haar opvallende make up.

Het huwelijk tussen Willink en Mathilde ging voorbij. Carel werd in 1974 verliefd op een andere vrouw. Tilly heeft uit jaloezie en wraak een paar schilderijen van Willink kapot gesneden met een mes. Haar wereld stortte in en ze werd depressief.

dalí

 

Later probeerde ze nog aan te pappen met Salvador Dalí. Maar hij bedankte voor de vreemde Hollandse. Ze gleed af, het ging niet goed met Mathlide. Op 19 mei 1977 zei ze in een interview met Henk van der Meijden voor het roddelblad Privé dat ze dacht aan zelfmoord.

Klik hier voor het interview van Henk van der Meijden met Mathilde.

 

Maar Mathilde kreeg een verhouding met onderwereldfiguur Gerard Vitalli. Hij is degene die haar dood op bed vond op 25 oktober 1977. Rondom haar dood bestaat tot op de dag van vandaag een groot mysterie.

Mathilde lag, zonder make up, op haar bed. Ze was aan de linkerkant in haar hoofd geschoten terwijl ze rechts is. Er is nóg een kogel, uit een ander pistool, gevonden in de houten vloer. Mathilde zat onder de schrammen en blauwe plekken. En ze had twee gebroken ribben. En haar “geheime laadje” was opengebroken.

Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries doet in 1985 onderzoek naar haar dood. Ook hij is van mening dat dit nooit zelfmoord geweest zou kunnen zijn.

 

Lady Gaga
Lady Gaga in de clip van Judas waarin zij een typische Mathilde-jurk droeg.

 

Mathilde is maar 39 jaar oud geworden. Zij is nog steeds een inspiratiebron voor velen. Bekend is dat Lady Gaga zich enorm heeft laten beïnvloeden door de kledingstijl van Mathilde. Dit is goed te zien bij sommige van haar creaties.

Zaterdag 7 juli wordt Mathilde Willink herdacht in Terneuzen met kunstwerken, modeshows en nog veel meer verrassende happenings in de Nieuwstraat en op het Arsenaalplein. In hotel The Chandelier wordt de slaapkamer van Mathilde nagemaakt. Ook zijn er exposities in Atelier De Blokken 10. Te gast zijn Tilly’s beste vriendin Imca Marina en modeontwerpster Fong Leng. Ook twee televiesiezenders zullen er bij zijn. Ik ben benieuwd wat we te zien krijgen.

Om te zien wat er op 7 juli 2018 zoal te doen is rondom Mathilde, kijk dan op de site van Mathildefestival.

Ook ik ben zeer geïnspireerd geraakt door de Fong Leng jurken die Mathilde droeg. Daarom heb ik hier op mijn pagina mijn eigen Mathilde Willink Gallerie.

 

 

img_8839
Prachtige Fong Leng jurk van blauwe zijde. €22.500.

 

 

 

img_8861
Leren top in oranje en fuchsia €20.000 met zijden rok €17.000 van Fong Leng.

 

 

img_8859

Ik ben er bij op de herdenking van onze Mathilde!

 

X Ka.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d