Categorieën
beauty health Lifestyle

Haren op m’n kin!

Heb jij ook een beginnende snor of baard?

Al jaren heb ik last van één dikke haar die uit het litteken op m’n kin groeit. Af en toe trek ik ‘m er uit. En dan blijft ie een hele poos weg. Maar ineens is ie er weer. Zo’n dikke, zwarte, gekrulde haar. Het lijkt wel een verdwaalde schaamhaar.

Ik had het er over met een vriendin. Hoe komt die haar daar? En wat doet ie eigenlijk op m’n kin? “Joh,” zegt ze, “Één haar? Ik heb tegenwoordig gewoon baardgroei op m’n hele kin en onderaan m’n kaak. Verschrikkelijk! Ik denk dat ik een man aan het worden ben. Kun je daar niet eens een blog over schrijven?”

Zelf wil ik ook wel eens weten hoe het komt dat sommige vrouwen na een bepaalde leeftijd opeens gezichtshaar krijgen? Alsof we al niet genoeg te verwerken hebben tijdens die overgang. Ik heb me er een beetje in verdiept en kwam tot de volgende conclusie.

img_9902

Oorzaak gezichtsbeharing bij vrouwen

Na de menopauze (laatste menstruatie) neemt gezichtsbeharing toe. Dat heet Hirsutisme. Hirsutisme wordt veroorzaakt door een te grote invloed van het mannelijke hormoon testosteron. Tijdens de overgang verandert onze hormoonspiegel waardoor er van alles kan veranderen in ons lichaam. Bijvoorbeeld:

 • onregelmatige menstruatie
 • puistjes
 • vet haar
 • gewichtstoename
 • overmatige haargroei

Nou, daar zijn we maar weer goed mee. Hirsutisme is op zich onschadelijk maar het is wel enorm vervelend. Je kunt er heel onzeker door worden.

Vrouwen met overgewicht hebben meer kans op extremere overbeharing. Ook donkere vrouwen hebben meer gezichtsbeharing. En bij donkere types zijn de haren ook beter zichtbaar. Say no more, ik weet genoeg!

Gelukkig zijn er genoeg methoden om de haartjes te verwijderen.

img_9903

 

Hoe kom ik van die haartjes af?

 1. Een snor kun je bleken met een speciaal bleekmiddel, verkrijgbaar bij de apotheek.
 2. Niet scheren! Zo krijg je stoppels en voor je het weet, sta je iedere ochtend je kin en bovenlip te scheren. Samen met je man.
 3. Haartjes uittrekken met een pincet. Veel werk, pijnlijk, maar wel een langdurig resultaat.
 4. Harsen geeft ook een goed resultaat. Het is helaas wel pijnlijk. Probeer het niet zelf, ga altijd naar een schoonheidsspecialiste voor het harsen van gezichtshaar.
 5. Elektrisch ontharen (kleine stroomstootjes) bij de schoonheidsspecialiste werkt prima.
 6. Ook een goede manier om je haartjes te verwijderen is een laserbehandeling. Hierbij worden de haarvaatjes vernietigd. Deze wordt altijd door een dermatoloog (huidarts) of een gecertificeerd schoonheidsspecialiste gedaan.

Nou, vriendin. Je bent niet een man aan het worden. Je bent gewoon in de overgang. Heel veel vrouwen van onze leeftijd hebben last van overbeharing.

img_9904

Zelf ben ik blij dat het maar bij die ene dikke zwarte haar op m’n kin blijft. Als ie maar geen gezin gaat stichten, vind ik het prima. Ik kan best leven met die ene haar. Even voelen aan m’n kin. Ja hoor, hij is er weer! Hup, pincet en trek uit dat ding! Weg met die schaamhaar op m’n kin!

X Ka.

 

 

 

 

4 reacties op “Haren op m’n kin!”

Ik koester mijn kin- en bovenlipaanwas. En telkens als mijn kleindochter op bezoek komt is het: ‘Oma, mag ik ze eruit trekken?’. Dat doet ze dan heel voorzichtig. Het pincet omklemd door die kleine dunne vingertjes en een super geconcentreerde uitdrukking op haar sproetenkopje. Wil ik voor geen goud missen 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: