Categorieën
fashion Lifestyle

Ka kijkt in de kast

Hoe hou je je garderobe up to date? Ka’s kijk in de kast.

Mijn goede vriendin Sonja vroeg me jaren geleden al eens of ik kon helpen met haar garderobe. Ze heeft een kast vol kleren maar krijgt het maar steeds niet voor elkaar om dingen weg te gooien. Stel dat het terug “in” komt? Ook vindt ze het moeilijk om de kledingstukken te combineren. “Er hangen allemaal losse stuks, ik weet niet goed wat ik samen kan dragen.” Tijd voor ‘Ka kijkt in de kast’!

Kledingkast

Op een vrijdagavond ga ik bij Sonja langs en we beginnen maar meteen. Sonja: “Dit is mijn kledingkast. Hier het hangende gedeelte. En hier de legplanken met jeans en T-shirts en zo. En het ligt en hangt propvol. Toch heb ik het gevoel dat ik niks heb, dat ik dingen mis. Ik krijg het niet lekker gecombineerd. Of ik zie het niet. Ik heb echt even hulp nodig.” We gaan aan de slag.

Eén voor één

Eén voor één pakt Sonja een kledingstuk uit haar kast en gooit het op bed. Bij ieder kledingstuk vertelt ze wat er mis is: “Deze trui zit zo lekker. Maar er zitten gaatjes in. Ik draag ‘m nog wel eens als ik lekker op de bank zit.” “O ja, deze zwart/wit blouse. Ooit gekocht, nooit gedragen.” “En dit gele shirt heb ik afgelopen zomer gekocht bij Hotlegs. Ik weet gewoon niet op wat ik dat kan dragen.”

img_0339

Niet moeilijk

‘Zo moeilijk is het niet hoor. Heb je een zwarte broek?’ “Ja, nog zoiets, ik heb alleen een nette zwarte broek. Hij is te kort en heeft splitjes aan de onderkant. Dat is meer voor in de zomer hè?” ‘Nee hoor, Sonja. Dat kan ook in de winter. Gewoon met blote enkels in je witte sneakers. Of met stoere veterlaarsjes er onder is dat juist superhip.’

Te klein

Nadit ik zo’n beetje alles gezien heb, begin ik met alle te klein geworden kleding weg te leggen.  ‘Is dit te klein geworden en laat je het toch hangen voor-het-geval-dat? Ach, tegen de tijd dat je misschien weer in dat maatje past, heb je alweer allemaal nieuwe dingen gekocht. En is het misschien al niet meer in de mode. Zo gaat dat. Dat weet je zelf.’ We maken korte metten met te klein geworden kleding. Hup, in een zak en zet maar op de gang om weg te brengen.

Zomerkleding

‘Er hangt nog heel veel zomerkleding in je kast. Topjes, witte Ibiza-blouses, tunieken en zo voorts. Die moeten ook uit je kast. Dit zorgt voor onrust. Het is nu herfst. Het zomerspul mag je over een half jaar weer tevoorschijn halen. Toch zijn er items die je ieder seizoen kunt doordragen. Vesten en T-shirts kunnen zomer en winter. Die mogen blijven liggen.’

Jeans jackjes

“Ik heb ook heel wat spijkerjasjes. Sommigen waren best duur. Net als deze, die kan ik niet weg doen. Maar ik vind ‘m zo kort. Wat vind jij?” ‘Een jeans jackje is altijd goed, mits het ‘t juiste model is. Deze korte jasjes waren helemaal hot in de jaren ‘2000. Doe maar weg, Sonja. Die mág je niet eens meer dragen van mij. En trouwens, die jurk, er zitten gaatjes in. In de zak ermee!’

img_0361

Spijkerbroek

“Ik heb nog een leuk blauw blazertje. Met wat kan ik die nu eens combineren?” ‘Ach, een gewoon leuk t-shirt of bloesje. En een stoere spijkerbroek. Heb je die?’ “Nee, die heb ik eigenlijk niet. Ik moet echt nog eens om een mooie, goede spijkerbroek. Die mis ik in mijn kast. Eentje die ook voor m’n werk kan.” Ik haal een stapel spijkerbroeken tevoorschijn en bekijk ze één voor één. Ze draagt ze allemaal niet meer. En ik vraag waarom. Sonja antwoordt: “Bijvoorbeeld deze. Dat is nog zo’n ouderwetse met een hoge taille.” ‘Dat is juist weer helemaal terug aan het komen. De wassing is goed. Past ie nog?’ Sonja probeert de jeans en ja hoor, hij past nog. Wit t-shirt met tekst gevonden in haar kast. Blauw blazertje er over. “Hee, ik heb gewoon een nieuwe outfit, leuk!” zegt ze.

img_0359

Moeilijke kleur

Dan vertelt Sonja over haar wollen vest van Summum. “Ik vind ‘m zo mooi. Maar ik draag hem nooit. Dat komt door de kleur. Een soort mintgroen. Hoe kan ik die in hemelsnaam combineren?” Ik begin meteen tussen haar broeken te zoeken. Ze zal toch wel iets hebben wat er bij past? ‘Kijk, deze grijsgroenige broek. Wat een leuk ding. Trek dat eens samen aan. En dan met dit oker kleurige shirt er onder.’ Ik doe snel nog haar luipaardprint sjaal aan. En ik geef haar het leuke camelkleurige tasje. ‘Kijk hoe leuk dit staat. Allemaal groentinten met camel.’

img_0350

Streepjes

“Dit streepjesshirt draag ik ook nooit. Dat maakt breder toch? En ik vind het zo simpel, gewoon op een spijkerbroek. Ik gooi ‘m ook maar weg denk ik.” zegt Sonja. ‘Streepjes maken niet breed hoor. Alleen dikke blokstrepen. Maar fijne streepjes, ik ben er dol op! Heb je niet ‘ns een rok of zo? En een zwart leren jack?’ vraag ik. “Ach, alleen een strakke rok met een fijn printje.” ‘Print op print is juist leuk. Probeer eens?’

img_0348

Gele bloesje

‘En je wilde toch ook nog eens kijken hoe je dat gele Yaya bloesje kon dragen? Doe die nette broek eens aan. En voor op kantoor kunnen je pumps er gewoon onder. Dat zwarte denim blazertje er over. Mooie sjaal erbij. Voilá!’

img_0356

Wijntje

Van al dat passen en proberen, krijgen we het behoorlijk warm. Het ís natuurlijk ook hartstikke warm nog steeds. We hebben wel een wijntje verdiend. Vinden we. En het moet natuurlijk ook gezellig zijn, zo’n avondje kast uitpluizen.

img_0362

Wegbrengen

We hebben nu twee zakken om weg te brengen naar een tweede hands winkel en de Kledingbank. En een zakje kapotte kleding voor in de container bij diezelfde Kledingbank. De zomerspullen gaan naar zolder. De combinaties staan op foto, als geheugensteuntje.

Nog nodig

‘Wat je echt nog kan gebruiken is een goede spijkerbroek en nog een mooie basisblouse. Ook een ander soort broek zou niet verkeerd zijn. Een leuke geruite broek bijvoorbeeld. Voor de rest heb je genoeg om te kunnen combineren.’

Wat een ruimte

“Wat een ruimte in mijn kast! Dit voelt heerlijk. Ik weet nu hoe ik mijn kleren kan combineren. En je hebt me goed helpen beslissen om dingen weg te gooien. Dit had ik echt even nodig. Dank je wel, Ka.” ‘Ik vond het leuk, Sonja. Jij ook bedankt.’

Ook hulp nodig?

We kletsen nog wat na en zijn tevreden. Dit was de eerste editie van Ka kijkt in de kast. Heb jij ook hulp nodig? Stuur me vrijblijvend een berichtje op Facebook of hieronder dit artikel.

X Ka

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: