Categorieën
Lifestyle maatschappij

Ook ik zeur nog even over de hittegolf.

Iedereen klaagt over de hitte. Dus ik doe daar gezellig nog een schepje bovenop.

‘Kom, we gaan op vakantie naar Spanje’, zei ik. ‘Want daar schijnt tenminste de zon’, zei ik.

Het was heerlijk daar op Lanzarote. Een mooi eiland met alleen witte huizen en heel veel lavarotsen. Zonnetje, zo’n 24 graden. Lekker windje. Goed uit te houden dus.

Maar nu we terug in Nederland zijn. Jemig de pemig, wát een hitte! Dit is niet te harden! Je zult hier als buitenlander maar voor het eerst op vakantie zijn. “We gaan op vakantie naar Nederland”, zei hij. “Daar is het tenminste niet zo bloedheet”, zei hij.

Toen we uit het vliegtuig stapten, voelden we het meteen. De tropische hitte. Ik had die ochtend natuurlijk net m’n zwaarste kleding aangetrokken, om koffer-overgewicht te voorkomen. Mijn lange spijkerbroek en zwart t-shirt met driekwart mouwen. Sokken en sneakers. Best warm met 38 graden. Pffoeh!

Tom Selleck

Ik zweet me te pletter en heb nu een zweetsnor waar Tom Selleck, alias Magnum, jaloers op zou zijn. Tussen m’n borsten en onder m’n oksels kan ik wel een tap plaatsen. Daar kunnen we emmers mee vullen en het hele land mee irrigeren. De sproeiers op de akkers zouden in één keer overbodig zijn. Over zuinig omgaan met water gesproken.

Heel on-Nederlands, deze temperaturen. Alle records zijn gebroken. Dit is de warmste dag ooit gemeten in ons land. Nou, daar zijn we dan goed mee. Ik weet niet waar ik moet kruipen in deze hitte. Hier zijn Hollanders niet op voorbereid.

Onze drie katten weten het ook niet meer. Nergens is nog een koel plekje te vinden. Vooral Boef, de lieve kater, heeft het zwaar. In de struiken of in de gang op de koude tegels. Hij heeft alles al geprobeerd. Het is overal warm. Het is zonde voor de beestjes.

Voor iedereen geldt: genoeg drinken. Geen alcohol, da’s gevaarlijk. Het onttrekt namelijk vocht uit je lichaam. Mijn tip is daarom: eet lekker gezouten chips bij je wijntje, biertje of gin&tonic. Zoute chips houdt het vocht juist weer vast. Een duidelijke win-winsituatie.

Heerlijk, zo’n zwembad in de tuin

En niet te veel doen. Lichamelijk niet te actief zijn. Zeker als je geen airco hebt. Mocht je moeten werken, doe alles o p . h e t . g e m a k j e . Ben je vrij, doe dan gewoon niks. Zet een rustgevend muziekje op en r e l a x… Drink, eet, zwem of lees een goed boek. Geniet van deze dagen. Nu het nog kan. Binnenkort is het misschien weer gedaan met het zonnetje.

De overheid waarschuwde gisteren met code oranje. Vandaag met code rood. Ik neem het zekere voor het onzekere en hou rekening met zowel code geel en oranje als code rood. Bij deze temperaturen moet je op je zomerhoedje zijn. Daarom hier mijn waarschuwingsteken:

Code geel, oranje, rood: raketje

Code rood, oranje, geel

Lieve mensen, maak er het beste van en hou letterlijk het hoofd koel.

X Ka.

3 reacties op “Ook ik zeur nog even over de hittegolf.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: