Categorieën
Lifestyle review tv, film, theater

Zeeuwse serie “Grenslanders”

Een spannende Zeeuwse serie in het dialect

Zo veel tv kijk ik eigenlijk niet meer na de komst van Netflix. Toch zijn er een paar programma’s die ik graag volg. Waaronder de nieuwe Nederlands/Belgische televisieserie “Grenslanders” dat iedere zondagavond te zien is op NPO3.

Filmposter Grenslanders
Grenslanders

Een must-see voor Zeeuwen

Er komen veel bekende Zeeuws-Vlaamse plekjes in voor. Daarom is deze serie een must voor iedere Zeeuws-Vlaming. Maar niet alleen daarom. Het is gewoon een verdomd goede serie. Met goede acteurs. En een ijzersterk verhaal.

Locatie

Het speelt zich af op en nabij de grens tussen Nederland en België. Er zijn opnames gemaakt in Nieuw Namen, Terneuzen, Sas van Gent, Breskens, Hulst, Kloosterzande, Walsoorden en Ossenisse. Je zult veel plekken herkennen. En dat is dus zo leuk aan deze serie. Zo is het Café Het Verdronken Land in Emmadorp voor de serie omgedoopt tot “De Grenswachter”.

Maar het grote witte huis, waar douaneambtenaar Tierenteyn met zijn gehandicapte vrouw woont, is voor mij heel speciaal. In dat huis ben ik namelijk opgegroeid. Het staat in Kloosterzande en ik herken ieder plekje wanneer ze in dat huis filmen. Al is de inrichting natuurlijk heel anders. Het was, en is nog steeds, een prachtig huis met een geweldige tuin.

De makers

Grenslanders is geregisseerd door de Terneuzenaar Erik de Bruyn. (Hij is o.a. bekend van films als Wilde Mossels.) Hij maakte Grenslanders met de Vlaamse scenarist Rik D’hiet. (We kennen zijn werk van o.a. Flikken.) De samenwerking resulteerde in deze mooie serie dat zich afspeelt op Belgisch en Nederlands grondgebied. En dus ook met Vlaams en Zeeuws dialect.

Saeftinghe-kaart
Kaart van Zeeuws-Vlaanderen met het Verdronken Land van Saeftinghe omcirkeld
(foto: historien.nl)

Het verhaal

In Grenslanders wordt een Afrikaans meisje in het Verdronken Land van Saeftinghe gevonden. Ze is slacht­offer van mensensmokkel. Psychiater Dewulf ontfermt zich over dit getraumatiseerde meisje.

Tegelijkertijd wordt er onderzoek gedaan naar een moordpartij op een plezierboot. De Rotterdamse Tara Dessel komt het politieteam versterken bij dit onderzoek en maakt kennis met de Zeeuwse en Vlaamse politie en douane. Hier zitten ze niet zo te wachten op “dat donkertje uit de grote stad” en ze krijgt maar weinig medewerking. “We doen hier dingen op onze eigen manier” en “Alles op z’n tijd eej” zijn uitspraken van politieman Biegel en zijn agenten.

De cast

Hoofdrollen zijn weggelegd voor Jasmine Sendar en Koen de Bouw. Zij spelen de Rotterdamse Tara en de Belgische psycholoog Bert die samen het mysterie in het rauwe Zeeuwse landschap proberen te ontrafelen. Politiecommissaris Biegel wordt gespeeld door de knappe Fedja van Huêt die geloofwaardig Zeeuws spreekt.

Generaties van mensensmokkelaars met hun geheimen en vreemde rituelen zijn verweeft met, en hebben veel invloed op, de grenslanders. Deze ondergrondse criminelen worden mooi vertolkt door mijn lievelingsacteurs Wim Willaert, Monic Hendrickx en Frank Lammers.

Sinds ik de series Eigen Kweek en Bevergem heb gezien, ben ik fan van Wim Willaert. Deze Belg zet iedere rol overtuigend neer. Hier speelt hij de douanier Tierenteyn die een stuk minder sullig is dan hij doet vermoeden.

Monic Hendrickx heeft duidelijk moeite met ons dialect maar haar acteerwerk maakt alles goed. Zij speelt Cornelia Dingemanse, het hoofd van de criminele organisatie. Cornelia wil haar titel doorgeven aan haar zoon maar die moet er niks van weten en vlucht.

Frank Lammers speelt Tierenteyns handlanger Klauwe. Het maakt niet uit wie of wat Frank moet spelen. Deze Nederlander schitterde in veel films maar ik zag ‘m onlangs nog in de succesfilms Michiel de Ruyter en Undercover. Zelfs in de Jumboreclamespot vind ik ‘m goed. En Zeeuws kon hij al.

Zeeuws dialect

De acteurs spreken Zeeuws en daar heb ik even aan moeten wennen. Want als echte Zeeuw hoor je natuurlijk dat dit niet hun echte spreektaal is. Maar ze hebben zich goed verdiept en ze hebben goed geoefend. Het is heerlijk om naar te luisteren. Wat een softe taal is het eigenlijk, het Zeeuwse dialect. Ik ben benieuwd hoe ze dit hebben ingestudeerd en hoe ze zich deze taal eigen hebben gemaakt.

Erik terug naar zijn roots

Ik vind het leuk dat Erik, de regisseur, terug naar zijn roots is gegaan en deze serie in zijn oude woonomgeving heeft gefilmd. Hij had voor de opnamedagen een huis gehuurd in Zeedorpe (bij Ossenisse). En kwam daarom helemaal in de goede sfeer van de film. Bij de zee, in de Zeeuwse polders.

Zondag

De serie heeft acht afleveringen en we zitten nu op de helft. Aanstaande zondag zien we aflevering vijf. Ik ben heel benieuwd hoe dit spannende verhaal verder gaat. Als echte Zeeuw ben ik supertrots op dit mooie televisiedrama.

X Ka

2 reacties op “Zeeuwse serie “Grenslanders””

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: