Categorieën
fashion Lifestyle maatschappij

Kledingruilparty

Kleding ruilen. Dat zou iedereen moeten doen!

Pas geleden werd ik uitgenodigd voor een kledingruilparty. ‘Wat is dat dan?’ vroeg ik. Het bleek een leuk initiatief te zijn van een paar vriendinnen. Ze hadden het helemaal gehad met het zomaar wegdoen van goede kleding. “Daar kunnen we anderen misschien een plezier mee doen” dachten Heleen en haar vriendinnen. Zo is de kledingruilparty ontstaan.

Iedereen heeft tegenwoordig een volle kledingkast. En een groot deel daarvan, wordt niet (meer) gedragen.

Je hebt ook vast wel eens een dure miskoop gedaan. In de winkel stond het nog énig, maar thuis in je eigen spiegel zag het er toch anders uit.

Of het past niet meer en je wacht tot je ooit nog eens vijftien kilo gaat afvallen. We weten allebei dat dat er niet meer in zit.

En deze stukken laten we in de kast hangen. Want tja, dat doe je niet zomaar weg. Dat is toch zonde?

“Misschien draag ik het toch nog wel een keer.” Of “Heb ik het net weg gedaan, wordt het tóch weer mode, zul je net zien.”

En meer van dat soort smoesjes.

img_0843

Keukentafel

Om 19.00 uur werd iedereen verwacht bij Heleen thuis voor alweer de zesde editie van de Kledingruilparty. Al snel zat de enorme keukentafel vol met allemaal verschillende vrouwen. Wel 14 stuks. Het was meteen gezellig. De meesten hadden hun meegebrachte kleding al aan een rek gehangen, netjes op de bank gedrapeerd of in een hoek geëtaleerd.

Lekkers

Iedereen had iets lekkers meegenomen. De een had een fles wijn, de ander zelfgemaakte limonade. Nog iemand had brownies gebakken en weer een ander kwam met vegetarische worstenbroodjes. Alles was overheerlijk.

img_0842
Kleding op de bank
img_0839
Kleding aan rekjes
img_0841
Sjaals over de gordijnroe

Voordat iedereen tussen de kleding zou gaan rommelen, werden de regels uitgelegd. Zo werd de avond toch een beetje geregisseerd en dat kon best nog eens van pas komen.

Rondes en regels

  1. Iedereen heeft vast wel een kledingstuk meegenomen waar een verhaal achter zit. Waarom heb je het gekocht? Waarom doe je het weg? Waaraan doet het kledingstuk jou denken? Neem één item dat je wil weggeven en vertel je verhaal.
  2. Bij binnenkomst heeft iedereen een nummer gekregen. We gaan op volgorde, om de beurt, een rondje doen. Kijk maar of je iets leuks ziet, zo op het eerste gezicht. Neem dat mee en ga terug zitten. Als iedereen is geweest, laat je zien wat je hebt uitgekozen.
  3. Daarna mag iedereen lekker kijken en passen. Ben je het “winkelen” beu, dan staat er een wijntje of frisje klaar op de grote tafel.
  4. Zijn er meerdere dames geïnteresseerd in hetzelfde kledingstuk? Dan wordt er om gedobbeld met de grote rode dobbelsteen. Degene die de meeste ogen gooit, krijgt het kledingstuk.
  5. Alle kleding die overblijft, gaat in vuilniszakken en wordt geschonken aan een goed doel.

Ronde 1

Ronde 1 Heleen
Heleens verhaal

Heleen begon. Ze vertelde over haar mooie jurkje in aardetinten. “Ik heb dit jurkje met vestje maar één keer gedragen. Toen ik het voor de eerste (en laatste) keer aan had, zei iedereen hoe mooi het jurkje stond. Ik voelde me er súper in. Totdat ik mijn eerste opvlieger kreeg. Ik begon enorm te zweten en voelde me erg ongemakkelijk. De stof onder mijn oksels begon te irriteren. Ik wilde het liefst het jurkje uitgooien.” Heleen heeft het jurkje dus nooit meer durven dragen.

Ronde 1 Yael
Yael’s verhaal

Yaëll vertelde dat ze deze knalgele broek bijna niet gedragen heeft. “Na het kopen van deze broek, ben ik enorm veel afgevallen, dus hij is nu veel te groot. Hij is leuk hoor, maar eigenlijk is deze felle kleur helemaal niks voor mij. Dus ik snap niet waarom ik ‘m destijds heb gekocht.”

Ronde 1 Sandra
Sandra’s verhaal

Sandra was ook bij de vorige editie van de Kledingruilparty. “Toen zag ik dit leren jack en ik móest en zou het hebben. Maar er was die avond nog iemand die ‘m wilde. We hebben er om gedobbeld en ik heb toen gewonnen. Ik was harstikke blij dat ik ‘m had. Maar ik heb dit jack eigenlijk helemaal nooit gedragen. Het zit niet lekker. Het is mooi leer maar wel wat stug. Mijn dochter wilde ‘m ook niet. Dus daarom nam ik ‘m weer mee voor deze avond. Wie weet is hij nu voor iemand anders.”

Ronde 1 Jolanda
Jolanda’s verhaal

Jolanda kwam met een blauw vestje. “Dit heb ik me ooit laten aanpraten in een heel dure winkel. Het is een prachtige kleur. De kleur staat me ook goed. Maar toch zag ik er iets aan. Het was niet het goede model of zo iets. Ik weet het niet. Ik heb dit veel te dure vest gekocht in een stad waar we zomaar eens een dagje waren. Dus ik kon het niet meer terug brengen. Ik heb het nooit gedragen maar ook nooit weg durven doen. Het is een hartstikke mooi vest maar gewoon niet voor mij. Misschien voor één van jullie?”

Ronde 1 Caroline
Caroline’s verhaal

Caroline: “Mijn vriend en ik gingen naar vrienden van hem op Noord-Beveland. Ik heb voor die avond speciaal dit jurkje gekocht. Het stond hartstikke mooi. Vrouwelijk en toch sportief. Maar de heren spraken zó plat Zeeuws, ik verstond er niks van. Ze hadden de grootste lol maar ik begreep geen woord. Ik zat er maar een beetje bij. Wat voelde ik me eenzaam die avond. Ik heb dit leuke jurkje nooit meer aangehad.”

Ronde 1 Ellis
Ellis’ verhaal

Ellis vertelde: “Ik ga wel eens naar een cosplay party. Ken je dat? Dat is een bijeenkomst, een soort festival, waarbij iedereen zich verkleedt. Maar dan wel mooi. Het liefst als een bekend fantasy figuur uit een film. In Nederland is het nog niet zo bekend. Kijk maar eens op http://www.elfia.com. Maar enfin, ik wilde daar een keer naar toe en ik had een heel mooi Middeleeuws-achtige blouse. En daar zocht ik een rok onder. Ik kon nergens iets vinden, tot ik op internet deze rok tegenkwam. Hij was eigenlijk véél te duur voor zo’n eenmalig feestje. Maar ik heb ‘m gekocht, anders was mijn kostuum niet compleet. Het is een prachtrok en ik nam me voor om ‘m in het dagelijks leven ook te dragen. Maar ja, het is eigenlijk geen rok voor mij. Hij hangt maar in de kast en ik pak er nooit naar.”

En zo kwamen de smeuïgste verhalen voorbij. Wat een leuke avond. Wat een leuke mengelmoes van vrouwen. Gezellig. En het was al snel tijd voor ronde 2.

Ronde 2

Na wat kijken, zoeken en graven, kwam ieder om de beurt met een kledingstuk naar keuze terug rond de tafel zitten. “Ja hoor, ik heb al iets leuks!” Of “Deze wil ik. Ik hoop dat ik de enige ben want dit vind ik echt heel gaaf” en “Het heeft even geduurd maar ook ik heb iets moois gevonden. Jullie gaan jaloers zijn!”

Ronde 2 Patricia
Patricia’s keuze

Patricia was meteen weg van het jurkje met vestje van Heleen. “Het is mooie stof. Ik snap niet wat hier mis mee is. Het zit heerlijk, als gegoten!”

Ronde 2 Yaël
Yaëls keuze

Yaël heeft een leuk teddyvest gevonden. “Helemaal leuk. Deze wil ik!”

Ronde 2 Heleen
De keuze van Heleen

“Dit is echt mijn kleur. Een soort groen/bruin. Heel mooi. Dit T-shirt ga ik vaak dragen, denk ik.”

Ronde 2 Karin
Ka’s keuze

Ik had dan wel niks meegenomen, voor de vorm deed ik graag een ronde mee. “Dit is een lekkere blouse. Flessengroen of donker petrol, een heel trendy kleur. En het is mijn maat denk ik. Deze zou ik wel dragen hoor.”

gestreept
Streepjes, altijd leuk

Na ronde 2 mocht iedereen lekker rommelen en passen. Iedereen voorzag elkaar van advies. We kwamen ook items tegen die voor een ander leuk waren. “Iets voor jou?” klonk het dan.

kledingruil party
Zoeken en rommelen

Schaamte verdwijnt als sneeuw voor de zon. Gewoon in je onderbroek even die leuke broek passen. Of in je bh dat shirtje proberen. Wat maakt het uit, we zijn allemaal vrouwen onder elkaar. 

kledingruil party
Kijken en zoeken

Ik ben ook mee gaan zoeken en kwam heel veel leuks tegen. Heel trendy of juist lekker retro. Voor ieder wat wils. Belachelijk wat mensen allemaal uit hun kast weten te toveren. Ik heb geprobeerd wat combinaties te maken.

trainingsbroek met teddy hes roze
De spice girls look is momenteel hélemaal hot
denim rok en lammy coat
Lekker retro: een lammy coat met denim rok
rood blauw
Leuke combi van rood en blauw
gekleurde 5pockets
Lekkere kleuren


Het werd een vruchtbare avond. Iedereen had wel een paar, of soms echt veel stuks gevonden. Voor zichzelf of voor moeder of voor een dochter. Waarom niet? Het is gratis, het kost niets. Dit is kleding wat iemand niet meer draagt. En als een ander het nu leuk vindt, mag die het mee naar huis nemen. 

Voordat overgebleven kleding in vuilniszakken gedaan werd, ben ik ook even gaan snuffelen. Dit is mijn oogst:

Kledingruil avond broek sjaal riem
Een bloemenbroek, een mooie leren ceintuur en een klassiek sjaaltje

Dobbelen

Dobbelen hoefde deze keer niet. Iedereen was tevreden met hetgeen ze hadden gevonden. Sommigen vertelden: “Nu kom ik met een volle tas terug thuis. Het was eigenlijk juist de bedoeling dat ik mijn kast ging leegruimen haha.”

Het was een groot succes. Er komt weer een vervolg, de zomereditie van de Kledingruilparty.

Wat een goed initiatief! Ik ga mijn kast ook eens uitkrauwen en dan ben ik weer van de partij.

Duurzaam

Ik vind dit een superleuk concept. Meer mensen zouden dit precies zo kunnen doen. Iets voor jou? Met je eigen vriendinnen, en daar weer vriendinnen van. Het is gezellig en bovendien heel DUURZAAM.

Goed bezig, dames!

Graag tot de volgende keer.

X Ka.

6 reacties op “Kledingruilparty”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d