Categorieën
Lifestyle tv, film, theater

Netflix serie “Coisa Mais Linda”

Weer zo’n heerlijke Netflix serie

Ik heb weer een lekkere serie gevonden op Netflix. Echt eentje voor alleen vrouwen. Denk ik. Het is een romantische Braziliaanse serie waarin vrouwen, en de emancipatie van vrouwen eind jaren ’50 centraal staan. Coisa Mais Linda.

Het weer valt nog steeds een beetje tegen. Veel zon hebben we nog niet gezien dit voorjaar. Daarom blijf ik gewoon leuke series zoeken. Want ik kijk zo graag lekkere Netflix series tijdens het strijken. Dat is gewoon het onaangename met het aangename combineren. En deze nieuwe vondst is best aangenaam, kan ik je zeggen.

Coisa Mais Linda is een Braziliaanse serie. Een Netflix original. Er is (nog) maar één seizoen, die bestaat uit zeven afleveringen. In Brazilië spreekt men Portugees wat een mooie taal is. Het is anders dan Spaans, iets melodieuzer. De sfeer van de film is mooi en romantisch en geeft een goed tijdsbeeld van de jaren ’50.

Luister naar de heerlijke klanken van de bossanova terwijl je verder leest

De mode, de muziek, het vrije gevoel van jonge vrouwen die losbreken uit hun keurslijf, is erg aan de hand in die periode. Ook zie je dat in die tijd het nog niet normaal was dat blanken met gekleurde mensen omgingen. De zwoele klanken van de samba en jazz brengen iedereen samen. Dit is het gevoel waarmee Maria Luiza kennis maakt in het moderne Rio de Janeiro.

Afl. 1. Welkom in Rio

De brave Maria Luiza verlaat São Paolo en reist naar haar man Pedro in Rio de Janeiro om er samen een restaurant te beginnen. Haar zoon Carlinhos blijft bij haar ouders. Eenmaal aangekomen in Rio blijkt haar man verdwenen te zijn. Ze heeft niets meer. Alleen een vies oud horeca-pandje. Terwijl ze haar man zoekt, ontmoet ze nieuwe mensen die haar opvrolijken door haar mee te nemen naar muzikale feestjes. Daar ontmoet ze de mysterieuze muzikant Chico. Maria Luiza raakt in de ban van Rio de Janeiro. Van de muziek en dans en de hele sfeer er om heen. En besluit te blijven.

Afl. 2. Meisjes zijn niet welkom

Maria Luiza, nu genoemd Malu, vraagt haar nieuwe vriendin Adélia om zakenpartner te worden als ze het pand wil opknappen om er een bossanova club in te beginnen. Het valt echter niet mee om als vrouw iets voor elkaar te krijgen bij de bank en andere instanties. Ze wordt nergens serieus genomen maar ze geeft niet op.

“Het is alsof ik alleen maar Pedro’s vrouw ben. Moet ik nu alleen Pedro’s arme weduwe zijn of Pedro’s arme, onteerde vrouw? Nee, ik wil mijn eigen identiteit. En die mag niemand mij afpakken. Dat is wat ik wil.”

Afl. 3. Águas de Agosto

De blonde Thereza werkt op de redactie van een vrouwenblad dat toen nog altijd werd geschreven door mannen. Ze is de simplistische gedachten over vrouwen zo beu dat ze een vrouwelijke schrijfster aantrekt binnen het bedrijf. Ze vindt dat het tijd wordt dat damesbladen iets anders brengen dan alleen mode en recepten. Ook Thereza wordt vriendin met Maria Luiza.

Afl. 4. De dromers

Na een enorme tegenslag geeft Malu het op en keert terug naar het saaie São Paolo, naar haar ouders. Daar heeft ze een goed gesprek met haar moeder. Zij heeft haar carrière opgegeven voor haar man en gezin. En heeft daar nog altijd spijt van. Dit geeft Malu inspiratie en de moed om terug te gaan en haar droom te verwezenlijken: een bossanova club beginnen in Rio de Janeiro. Haar oude vriendin Lígia komt haar regelmatig bezoeken. Ze zingt af en toe in Malu’s club. Lígia doet zich gelukkiger voor dan ze is in haar huwelijk.

Afl. 5. Gevolgen

De club is klaar voor de grote opening. Malu’s vriend Chico komt spelen op de feestelijke avond maar verpest alles met zijn dronkenschap. Een slechte recensie in de krant dreigt alles te verpesten voor de nachtclub. Adélia krijgt een verrassende bezoeker, oud-geliefde Nelson, waarvoor ze een geheim achterhoudt.

Afl. 6. Loslaten

Adélia vertelt Nelson het schokkende nieuws. Ook Lígia komt met de waarheid over haar huwelijk. Malu’s conservatieve vader is het niet eens met het “losse” leven dat zijn dochter nu leidt. Hij verbiedt haar, haar zoon te laten overkomen naar Rio de Janeiro. Ook Thereza’s relatie lijkt te stranden. Nu zien de vriendinnen eens te meer hoe de vrouw nog steeds niet veel te vertellen heeft in de maatschappij.

Afl. 7. Geesten van een vorige kerst

Doordat de vrouwen vechten voor hun rechten, wordt de vriendschap steeds hechter. De club Coisa Mais Linda loop intussen goed. Oud&nieuw wordt groots gevierd. Er komt een bekende artiest optreden en Chico en Lígia krijgen een mooie aanbieding. Maria Luiza krijgt onverwacht bezoek.

“Luister altijd naar de stem die je in je hoofd hoort. Altijd.”

Bekijk de trailer hier: https://youtu.be/48frEliYyVM

Het spannende open-einde vraagt om een vervolg. Zodra deze komt, ga ik zeker weer kijken. En ik laat het jullie ook weten.

X Ka

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: