Categorieën
food&drinks health Lifestyle

Winderigheid

Iedereen laat wel eens een scheetje, toch?

Ik ga het nu hebben over iets waar veel mensen zich voor schamen. Maar we doen het allemaal wel eens: een windje laten. Of een scheet, plat gezegd. Er wordt altijd lacherig over gedaan. En er wordt naar elkaar gewezen als er zo’n penetrante, rotte lucht zich verspreidt in de ruimte. En niemand mag merken dat jij het bent geweest.

Iedereen laat ongeveer tien scheten per dag. Maar dikwijls zijn het er meer dan dat. Gelukkig merk en ruik je hier meestal niets van. In je lichaam wordt nu eenmaal gas gevormd. En dat moet er uit. Zodra je windjes wel stinken, is er vaak wel iets aan de hand. Het heeft te maken met de gezondheid van je darmen, en je voeding.

 

vector character of funny businessman farting…

 

 

Het is gewoon niet netjes, een windje laten. En ze kunnen stinken, bah. Maar eigenlijk kun je er niks aan doen toch? Zo’n gasbel komt ineens naar boven, of onder, ‘t is maar hoe je het bekijkt. En het moet je lichaam uit. “Pffloep!”

Of zo’n vieze “Pfffffrrrrttpffttt!” Dat zijn meestal mannenscheten. Van die lange, vochtige, mottige scheten. En die laten ze het liefst met één bil iets omhoog. Heeft ie lekker veel ruimte om te verspreiden.

En dan heb je ook nog de knallers. Alsof er rotjes worden afgestoken. “Prrrrtuttuttuttuttuttut!” Gevolgd door een lachsalvo want ‘dit was een goeie scheet zeg’. Wat een humor.

 

Winderige dame

Zelf laat ik ook wel eens een windje. Natuurlijk altijd een beschaafd geluidloos plopje. Zonder geur uiteraard, want ik ben een beschaafd persoon. Behalve als ik alleen thuis ben. Dan laat ik ‘m ook lekker vliegen. Thuis heeft er toch niemand last van. Behalve ik zelf. En de katten. Die rennen meestal snel naar buiten. “Wegwezen!”

Ik merk wel dat het scheelt wat je gegeten hebt, de dag ervoor. Bijvoorbeeld bepaalde dropjes of hachee/stoverij, daar zit veel ui in. Stel je voor dat je een belangrijke bespreking hebt. Of een sollicitatie. Dan wil je een goede indruk achterlaten. Dus kun je je op zo’n moment geen winderigheid permitteren.

 

Verboden te farten

Wat moet je vooral NIET doen om winderigheid te voorkomen?

  • Kauwgom kauwen, door een rietje drinken, roken, een slechtpassend kunstgebit dragen. Door veel lucht te slikken, krijg je gasvorming in je darmen.
  • Snel praten, veel praten onder het eten, eten zonder goed te kauwen, drinken tijdens het eten. Ook hierbij slik je veel extra lucht naar binnen.
  • Vermijd koolzuurhoudende dranken zoals cola, 7up, sinas etc.
  • Eet en drink niet te veel light producten. De nepsuikers worden niet goed verteerd en komen in de dikke darm waar het gist.
  • Peulvruchten, vis, uien en koolsoorten bevatten eiwitten en worden ook vaak niet volledig verteerd dus vormen ze gas in de dikke darm.
  • Pas op met vezelrijke koolhydraten: pasta, rijst, aardappelen en brood. Ze verteren te snel en daardoor kan winderigheid ontstaan.
  • Te veel snoepjes snel achter elkaar. Met name winegums, ijs en drop. Dit zijn eenvoudige koolhydraten en een teveel daarvan, kan je maag niet aan.

 

Klene suikervrije muntdrop

Ik haal wel eens zo’n zakje ‘dropjes zonder suiker’. Heerlijk vind ik ze. En ze zijn niet zo schadelijk omdat er geen suiker in zit. Maar je kunt er wel heel goed van naar de wc. En scheten laten gaat ook bewonderingswaardig goed. Probeer zelf maar eens.

X Ka.

 

 

 

 

4 reacties op “Winderigheid”

Dat men er zich voor schaamt merk ik aan het aantal reacties….
Scheetjes kunnen ook positief zijn. Na een operatie met bijhorende verdoving bijvoorbeeld is het een teken dat je darmen weer in werking komen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: