Categorieën
fashion Lifestyle maatschappij

Duurzame mode

Ik ging duurzaam shoppen in de pop up shop van The Blind Spot.

Op de eerste dag van de Dutch Sustainable Fashion Week werd ik uitgenodigd door Chantal van The Blind Spot. Een webwinkel met alleen maar duurzame kleding en accessoires. Ik nam een kijkje in haar POP UP shop in Goes.

Logo The Blind Spot

Omdat ik me echt interesseer voor duurzame kleding, besloot ik om bij de (intussen tweede editie van de) Pop Up Store van THE BLIND SPOT te gaan kijken. Ik was benieuwd of de fairtrade kleding een geitenwollen-sokken-gevoel zou geven. Want het imago van eerlijk en biologisch is toch altijd nog alternatief of zweverig. “Best leuk, maar wie loopt daar nou in” is vaak wat er bij duurzame kleding gedacht wordt.

Maar ik stond versteld van de hippe collecties. Niks alternatief of a-modisch. En wat een leuke meid is Chantal. Zij is begonnen met haar blog  Chantoile, een duurzame modeblog. En is later het avontuur aangegaan om haar eigen duurzame mode webshop te beginnen. The Blind Spot. Op de site vind je kleding van o.a. biologisch katoen, bamboe en rescued materiaal. Ook tassen van bijvoorbeeld zalmleer of stro. En sneakers met echt rubberen zolen.

Om iedereen kennis te laten maken met haar duurzame en fairtrade producten, heeft ze afgelopen voorjaar en nu dus in oktober, een pop up shop geopend in Goes.

Na een kort gesprek en wat informatie over haar merken, ben ik lekker aan het passen geslagen. Kijk maar mee wat voor leuks ze allemaal heeft.

8904e4e4-1c9b-44ae-97a8-01b04ff60f6c
Thought jumpsuit gemaakt van bamboe. Allpa tas van stro. Veja sneakers.

Thought Clothing houdt bij het maken van hun kleding, van begin tot het eind, rekening met mens en milieu. Zij maken kleding met wat de natuur ons geeft: natuurlijke bamboe, katoen, wol, tencel en modal. Ook zij gaan voor ‘slow fashion’ zodat je bewuster en duurzamer koopt.

0c3f43af-ba92-4f21-80fe-8ca2f05c3075.jpg
Deze outfit is van het merk Peopletree. Allebei gemaakt van biologisch katoen. Sneakers van Veja.

Peopletree maakt al 25 jaar lang ethische en ecologische kleding. Zij gebruiken biologische katoen. Ze promoten slow fashion en fairtrade mode en slagen er ieder seizoen goed in een trendy kledinglijn neer te zetten.

Veja produceert al sinds 2005 hippe sneakers gemaakt van milieuvriendelijke materialen. De zolen zijn van natuurlijk rubber, letterlijk opgevangen uit de schors van de bomen in het Amazonegebied. De schoen zelf is van stevig organisch katoen of van eerlijk leer. Het leer wat ze gebruiken komt uit Zuid-Brazilië. Het verven van het leer gebeurt met milieuvriendelijke tanning.

4f647974-4c11-4228-b3f8-fe7986b49ebe
De okergele blouse met ruffles is van biologische viscose. De broek van tencel. Beide van het merk Alchemist. De Ms. Bay tas is van zalmleer. Sneakers van Veja.

Alchemist maakt high end fashion. Mooi gemaakt en van duurzame stoffen. “Wat goed gemaakt is, gaat lang mee. Ook dat is duurzaamheid.” Alchemist gebruikt duurzaam geproduceerde materialen. Met aandacht voor mens en milieu. Ook gebruiken zij alleen natuurlijke kleurstoffen. “Dat draagt dubbel prettig.”

Ms. Bay Buy now, love forever. Dit merk maakt tassen van fairtrade en ecologisch materiaal. De tas op de foto is gemaakt van zalmhuiden die normaal weg gegooid worden. Ms Bay maakt er zalmleren tassen van.

51231f63-a976-4942-a291-3c4f5212bae4
Het blauwe vest van alpacawol van Inti Knitwear. De broek is gemaakt van eerlijke viscose door Alchemist Fashion. De strooien tas van Allpa is de achterkant van de eerste tas. Hij heet Las Tettas. Is ie niet geweldig?

Inti Knitwear maakt items die handgemaakt zijn. Met respect voor de natuur, cultuur en mensen. De kleding is van hoge kwaliteit, gemaakt door mensen in Ecuador, gebreid met twee breinaalden, in hun eigen huis. Ook het verven van de stoffen wordt gedaan met natuurlijke kleurstoffen.

Allpa weeft tassen van toquilla stro dat uit Ecuodor komt. De tassen worden met de hand gemaakt. Van deze hoogwaardige kwaliteit stro worden ook de bekende Panamahoeden gemaakt.

4ded2d6d-1730-43ea-8c3f-579ebd6a328c
Deze kaki jas is ook als jurk te dragen. Het is gemaakt van 100% biologisch katoen en is van het merk Peopletree. Hier draag ik mijn eigen fast fashion ik-moest-me-schamen-maar-ze-zijn-zo-leuk ugly sneakers van Famous.
img_0280.jpg
Deze fairtrade broche van Alchemist Fashion vond ik zó leuk!

Chantal van The Blind Spot heeft me overtuigd van de mogelijkheden op het gebied van fairtrade fashion. Er is niks zweverigs of mufs aan. Hier wordt bewezen dat duurzame mode erg trendy kan zijn. En ook heel betaalbaar.

Je bent goed bezig, Chantal! Veel succes met je mooie webshop en ik hoop dat meer mensen duurzaam gaan kopen. Ik wel in ieder geval!

X Ka.

60920988-beb7-4ed7-9328-7633b769080b

—————————————

2 reacties op “Duurzame mode”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d