Categorieën
health Lifestyle maatschappij persoonlijk

De tettenpletter

Ik moest naar de tettenpletter.

Oktober staat in teken van Pink Ribbon. Extra aandacht voor borstkanker. 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt te maken met deze akelige ziekte. Als het vroeg ontdekt wordt, is het nog goed te behandelen. Dus borstonderzoek is heel belangrijk. Ook ik ben naar de tettenpletter geweest.

Rond je vijftigste verjaardag krijg je een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Vanaf je vijftigste heb je nu eenmaal meer kans op borstkanker dan toen je jonger was. Toch komt deze vorm van kanker steeds vaker voor bij jongere vrouwen.  Maar de grootste groep met deze ziekte is nog steeds vrouwen tussen de 50 en 75 jaar oud. Ook ik kreeg zo’n uitnodiging. Voor de “tettenpletter”, een mammografie.

Tietenbus

Vanmorgen moest ik dus naar “de tietenbus” voor borstkankeronderzoek. Het was iets waar ik enorm tegenop zag. Vooral door de verhalen van andere vrouwen die al eens geweest waren. Veel vrouwen spraken over de pijn die ze hadden tijdens het plat drukken van de borsten. Ik had me voorbereid op het meest verschrikkelijke. Dan kon het alleen maar meevallen, dacht ik.

Ik was mooi op tijd en stapte via het trapje de bus in. Daar was een mini-wachtkamertje. Een bankje om te zitten en een balie-tje. Ik zag drie kleedhokjes met een nummer 1, 2 of 3 er op. En bovenaan de deur brandde een lampje zodat je zag dat die bezet was. Hokje nummer 1 was niet in gebruik. Hokje 2 en 3 wel.

Ik gaf mijn uitnodigingsbrief aan de mevrouw achter de balie. En ik moest m’n identiteitsbewijs laten zien. “In orde hoor. Gaat u nog maar even zitten. U wordt zo opgeroepen.” Dus daar zat ik. Er was nog een mevrouw. ‘Goedemorgen.’ “Dag.” Ik had niet echt zin in een gesprek en pakte m’n telefoon om een beetje te kunnen Facebooken.

Toen kwam er een mevrouw uit hokje 2. “Zo, daar zijn we ook weer vanaf!” zei ze. “Wat verschrikkelijk toch hè.” zei de mevrouw terwijl ze haar sjaal aandeed en haar jas dicht ritste. “Ja het is echt geen pretje.” zei de mevrouw naast mij. De andere mevrouw had eindelijk haar jas dicht gekregen en zei: “Ik vind het zo erg hoe dat machine zo tegen m’n ribben aan drukt. Daar heb ik altijd nog lang last van. Nou, tot ziens hoor, en succes!” En weg was ze.

tietenbus wachtruimte

Knal! Het deurtje van hokje nummer 3 zwaaide open. Een nieuwe mevrouw kwam er blazend uitgestapt. Met een rood hoofd zei ze “Zo, de kwelling is weer voorbij. Tjee, dat is toch altijd pijnlijk he. Pfff…” Ze keek naar mij en ik glimlachte maar een beetje. “Ja, ik heb altijd nog een paar weken blauwe plekken hoor.” zei m’n buurvrouw. “Tja, ‘t is dat het moet hè. We moeten maar blij zijn dat het er is.”

‘Voor mij is het de eerste keer dus ik kan er niet over meepraten,’ zei ik met een lichte tril in m’n stem. Ik kreeg het steeds benauwder en vroeg me af of ik nog weg kon rennen. Ik durfde niet meer. “O, dan zullen we maar niks meer zeggen.” fluisterden de dames en keken elkaar betekenisvol aan. ‘Wat een gruwel! Zou er wel eens vaker iemand op het nippertje de bus uit gelopen zijn? Maar ze weten hier m’n naam al. Ik kan nu niet meer weg’ dacht ik. ‘Het is dus echt zo erg als al die vrouwen zeggen. IK WIL NIET MEER!’

08-01

“Mevrouw Kox, komt u maar.” O help, toen moest ik wel. Gelukkig had ik hokje nummer 2, want dat is mijn lievelingsgetal. Slaat nergens op. Maar het maakte alles iets minder erg, dacht ik. In het hokje van 1 x 1 meter moest ik m’n bovenkleding uittrekken en wachten tot de medewerkster de deur aan de andere kant opendeed.

Daar stond een vriendelijke dame die zich eerst voorstelde en meteen daarna vroeg of ik m’n armen omhoog wilde houden. Zo kon ze zien of ik littekens of pijnlijke moedervlekken o.i.d zou hebben. Ik kreeg een korte uitleg en ik dacht alleen maar: ‘Schiet maar gewoon op want ik wil er zo snel mogelijk vanaf zijn.’ En daar ging ik dan.

borstonderzoek 2

“Probeer te ontspannen. Schouders laag.” En de machine plette mijn borst tot grote platte pannenkoeken. Maar ik heb expres niet gekeken. Moest m’n hoofd ook naar de zijkant houden. Ik telde in mezelf tot zes, want zo lang zou de pressie duren. ‘Het valt eigenlijk wel mee’, dacht ik. ‘Misschien die van opzij, misschien is dat pijnlijker.’ Maar ook dat viel mee. Tja, lekker is anders, maar om nou te zeggen “heel pijnlijk, niet te houden, tranen in m’n ogen”… Nee dat had ik niet.

Dus nu zwaaide ik dat deurtje naar de wachtkamer open. Er zaten weeral andere mensen. Triomfantelijk zei ik: ‘Zo, dat was het dan. Tot de volgende keer!’ Lachend huppelde ik het trapje af en opgelucht reed ik terug naar huis. Over tien dagen krijg ik de uitslag.

–––

Dames van bijna 50, zoals Ruud uit Big Brother al zei: LAAT JE NIET GEK MAKEN! Het valt allemaal wel mee onder de tettenpletter, en het duurt echt maar even.

X Ka.

pink ribbon

22 reacties op “De tettenpletter”

Ik denk dat je misschien een van de gelukkigen bent die geen pijn heeft tijdens het onderzoek Karin. Ik heb de vorige oproep aan me voorbij laten gaan en probeer moed te verzamelen om dit keer wel te gaan.
Ik hoor helaas bij de categorie vrouwen bij wie het wel veel pijn doet Ik vind het eigenlijk niks minder dan een marteling. En ik vind het ongelofelijk dat dit onderzoek, in een tijd waarin we zelfs naar de maan vliegen, nog steeds op deze middeleeuwse manier gebeurt. Vooral ook omdat het niet nodig is.
Ik heb meerdere keren dit onderzoek moeten ondergaan omdat ik veel cystes in mijn borsten heb. En elke keer bleek dit onderzoek niet voldoende te zijn omdat ze niet genoeg konden zien en moest ik achteraf ook nog een echo laten doen. Met een echo kunnen ze blijkbaar veel meer zien en het is veel minder pijnlijk. Waarom wordt de tietenpletter niet afgeschsft en tentoon gesteld in een museum voor martelwerktuigen en gaan we niet gewoon over op een echo?
Ik vraag me af waarom wij vrouwen ons nog steeds vrijwillig laten martelen. En ik durf ook wel te stellen dat, als mannen zo’n pijnlijk onderzoek zouden moeten ondergaan, dat er dan al lang een ander apparaat uitgevonden zou zijn.

De tietenbus … ik moet er nog even over nadenken of ik dit jaar wel ga ….

Gelukkig viel de pijn bij mij mee. Maar de manier van dit onderzoek… Waarom zoveel vrouwen laten afzien terwijl het -okay, het zal duurder zijn, maar mammografie plus daarna een echo is nog duurder- in één goed onderzoek allemaal veel sneller, duidelijker en minder pijnlijk kan. Of kunnen ze niet een verdoving geven voor degenen die dat willen? Zou ook al lekker zijn.

Ook ik heb zo’n onderzoek gehad. Echt naar. Bij mij kwam erbij dat ik implantaten heb en bang was dat die zouden knappen. Ik kreeg er zelfs nachtmerries van. Mijn huisarts begrijpt mij en nu krijg ik telkens als ik een oproep ontvang, van haar een verwijzing voor een echo in het ziekenhuis.

Ik heb dat nooit zo goed begrepen, ik laat dat onderzoek al jaren (om de 2jr) doen en vind het zo overroepen. Ok, het is niet fijn en het knelt een beetje, maar zo ontzettend pijnlijk???
Hier worden trouwens altijd beide onderzoeken gedaan, foto+echo, ik heb begrepen dat dat noodzakelijk is om niets te missen.

Wat verschrikkelijk.
Ik ben het er mee eens, laat alle vrouwen zich alsjeblieft testen op borstkanker. Dan ben je er in ieder geval op tijd bij.

Het tettenpletonderzoek kennen wij in Belgie ook.
Vanaf je 53ste krijg je er nog een uitnodiging voor het ‘kakonderzoek’ bovenop.
Stoelgang opvangen en in een omslag versturen naar een onderzoekslabo.
Ook een hele onderneming, dat kan ik je vertellen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: