Categorieën
fashion Lifestyle maatschappij

Dutch Sustainable Fashion Week

Ik wil even aandacht voor duurzame mode.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Deze week is het Dutch Sustainable Fashion Week. Een week waarin we stil staan bij de (over)productie van kleding. En omdat de textielindustrie een van de grootste milieuvervuilers ter wereld is, vind ik dit een mooi initiatief. Op mijn blog besteed ik daarom deze hele week aandacht aan eerlijke kleding. Want het is hard nodig.

 

Weet jij waar bijvoorbeeld je nieuwe blouse vandaan komt? Wie het gemaakt heeft? Onder welke omstandigheden? Hoe het gemaakt is? Van welke materialen? Wat daar allemaal voor nodig is? Lees over duurzame mode op de site van de Dutch Sustainable Fashion Week.

Toch kun je zelf ook al veel verschil maken. En niet alleen door eerlijke kleding te kopen. Maar ook door kleine veranderingen of een andere kijk op de kleding in je kledingkast.

 

Kleding in armen
(foto: Libelle)

 

Wat kun je doen om je garderobe een beetje duurzamer te maken?

  • Haal je kledingkast nu eens helemaal leeg. Gooi alles, ook sjaals, tassen, álles op je bed, op een tafel of desnoods op de grond. En pak één voor één een artikel vast. Bedenk bij ieder kledingstuk: Draag ik dit nog? Heb ik het afgelopen zomer gedragen? Ga ik het deze winter dragen? En zeg dan eerlijk ‘Ja’ of ‘Nee’. Bij het antwoord ‘Ja’ hang je het kledingstuk terug in de kast. Bij ‘Nee’ leg je het opzij.
  • Eindelijk de hele berg doorgeploegd? Dan heb je nu een stapel ‘Nee’. Wat kun je daar nu mee? Bekijk het nauwkeurig. Check het op gaatjes of ladders of andere beschadigingen.
  • Is het van een duurder merk en ziet het er nog prima uit? Breng het dan naar “Au Boudoir” in Terneuzen. Of naar een tweede hands winkel bij jou in de buurt. Zorg dat het er keurig uit ziet en lekker ruikt. In “Au Boudoir” verkoopt eigenaresse Anita tweede hands merkkleding, accessoires en brocante. Maak wel eerst een afspraak om je spullen te brengen. In de winter enkel winterkleding en in het voorjaar natuurlijk je zomerkleding.
Kledingberg
Kledingberg

 

  • Dan heb je vast nog wat kleding liggen van een niet-echt-merk. Denk dan eens aan de Kledingbank. Er is er vast een in iedere stad. Sinds kort ook in Terneuzen. Zij geven kleding aan mensen die echt niks te besteden hebben aan luxe artikelen zoals kleding.
  • Ook met kleding die te verwassen of beschadigd is, kun je terecht bij de Kledingbank. Doe het in een vuilniszak en gooi het in de container vlakbij het winkelpand. Zij krijgen, per kilo textiel, een paar euro. Die steken ze in de stichting en spenderen ze aan het kopen van ondergoed en sokken. Want niemand levert z’n oude onderbroeken in, toch?

Zo blijft je kleding in gebruik of wordt het gerecycled. Goed bezig!

 

Waste2wear blouse Expresso
Expresso waste2wear

Gelukkig zijn steeds meer kledingmerken bezig met een duurzame kledinglijn. Zo ook ons Nederlandse merk Expresso. Zij maken van gevonden PETflesjes uit de oceaan, nieuwe polyester. Expresso heeft een RPET collectie (Recycled PET) met zeer mooie items. Kijk maar eens op: waste 2 wear collectie.

Het Ocean Plastic Project verzamelt PETflessen langs de Chinese kust. Die worden gewassen en omgesmolten tot plastic korrels.  Die worden weer omgesmolten tot fijne polyester garen. Met dat garen worden mooie stoffen geweven. Kledingstukken gemaakt van PETflessen kun je herkennen aan deze tags:

Waste2wearbottle tag 1

Ik denk dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Maar ook steeds meer echt nodig. De kledingindustrie verbruikt zoveel water en energie. Het put de aarde uit door het gebruik van zo veel grondstoffen. En in deze wegwerpmaatschappij en zapcultuur wordt er te veel kleding gekocht en weggegooid. Dit kan echt niet langer zo doorgaan. Er moet iets gedaan worden aan deze Fast Fashion industrie.

Men wil de consument weer motiveren om te kiezen voor Slow Fashion items. Mooie kledingstukken die lang meegaan. Investeren in een kwaliteitsproduct waardoor er minder kleding wordt gekocht en dus geproduceerd. Hierdoor krijg je een stuk minder milieuvervuiling. Over dit onderwerp schrijf ik graag een andere keer wat uitgebreider.

Zelf heb ik mijn kast ook eens volledig leeg gemaakt. Ik kwam dingen tegen waarvan ik het bestaan niet eens meer wist! Er staat nu een vuilniszak vol gebreide wollen truien en vesten klaar voor de Kledingbank. En een paar mooie merkartikelen die ik echt niet meer ga dragen. Die breng ik naar “Au Boudoir”. Misschien is het iets voor jou? Ga binnenkort maar eens kijken.

Werk mee aan de duurzaamheid van kleding voor een betere wereld. Het is zo’n kleine moeite.

X Ka.

 

 

 

 

 

 

7 reacties op “Dutch Sustainable Fashion Week”

Hoi Karin,

Er zijn gelukkig steeds meer mensen die zich bewust worden van 2de hands kleding e.d.
Soms hoor ik zeggen, ieuw… dat moet ik niet hebben zo’n gedragen zweet blouse terwijl het kledingstuk soms maar één keer of soms ook niet (miskoop) gedragen is.

Mooi artikel Karin 😊

Dank je. Ik heb nu de nadruk gelegd op kleding bréngen. Maar bij Au Boudoir kleding kópen is voor jou natuurlijk nog interessanter. Binnenkort zal ik nog eens wat foto’s komen maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: