Categorieën
home&garden Lifestyle maatschappij tv, film, theater

Opruimen met Marie Kondo

De nieuwste opruimhype: de KonMari-methode

Er is een hele hype ontstaan rondom opruimgoeroe Marie Kondo. Zij is al heel beroemd in Amerika en wordt ook in Europa steeds bekender. De hele wereld is aan het ‘ontspullen’ volgens de KonMari-methode.

Iedereen heeft het er over. Over de Japanse Marie Kondo. Zij bracht vier boeken uit over organiseren. Vooral het boek “The Life-Changing Magic of Tidying: The Japanese Art of Decluttering and Organizing” (2011) is razend populair. Sinds 1 januari 2019 heeft zij een eigen serie op Netflix: Tidying Up met Marie Kondo.

*Wikipedia: Kondo zegt dat haar methode deels geïnspireerd is door de traditionele Japanse shinto volksreligie. Het op de juiste manier schoonmaken en organiseren van dingen kan een spirituele oefening zijn in het Shintoïsme, dat zich bezighoudt met de energie of goddelijke geest van dingen ( kami ) en de juiste manier van leven ( kannagara ).

We hebben allemaal te veel spullen. We kopen en kopen maar. En het stapelt zich op in huis. Wegdoen is moeilijk, dus het wordt alleen maar meer en meer. Wie kent het niet? Voor veel gezinnen is het tijd om te “ontspullen”.

In de Netflix serie komt Marie Kondo iedere keer bij een ander Amerikaans gezin om hen te helpen met opruimen en organiseren. Door haar spirituele manier van afscheid nemen van herinneringen en het bedanken van spullen, voordat zij ze weg doen, ontstaan soms emotionele momenten.

De KonMari Methode

Allereerst staat Marie Kondo stil bij het huis zelf. Ieder huis heeft een geest. Dus sta er even bij stil wat dit huis allemaal voor je doet en gedaan heeft. Vaak heb je er veel in meegemaakt. Bedank het huis en bereid het voor op verandering.

Daarna volg je de 5 lessen van Kondo. Het is belangrijk dat je de goede volgorde aanhoudt. Dit is de beste aanpak voor het afscheid nemen van spullen en het verwerken daarvan.

Les 1. Kleding

Gooi alle kleding, maar dan ook álles dat je in huis hebt aan kleding, op een grote hoop op bed of op de grond. Pak het één voor één vast en kijk of je er blij van wordt. Geeft het je een blij en gelukkig gevoel, een Spark Joy? Dan moet je het houden. Geeft het dat niet, dan bedank je het kledingstuk en doet het weg. Ook leert Kondo hoe je het beste je kleding opvouwt en in de kast legt.

Les 2. Boeken

Leg alle boeken die je in huis hebt, op stapels op de grond. Boeken hebben vaak jarenlang in de kast gestaan of gelegen. Daarom moet je ze eerst wakker maken door er even op te kloppen. Zo wordt de spirit van de boeken voorbereid op wat er gaat komen. Bekijk de boeken één voor één. Voel je de Spark Joy, dan mag het boek blijven. Zo niet, dan gaat het weg.

Les 3. Papieren

Iedereen heeft wel een stapel of een la met papieren die eens doorgeploegd moet worden. Gewoon snel door al die paperassen heen gaan. Rekeningen betalen. Aankoopbonnen sorteren en garantiebewijzen bij elkaar steken. Doe alles wat bewaard moet blijven in mappen, dozen en mandjes. Brieven, die al lang weg mogen, verscheuren en weggooien.

Les 4. Komono: keuken, badkamer, garage etc.

Dit is eigenlijk het weggooien en organiseren van keukengerei, kruiden, verpakt eten, kattenvoer etc. Douche- en badspullen, make up. En gereedschap en andere dingen die gebruikt worden bij het klussen en tuinieren enz. Hier geldt gewoon dat alles geordend wordt. Kondo laat zien dat je deze spullen het beste kunt bewaren door dezelfde artikelen netjes bij elkaar in een doos te doen. Het liefst in leuke manden of doorzichtige boxen zodat je kunt zien wat er in zit.

Les 5. Bezittingen met emotionele waarde

Dit is vaak het moeilijkst. Het sorteren en weg gooien van spulletjes waar een herinnering aan zit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verzamelingen of je oude knuffels. Bezittingen van een overleden dierbare. Foto’s, dia’s. Dagboeken, vriendenboekjes en poëzie-albums. Het zijn dingen die je eigenlijk helemaal niet weg wil doen.

Begin er toch aan. Maak een keuze. Bewaar alleen de mooiste dingen. Houd alleen de meest bijzondere items uit een verzameling, en zo voorts. Berg ze daarna goed op. In boxen, dozen en manden. Nooit in (vuilnis)zakken. Dat ziet er namelijk uit als afval. Het lijkt of het met het vuilnis meegegeven moet worden. En dat klopt niet, daar zijn de spullen te waardevol voor. Behandel alles met respect.

Samen

Vooral wanneer een koppel of gezin samen het huis opruimt, merk je dat de sfeer verandert. Samen iets doen brengt je dichter bij elkaar. Het resultaat mag er vaak wezen. Het huis is open en lichter. Dat werkt door in de hoofden van mensen. Door samen keihard te werken om het hele huis opgeruimd te krijgen, verbetert en versterkt de band met elkaar.

Opruimen maakt het huis én “the mind” schoon. Net of je opnieuw begint. Heerlijk!

Is de KonMari-methode ook iets voor jou?

X Ka.

————————————————————————————————————-

Één reactie op “Opruimen met Marie Kondo”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: