Categorieën
health Lifestyle maatschappij

Vergeetachtigheid

Sleutels kwijt zijn, iemands naam niet meer weten… Zucht. De overgang.

Als je in de overgang komt, kun je last krijgen van vergeetachtigheid en verwardheid. Het hoort er allemaal bij. Maar leuk is anders.

  • Je loopt op straat en komt een bekende tegen. Hee, leuk. Even vragen hoe met haar is. Met eh… Hoe heet ze ook alweer? Nou ja zeg, ik weet toch gewoon hoe ze heet. Ik spreek haar regelmatig. Waarom kan ik nu niet op haar naam komen? Wat moet ze wel niet denken!
  • Ik heb het over onze tuin. Dat het zo leuk is om van die dingen aan de muur te hangen in m’n ja, je weet wel. En dan gebaar ik met m’n handen. Gewoon, zo’n afdak, maar hoe heet dat nou. Gewoon, waar je onder kan zitten. Jee, dat ik daar nou niet op kom…
  • Waar liggen m’n sleutels? Die liggen altijd hier, op dit zelfde plekje. En nu liggen ze er niet. En ik zou niet weten waar ze dan zouden kunnen liggen. Heeft iemand ze gepakt? Heb jij ze opgeruimd? Waar zijn m’n sleutels, ik moet zo weg. Ik kan me niet herinneren dat ik ze ergens gelegd heb. O, help, waar zijn m’n sleutels nou gebleven!
blote voeten op bed
(foto: picjumbo)

Komt dit je bekend voor? Wees niet bang. Het heeft waarschijnlijk niets met dementie te maken. Je bent gewoon in de overgang. Opvliegers, nachtzweten, droge ogen, stemmingswisselingen, maar ook verwardheid en vergeetachtigheid zijn typische overgangsverschijnselen. Ze gaan vanzelf weer over na de overgang.

Hormonen hebben grote invloed op de hersenen. De hormonenverandering veroorzaakt concentratieproblemen en vaak korte-termijn geheugenproblemen. Ook hebben we in deze periode vaak een slechte nachtrust waardoor verwardheid en vergeetachtigheid nog versterkt worden.

  • Je loopt de keuken in om iets te halen. Maar wat ook alweer? Waarom moest je in de keuken zijn? Wat was je eigenlijk aan het doen?
  • Je doet tien dingen tegelijk omdat je vergeten was dat je met iets anders bezig was. Voor je het weet, ben je een hele dag bezig geweest maar heb je niks afgemaakt.
  • Iedereen kent het: je gaat naar de winkel voor dat ene product en komt thuis met een tas vol boodschappen. Behalve dat ene belangrijke.
  • Je leest een leuk stukje over iets dat jou interesseert. Maar aan het eind weet je helemaal niet wat je gelezen hebt en moet je opnieuw beginnen.
  • Halverwege een leuk gesprek droom je weg en heb je eigenlijk niet meer geluisterd naar wat de ander vertelde.

Concentratieverlies is ongeveer hetzelfde als verwardheid of vergeetachtigheid. We kunnen er niks aan doen dat we er af en toe niet helemaal bij zijn met onze gedachten. Het is allemaal de schuld van die hormonenverandering, de overgang.

Wil je weten of je in de overgang zit? Doe dan de test Ben jij in de overgang? op de pagina van A.Vogel. Heb je extreem veel last van vergeetachtigheid en twijfel je of je aan dementie lijdt? Doe dan de Geheugentest op de pagina van Stichting Alzheimer Nederland.

Venetië
(foto: picjumbo)

Je kunt je hersenen wel trainen door puzzeltjes te doen. Kruiswoord, zoekpuzzels of mijn favoriet: sudoku. Reizen en nieuwe dingen ontdekken zijn ook heel goed voor de hersenen. En leuk bovendien!

Ook voldoende nachtrust is heel erg belangrijk. Je hebt echt die acht uur slaap nodig. En ontspanning is enorm van belang. Doe iets wat je leuk vindt: wandelen, sporten, lezen, kletsen. Het maakt niet uit wat je doet, als je er maar ontspannen van wordt. En probeer geen alcohol te drinken. Alcohol heeft een slechte invloed op ons hele lijf én onze hersenen.

Ik zet nog maar een kopje thee (cafeïnevrij) en kruip zo onder de wol. Gezellig hoor, die overgang…

X Ka

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: