Categorieën
Lifestyle maatschappij

10 redenen waarom ’40plusser zijn’ duur is

Ouder worden is duur!

Vroeger dacht ik altijd dat, als je ouder wordt, minder voor jezelf nodig hebt. Maar het tegendeel is waar! Vanaf je veertigste wordt het leven alleen maar duurder. En wel om de volgende 10 redenen:

lipstick
(foto: picjumbo)

1. Crèmes en make up.

 Vroeger kochten we nog gewoon een smeerseltje dat in de aanbieding was. Het maakte niet zo veel uit. Maar we zien hier en daar nu wat rimpels en plooien ontstaan die er vroeger niet zaten. Dus moeten we aan de hydraterende dag- en nachtcrème voor de ouder wordende huid. We moeten aan de Anti-rimpelcrème met Q10, wat dat ook wezen mag, we kunnen niet meer zonder. En die rot-crèmes zijn dúúr! Met twee tientjes voor een potje kom je er niet.

En dan make up. Die wallen en donkere kringen onder de ogen zaten er 20 jaar geleden nog niet. En van pigmentvlekjes hadden nog nooit gehoord. De oogschaduw van toen staat echt niet meer. En een te vette lipstick vloeit uit in de lijntjes rond de lippen. Nee, alleen dure merken doen nog iets voor ons. Tsss…

2. De kapper

Word jij al grijs? Nou, ik bén het al, helemaal. Ik heb geen bruin haartje meer over. En moet ik dus iedere zes weken naar de kapper. Anders heb ik een witgrijze landingsbaan op m’n kop. Nu stel ik zo’n dure behandeling wel eens uit hoor. Maar een beetje kleur bijwerken met een spuitbus of zelf je haar verven, het zijn maar tijdelijke oplossingen. Op een gegeven moment zit je toch weer op die kappersstoel. Een noodzakelijk kwaad en nog duur ook.

lekker bed
(foto: picjumbo)

3. Vakanties

Ik moet er niet meer aan denken om in een tentje ergens twee weken in de hitte te moeten doorbrengen op een lawaaierige camping. Mottig eten, slecht slapen, vieze koffie, je kleding niet kwijt kunnen, niet fatsoenlijk kunnen zitten. Etc. Nee, als jongere oudere ben ik dat allemaal ontgroeid. Nu wil ik een goed bed, anders word ik na twee dagen chagrijnig. Ik wil graag lekker ontbijten, met goede koffie. Ik ga op vakantie voor de rust, dus geen luidruchtige discotheek in de buurt graag. En ook wil ik fatsoenlijk kunnen douchen. De hotelkamer of het appartement moet schoon zijn. Ik wil ook wat cultuur opsnuiven, waar ik ook naar toe ga. Dus er moet daar in de buurt iets te doen of te zien zijn. Kortom, ik val sowieso in de categorie “dure vakanties”.

4. Duurdere kleding

Tja, met ons lijf in een Primarkje. Ik weet het niet hoor. Als jonge meid kom je daar nog mee weg. Maar op onze leeftijd straalt de goedkopigheid er dan helaas toch vaak van af. Daarom neem je nu beter een paar mooie items die we jaren kunnen dragen. En waarin we er altijd goed uitzien. Maar helaas zijn die mooie kledingstukken vaak ook net wat duurder. En ook we willen af en toe eens iets nieuws. We kunnen toch niet op ieder feestje in dat zelfde jurkje verschijnen?

En wat dacht je van ondergoed? Ik draag echt geen stringetjes meer hoor. En al zeker geen goedkoop behaatje. Dat kan niet meer. Mijn lijf heeft wat meer steun nodig want het is niet meer zo strak als vroeger. Dus ik draag het liefst zo’n-lekkere-grote-onderbroek die niet halverwege m’n billen schiet. En een bh waarmee ik alles stevig inpak en z’n plek houdt. Dure onderkleding dus.

twee cocktails
(foto: picjumbo)

5. Uitgaan

Over feestje gesproken. Als we eens gezellig met vriendinnen afspreken, gaat dat toch anders dan vroeger. We spreken af in een restaurant i.p.v. een cafeetje. We drinken cocktails of dure wijn i.p.v. Apfelkorn of andere bocht. We bestellen luxe tapas of een heel menu i.p.v. het doen met dat gratis schaaltje pinda-mix of een broodje shoarma, ieuw.

6. Mooi huis

En je wil als volwassen vrouw ook niet meer in een beginnerswoning zitten? Je wil met je man en kinderen een mooi huis. Hoeft niet per sé groot, maar wel mooi. Met mooie meubels. En je volgt de laatste trends op het gebied van interieur. Dus wil je opeens álles anders. Nieuw behang, nieuwe bank. Met nieuwe leuke kussens, en plaids. En je wil ook een mooi schilderij aan de muur. Zo’n Ikea-ding kan gewoon niet meer op onze leeftijd. We moeten nu volwassen kunst aan de muur. En o ja, een nieuwe keuken graag.

7. Dure hobby

Nu de kinderen wat ouder zijn. Of zelfs misschien al de deur uit. Heb je weer tijd voor een hobby. Iets dat je altijd al hebt willen doen. Bijvoorbeeld kunst schilderen. Je koopt een ezel, schildersdoek, goede verf. Je gaat op cursus en je hobbyt er op los. Best duur, dat schilderen. Of je gaat op cursus fotografie, momenteel een erg populaire vrijetijdsbesteding. Cursus, de beste camera, nieuwe lens, statief, een heuse doka. Fotografie, een dure hobby. Zo ook reizen, skiën, fietsen, tennissen, golfen of shoppen.

8. Een luxere auto

Als je jong bent, ben je blij met je eerste autootje. Met je tweede ook. Maar als je 40plus bent, wil je toch een fatsoenlijke auto. Niet een rammelend koekentrommeltje. Jij als volwassen vrouw met een carrière, een huis, een gezin. Jij als vrouw van de wereld neemt toch geen genoegen meer met een klein goedkoop autootje? Bij jouw leeftijd hoort een mooie, luxe auto. Dat heb je wel verdiend na al die jaren werken, vind je niet?

kerstcadeau's
(foto: picjumbo)

9. Dure cadeaus

Als ouder of grootouder, kun je het natuurlijk niet laten om je (klein)kind te helpen bij de inrichting van hun kamer/huis. En het is heerlijk om de kleine schat te verrassen met bijvoorbeeld de nieuwste spelcomputer die hij al zo lang wilde. Wat is het fantastisch om je kinderen en kleinkinderen te verwennen met grote cadeaus. Niets voelt beter dan dat. Best duur, kinderen en kleinkinderen.

10. Gezondheid

Tja, en als we wat ouder worden, beginnen we last van allerlei kwaaltjes te krijgen. Overgangsverschijnselen. Een eng plekje of knobbeltje. Hielspoor. Slechtere ogen. Hoge bloeddruk. Diabetes. En een dokter, medicijnen, een bril etc. kost geld. Veel geld. Natuurlijk is het belangrijk dat je weer beter wordt. Maar je portemonnee wordt daar heel mager van. 

 

Daarom: leef alsof het je laatste dag is. Of: liever te dik in de kist dan een feestje gemist. En Geniet van het leven, het duurt maar heel even. Carpe diem!

Ken je nog zo’n slogan/levenswijsheid? Laat het me weten in een reactie.

X Ka.

———————————————————

3 reacties op “10 redenen waarom ’40plusser zijn’ duur is”

Ik snap wel wat je wil zeggen, maar ik ben het niet met je eens. Ik heb zelf nauwelijks geld om uit te geven, dus probeer alles op zijn goedkopie te doen en dat lukt me prima. Ben ondertussen (ik moet even rekenen) 62, maar doe van alles wat ik leuk vind. Most things in life are free!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: