Categorieën
gezin, familie Lifestyle maatschappij

Uilennist.

Een vogelshow in Ossenisse. Superleuk met de kids!

Ik heb lekker vakantie. En wat heb ik het getroffen met het weer. We hadden dit jaar niks geboekt. Dus het wordt gewoon een vakantie in de tuin. En af en toe ergens naar toe en iets leuks doen. Zoals afgelopen donderdag. Toen zijn we ook naar iets leuks geweest.

We zijn naar de open dag in Het Uilennist geweest. Een grote tuin in Ossenisse waar verschillende uilen en roofvogels te zien zijn. Je mocht de dieren van dichtbij zien. Je mocht ze zelfs aaien. Je mocht er mee op de foto. En later kregen we een mooie vliegshow met de vogels.

Mijn vriend Mario, mijn dochter Evi, haar vriendje Mundja en ik reden donderdag vanaf Terneuzen langs de zeedijk, via De Griete, richting Perkpolder. Bij Zeedorp rechtsaf. Dan kom je vanzelf op de Lage Weg in Ossenisse. Daar moest het zijn.

We zagen al wat volwassenen zitten en een boel kinderen. Gezellig op een terras. Er was een barretje. En toen zag ik het pas. Er zaten al vogels. Op de arm bij sommige mensen. Wat waren ze lief. En mooi. Wat een bijzondere beesten.

img_9143

Roald van Het Uilennist vertelde over de vogels. Over hoe hij er toe kwam om vogels te houden, en ze te trainen voor shows en foto shoots. Ook over de naam Uilennist. “Tja, zei hij. We zitten hier in Ossenisse. Verderop heb je Camping ‘Het Mussennist’. Alles is hier met nist. Dat is Zeeuws voor nest. Dus we hebben het maar ‘Het Uilennist’ genoemd. Dat past er dan mooi bij in deze buurt.”

img_9156

Ook vertelde hij dat je de vogels nooit tam kunt maken. Het blijven wilde vogels. Roofdieren. Je kunt ze wel vertrouwd maken met de mens. En trainen om naar hun naam te luisteren. Ze worden beloond met iets lekkers, een stukje kuiken, als ze doen wat er van ze gevraagd wordt.

In de tuin kun je gewoon rondlopen tussen de kooien. In iedere kooi zit een andere vogel. En kun je informatie over de vogelsoort lezen op een papier aan de buitenkant.

Wel wordt er geadviseerd om niet je vinger door het gaas te steken. De vogel kan wel denken dat het een lekker hapje is. Auww!

Daarna volgde de vliegshow. De vogels zijn allemaal uniek. Hebben een andere afkomst en hebben dus verschillende eigenschappen. Ook hebben de vogels, net als ieder ander dier, een eigen karakter. Hoe Roald hier over vertelt is heel interessant en leerzaam. Zijn passie en liefde voor de vogels spat er van af. Dat is mooi om te zien.

img_9168

Hij vertelde hoe lang hij er over heeft gedaan om ze te trainen. Eerst aan een touw zodat ze niet weg konden vliegen. Later zonder touw. Daarna vanaf z’n arm. Dan van en naar z’n arm. Je moet er veel geduld en doorzettingsvermogen voor hebben om zo’n dier te trainen.

Ook vertelde hij dat door de films van Harry Potter heel veel mensen opeens een uil als huisdier wilden. En natuurlijk zat zo’n arm beest dan in een te kleine kooi. Wilden de eigenaren er toch maar vanaf. Want tja, je hebt er niks aan en hij is gevaarlijk.

Roald benadrukte meerdere keren dat je goed moet weten waar je aan begint voordat je zo’n mooi beest in huis haalt. Zelf heeft hij meerdere cursussen gedaan en is nu 12 jaar uilenier, zoals hij het zelf noemt.

Hij vertelde ook dat er regelmatig een dagje foto’s genomen wordt van de vliegende vogels. Heel interessant voor fotografiestudenten of hobbyfotografen. Het levert mooie foto’s op. De vogels vinden het heerlijk om te vliegen.

Mijn dochter Evi is helemaal geïnspireerd geraakt. Zij wil later ook uilen trainen. Ze wil ook uilenier worden. Ik vond op zolder nog twee knuffel-uiltjes. Ooit gekocht voor in de kerstboom. “Speel eerst hier maar mee” zei ik. Ik vond de vogels prachtig. Maar hier thuis zijn die twee kerstuiltjes wel genoeg hoor. Joehoe!

We hebben veel geleerd van Roald en zijn vrouw Heidi. Het was een bijzondere ervaring. Een geslaagde dag. Ook dit is een echte aanrader voor jou en de (klein)kinderen.

Zondag 29 juli 2018 is er weer een Open Dag. Het begint om 13.00 uur en er is ook deze keer een vliegshow om 15.00 uur. Als je eens niets gepland hebt, ga dan zeker eens langs.

Neem alvast een kijkje op de Facebookpagina van Het Uilennist.

X Ka.

P.S. Tip: Doe na afloop een drankje bij Bar Goed in Perkpolder. Daarna een hapje bij Paviljoen Het Schor en dan een koffie bij Café De Griete. Een mooi rondje Oost Zeeuws-Vlaanderen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: