Categorieën
fashion health Lifestyle persoonlijk

Nieuwe bril

Wat vind je van m’n nieuwe bril?

Ik wilde al langer een nieuwe bril. Maar wist steeds niet wat voor een. Ondertussen was ik ook al aan de leesbril. Dus moest ik dan multifocaal nemen? Of toch nog maar niet? Ik liet me adviseren want ik kwam er zelf niet meer uit.

Fronsen

Ongeveer dertig jaar geleden heb ik mijn ogen laten testen en ik moest aan de bril. Nou ja, moest. Ik had maar -0,5. Dus ik kon heel goed zien zonder bril. Maar op de weg was het wel prettig om verkeersborden op tijd te kunnen lezen. En ‘s avonds hoefde ik niet mijn voorhoofd te fronsen om mijn ogen scherp te stellen. Van fronsen krijg je namelijk hoofdpijn. En rimpels.

Ogen verstoppen

Dus ik heb verschillende brillen gehad. Meestal een beetje retro of stoer. Vaak zware, kunststof brillen. In ieder geval opvallend. Want ik hoefde ‘m niet per se iedere dag op. Ik droeg een bril als fashion statement. Ook als ik de avond ervoor flink op stap was geweest, was mijn bril de favoriete manier om mijn ogen te verstoppen.

In de auto

Maar op een gegeven moment liet ik mijn bril gewoon in de auto liggen. Thuis of op het werk droeg ik ‘m toch niet. En raakte ik m’n bril kwijt, of ging ie kapot, dan pakte ik gewoon een ouder brilletje. Het was toch alleen maar voor onderweg.

Versleten

En dat brilletje was op een gegeven moment versleten. En te viezig om je mee te vertonen. De schroefjes zaten ook wat los. Het kon echt niet meer. Iedere keer wanneer iemand met mij mee reed, en ik moest dat mottige brilletje op, schaamde ik me kapot.

Oriënteren

Dus ik liep zomaar even een brillenzaak binnen. Bij DeSchaap&Falkenstein in Axel. Om me oriënteren. “Wat is de mode op brillen-gebied? Ik wil natuurlijk wel een flashy modelletje! Is rond nog steeds in? En metaal? Of is het weer kunststof?” Ik wilde alles weten.

Leesbril

De trendy brillenzaak heeft zoveel keus in mooie brillen. Het werd toch moeilijk kiezen. “Zullen we eerst je ogen eens testen?” vroeg Hein, de eigenaar van de optiek in Axel. Dat was misschien wel een goed idee na al die jaren. Sinds een jaar kan ik bijna niet meer zonder leesbril. Tijdens mijn laatste oogmeting had ik nog geen leesbril nodig.

Ogentest

Na alle tests waarbij ik, je kent het wel, letters moest oplezen “Kun je de regel onderaan nog lezen? Is rood duidelijker of toch groen? En is het links beter leesbaar, of rechts?”, kwam de uitslag. Rapapaaa! Gewoon hetzelfde gebleven. Net als bij mijn eerste ogentest 30 jaar geleden: rechts en links allebei -0,5. En voor dichtbij volstaat een simpel leesbrilletje van +1. “Niet hoger hoor, dan verpest je je ogen!” waarschuwde Hein me. Een multifocale bril was niet nodig dus daar begin ik dan nog maar even niet aan.

Stoer

En dan tja, welk model hè? That’s the question. Rond is nog steeds helemaal hot. Maar zwart/witte of felgekleurde kunststof monturen zie je ook heel veel. Rosette, de eigenaresse en styliste, had mij allerlei hippe modellen laten passen. Ik wist niet precies wat ik wilde. Wel dat het stoer moest zijn. En het mocht best een beetje anders dan anders. Maar dat had ze snel in de gaten. Ze gaf me verschillende brillen, waaronder een paar van Ray-Ban. En toen zag ik het. Deze moest het worden.

Tintje

Wat was ik blij met m’n Ray-Ban bril. Lekker groot en toch licht in gewicht. Zie je het tintje in de glazen? Ik koos voor de ietwat blauwe degradé glazen. Nog cooler, vond ik. Was er helemaal happy mee.

En toch zag ik er iets aan. Kon m’n vinger er niet op leggen. Was mijn nieuwe bril écht wel leuk? Of had ik toch voor kleurloze glazen moeten gaan? Het deed me aan iets denken. Iets dat een beetje fout is. “Jemig, waarom komt me deze look zo bekend voor?” En toen wist ik het…

Tikkie fout

Ja, het was Leen! Hij draagt natuurlijk ook altijd zo’n bril. Vroeger het Ray-Ban model. Nu de blauwe glazen. En Lee Towers is natuurlijk een beetje kitsch. In de positieve zin van het woord hoor. Want Lee is een fantastische zanger en een erg sympathieke man. Maar die bril, tja, die is toch echt een tikkie fout.

Blij

Maar ik trek me er niks van aan. Ik ben hartstikke blij met m’n nieuwe bril. En weet je… I can see clearly now, the rain is gone door die helderblauwe glazen. It’s gonna be a bright bright sunshiny day dankzij mijn coole bril van Ray-Ban.

X Ka.

P.S. Tip: DeSchaap&Falkenstein gaat verhuizen. Profiteer nu van korting (tot 50%) op een nieuwe (zonne-)bril!

2 reacties op “Nieuwe bril”

Haha, dit is zo herkenbaar voor mij. Het begint met een bril voor in de auto. Vele jaren later komt de leesbril om op mijn mobieltje te kijken, een boek te lezen en de televisie te kunnen volgen.
Volgend jaar mag ik weer een nieuwe bril van de verzekering, maar misschien moet ik toch eerder langs bij de optiek 😀😎

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: