Categorieën
beauty health Lifestyle

Gezichtsfitness

Gastblogger Petry over gezichtsgymnastiek

Als je ouder wordt, krijg je rimpels. Dat is normaal. Kom je in de overgang, gaat het nog veel sneller. Toch zijn er dingen die je kunt doen om snelle gezichtsveroudering tegen te gaan.

Een poosje geleden schreef ik over gezichtsgymnastiek, ook wel gezichtsyoga of gezichtsfitness genoemd, in het artikel Rimpels uitdeuken. Daarin geef ik wat simpele tips en mijn persoonlijke ervaringen (met een knipoog).

Doordat ik eens ben gaan zoeken naar een goede en leuke site over dit onderwerp, stuitte ik op de pagina van Petry. Petry is een schat van een vrouw van 59 uit Rosmalen met amper rimpels en vouwen in haar gezicht. Zij zweert bij gezichtsoefeningen. Op haar website Superstralend schrijft ze over ‘gezond en fit voor lichaam en geest’.

Haar (on line) cursussen staan op de site. En op haar Facebookpagina geeft ze af en toe een paar tips weg. Ook ik heb zo’n (mini)cursus bij Petry gedaan en op die manier heb ik geleerd dat het echt maar weinig moeite kost om je gezicht “in shape” te houden. Als je iedere dag een paar gezichtsoefeningen doet, houd je de huid soepel en doorbloed.

Wie is Petry van Superstralend? En hoe is ze op deze manier van gymnastiek gekomen? Ik vroeg haar een column te schrijven voor mijn blog X by KA. Het is een mooi en uitgebreide blog geworden. Lees hier haar artikel:

Gezichtsfitness: een geweldige workout om de rimpels weg te werken

(Fotografie: Clicking Images)

Help, ik heb rimpels!
Op vrijdag 17 maart 2000 keek ik in de spiegel en schrok van de rimpels die er blijkbaar ineens waren. Het was die dag namelijk mijn 40e verjaardag en op die dag keek ik eens extra goed. En wat schrok ik! Ik was er een dag van slag van en dat op mijn verjaardag. Mijn meest dramatische verjaardag ooit. Gelukkig heb ik mijzelf de volgende dag weer een ‘schop onder mijn kont gegeven’ en bedacht: Petry, je kunt nu lijdzaam gaan afwachten tot de aftakeling echt goed toeslaat of je kunt er iets aan doen. Dat laatste heb ik dan ook maar gedaan.

Heb jij dat ook wel eens? Dat je in de spiegel kijkt en ineens zijn er rimpels, die er eerst niet waren? Blijf dan vooral lezen, ik ga je vertellen en laten zien wat jij eraan kunt doen!


Even voorstellen
Ik ben Petry van Superstralend. Ik ben 59 jaar en trotse moeder van 2 volwassen zoons en al heel lang getrouwd met mijn lieve man Jan. Ik was 20 toen we trouwden en daarvoor al een verkerings- en verlovingstijd van 5 jaar. Echt al heel erg lang en nog steeds vinden we elkaar (meestal) leuk.

Sinds een jaar woont Jip bij ons, een Podenco zwerfhondje uit Portugal, die ons veel liefde en plezier geeft. Het lege nest syndroom heeft ze in ieder geval goed verholpen.

Superstralend
Mijn bedrijf heet Superstralend, omdat je dat wordt van de Gezichtsfitness waar ik workshops, online trainingen en lezingen over geef. Jan heeft deze naam bedacht, hij keek naar mij en dacht: “ja, Superstralend, dat is ze!”.

Daarnaast geef ik Pilates lessen ‘live’ en ‘online’ en help mensen die graag gezond willen leren eten met als doel: afvallen. Meestal zijn dit vrouwen die ik dan meteen ook als Personal Trainer begeleid. Verder geef ik ook nog Powerwalk lessen, lekker in de buitenlucht stevig doorstappen en spierverstevigende oefeningen. Heel veel verschillende dingen, maar vooral gericht op gezondheid en welzijn. Ik word er in ieder geval elke keer weer blij van.


Ziekenhuis
Ik ben vroeger als puber heel erg ziek geweest. Ik heb 2 jaar van mijn leven in een kinderziekenhuis doorgebracht met een chronische darmontsteking. Dat was een hele bijzondere tijd voor mij. Ik was een van de oudste kinderen en daardoor kreeg ik ook een bijzondere positie. We hebben veel leuke dingen gedaan, zoals playback optredens waarin we verkleed waren als KISS, met alles erop en eraan, inclusief schmink. Natuurlijk was niet alles leuk, de onderzoeken, het vloeibare voedsel of een bezoek aan een psycholoog absoluut niet. Toch herinner ik mij die tijd als heel fijn.


Voor mij geen botox of fillers

Op zoek
Ik ben heel lang opzoek geweest naar een gezond eet- en leefpatroon dat bij mij en mijn ziekte past. Na die lange zoektocht heb ik die zo rond mijn vijftigste wel gevonden en nu ben ik alweer een aantal jaren gezond verklaard. Ik heb mij nog nooit zo energiek en vitaal gevoeld dan nu op mijn 59e. Dat is voor mij een hele goede reden om nooit middelen in mijn gezicht te spuiten, zoals botox of fillers, waarvan ik niet weet wat de gevolgen zijn op de lange termijn. Ik ga altijd liever op zoek naar natuurlijke middelen.

Natuurlijke facelift
Ik ben op zoek gegaan naar een natuurlijk alternatief voor de facelifts, botox en fillers. Ik kwam uit bij de Natuurlijke Facelift van Hilde Docter in Amersfoort. Zij gaf een opleiding in Gezichtsgymnastiek en bij haar heb ik het vak geleerd. Eerst heb ik een workshop bij haar gedaan, zodat ik het kon uitproberen. Na 3 maanden elke dag oefenen, was ik overtuigd dat het werkt en toen heb ik de opleiding gedaan. Na een aantal jaren veel workshops te hebben gegeven voor vrouwenverenigingen, verjaardagen, vrijgezellenfeestjes, personeelsfeestjes, familiebijeenkomsten etc. heb ik mijn eigen online methode ontwikkelt: Gezichtsfitness.

De rimpels laten vervagen door Gezichtsfitness

Gezichtsfitness
Gezichtsgymnastiek, oftewel Gezichtsfitness, is een trainingsmethode om de gezichtsspieren te trainen, zodat de huid van het gezicht er mooi en stralend uit gaat zien, de rimpels vervagen en overhangende bovenoogleden worden voorkomen. Ook de wangen blijven mooi in vorm en neerhangende mondhoeken worden niet meer gevormd. Door de gezichtsspieren dagelijks te trainen worden de spieren korter en dikker, zodat ze de huid weer opvullen. Zo kun je weer volume aan je huid teruggeven.


Ook wordt de doorbloeding in je huid beter en daardoor gaat de huid er stralend uitzien. Als er meer doorbloeding is in de huid, zullen waardevolle voedingsstoffen worden aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd. Het voordeel van de spieren in je gezicht ten opzichte van de spieren in je lichaam is dat sommige spieren verbonden zijn met de huid. Dit zijn de zogenaamde mimische spieren. Als je deze spieren traint hebben ze ook meteen een liftend effect op de huid. In het lichaam zijn de spieren verbonden aan de botten en hebben dit voordeel niet.

Gezond eten voor een stralende huid

Gezond eten

Door gezond te eten zorg je dat je huid genoeg voedingsstoffen krijgt waardoor het er mooi en stralend uit gaat zien. Door de gezichtsoefeningen wordt de doorbloeding in je huid beter. Als de doorbloeding goed is, worden er voor de huidcellen waardevolle voedingsstoffen aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd, zodat de huid gaat stralen en er minder puistjes en meeëters ontstaan.

Met gezond eten bedoel ik dat je zo natuurlijk mogelijk en met veel kleuren eet, veel groente (500 gram per dag), elke dag 2 stuks fruit en zo weinig mogelijk gefabriceerde producten. Als je veel kleuren groente en fruit eet weet je zeker dat je alle benodigde vitaminen en mineralen binnen krijgt. Elke kleur groente en fruit heeft namelijk eigen vitamines en mineralen. Het voordeel van op deze manier eten, is dat je in de supermarkt een heel groot gedeelte kunt overslaan.

Trainen
Vaak wordt aan mij gevraagd hoeveel je dan moet trainen om resultaat van de oefeningen te zien. Het antwoord is heel eenvoudig: elke dag!

De reactie is dan meestal: “elke dag? Daar heb ik echt geen tijd voor”. Het leuke van deze oefeningen is dat je ze altijd en overal tussendoor kunt doen, dus je hoeft er geen extra tijd voor uit te trekken. In de auto, in de file, voor de stoplichten, op je werk, op het toilet, ‘s morgens als je nog even in bed ligt om wakker te worden, terwijl je met je kinderen aan de lunch zit, er is zelfs een oefening die je in de rij bij de kassa kunt doen, terwijl je staat te wachten. Ook ik vergeet wel eens een dagje te oefenen, maar als je het de volgende dag gewoon weer oppakt is er niets aan de hand. Zoals je weet, gaat de huidveroudering ook weer niet zo snel. Het is de bedoeling dat het een gewoonte wordt, net zo goed als je elke dag je tanden poetst, doe je ook dagelijks je oefeningen.

Wat je nog meer kunt doen

  1. Voldoende water drinken. De lippen corresponderen met de darmen. Als je lippen droog en kreukelig worden dan staan je darmen droog en hebben behoefte aan water. Je hebt dit vocht nodig om het voedsel te verteren en transporteren door het spijsverteringskanaal. Als het droog komt te staan krijg je last van opstopping.
  2. Je kunt je boven- en onderlip dagelijks masseren met een verzorgende lip crème die je huidconditie verzorgt en rimpelvorming vertraagt.
  3. Na de oefening kun je ook nog bindweefselmassage toepassen, zodat de spier langer stevig blijft. Je kunt bindweefselmassages laten doen door een specialist, maar ook bij jezelf kun je dit uitvoeren. Dit vergt wel enige oefening, voordat je het goed doet. Je kunt natuurlijk ook oefenen op je partner. Blijft hij of zij er ook goed uitzien!

Blijven trainen voor het beste resultaat

Hoe lang duurt het voor je resultaat ziet?
Zoals iedereen, wilde ik ook zo snel mogelijk resultaat zien van de gezichtsoefeningen toen ik begon met de gezichtsgymnastiek van Hilde Docter. Ik dacht na 4 weken, nu moet ik toch echt wel iets zien, Niets was minder waar. Hevig teleurgesteld belde ik met Hilde en zij stelde mij weer een beetje gerust door te zeggen dat het echt wel 3 maanden duurt voor je echt resultaat ziet. Ik moet eerlijk toegeven dat het daarna echt wel even doorbijten was om de oefeningen dagelijks te blijven doen.

Uiteindelijk is het me gelukt en werd ik dan ook beloond met een mooi resultaat: geen overhangende bovenoogleden, wangen mooi in vorm, geen hangende mondhoeken en minder diepe rimpels. Als jij gaat trainen in de sportschool verwacht je toch ook niet dat je na 4 weken al een geweldige verandering in je lichaam ziet? Dat is in ieder geval niet reëel. Dat heeft echt wel meer tijd nodig. Die brede mannen in de sportschool moeten ook maanden trainen en gezond leven om zo breed te worden. Zo werkt het ook met de Gezichtsfitness: eerst 3 maanden elke dag trainen, gezond eten, voldoende water drinken, goede crème smeren, masseren en dan kun je pas ook echte resultaten verwachten.

Goede uitstraling, goed zelfbeeld

Het voordeel van oefeningen met je gezichtsspieren doen is dat je er ook een goed zelfbeeld van krijgt. Je begint met de oefening voor de spiegel te doen, zodat je kunt zien wat je doet. Vaak is in het begin moeilijk om precies te voelen wat je doet. Daarom ga je voor de spiegel staan en doet de oefening. Zeg dan meteen tegen jezelf dat je er goed uitziet en dat je goed bent zoals je bent. Als je dat dagelijks tegen jezelf zegt, gaan je hersenen dat aannemen als waarheid en daardoor krijg je een positief zelfbeeld. Heel erg goed voor je zelfvertrouwen. Je hebt misschien jarenlang tegen jezelf gezegd dat je er ‘niet’ uitziet of dat je dik bent of dat je veel rimpels hebt en dat geloofde je ook, toch? Dat kun je dan ook omdraaien naar een positief beeld van jezelf.

Ook wordt er door het trainen met de gezichtsspieren stofjes in je lichaam aangemaakt, bijvoorbeeld endorfine, waardoor jij je gelukkig gaat voelen. Dat is helemaal een win-win-situatie. Goed tegen de rimpels en ook nog eens goed voor je humeur.

Mannen

Mannen zijn duidelijk in het voordeel ten opzichte van vrouwen als het om huidveroudering gaat. Bij mannen ontstaan rimpels vaak op latere leeftijd, omdat de mannenhuid dikker en vetter is. Ook de hormoonhuishouding bij mannen is anders. Meestal als de rimpels komen worden ze wel dieper dan bij vrouwen. Veel mannen verliezen wel hun haren als ze ouder worden en daar hebben de meeste vrouwen dan weer geen last van.

Mondkringspier trainen voor minder rimpels

Streepjescode tussen neus en lippen
Ik heb voor jullie een video gemaakt (onderaan het artikel) met een oefening tegen de streepjescode tussen neus en lippen, de rimpeltjes boven je bovenlip. Rokende vrouwen hebben hier vooral veel last van, maar bij het ouder worden ontstaat het bijna bij elke vrouw.

Niet roken
Van roken krijg je sowieso meer rimpels, dit komt doordat nicotine de bloedvaatjes in je huid vernauwt. Dit zorgt voor minder bloed en zuurstof in je huidcellen en daardoor veroudert je huid sneller en ontstaan er meer rimpels. Door te stoppen met roken vertraag je het ontstaan van nieuwe rimpels. Ook wordt je huid weer steviger en elastischer.

De mondkringspier
Je traint met deze oefening de ring rond je mond. De zogenaamde mondkringspier, deze zit niet vast aan een bot of aan de huid, maar ligt in het weefsel. Daarom heet het ook een kringspier. Deze mondkringspier wordt door het trainen dikker, zodat de huid weer opgevuld wordt en de rimpeltjes minder zichtbaar zijn. Ook zal het ervoor zorgen dat je minder hangende mondhoeken krijgt. Ook door veel te glimlachen voorkom je hangende mondhoeken.

Dagelijks trainen
Door deze oefening dagelijks te doen (het mag zelfs meerdere keren per dag) merk je steeds meer dat de ring rond je mond steviger wordt en de lijntjes vervagen. Ga aan de slag met deze oefening en merk het verschil. Maak er een gewoonte van. Als het in je systeem zit om deze oefening dagelijks te doen, net zo als je andere gewoontes, zoals bijvoorbeeld tandenpoetsen, je huid schoonmaken of ‘s morgens beginnen met een glas water, dan kun je meerdere oefeningen gaan doen.

Er zijn oefeningen voor alle spieren van je gezicht. Op de Superstralend website kun je alles vinden over gezichtsgymnastiek. Inclusief oefeningen en handige tips voor een jong en stralend uiterlijk.

Liefs, Petry

Één reactie op “Gezichtsfitness”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: