Categorieën
fashion Lifestyle maatschappij

Fashion influencers door de jaren heen

Wie waren de influencers van vroeger?

We laten ons allemaal inspireren en beïnvloeden door anderen. Trends worden bedacht, bepaald of ontstaan organisch. Maar worden verspreid door mensen die wij geloven, adoreren of zien als voorbeeld. We kennen allemaal de popidolen of Youtubers die ons nu vertellen “what to wear” en “how to dress”. Maar hoe ging dat vroeger, toen er nog geen You Tube was?

Mode is een ander woord voor manier, gebruik of wijze. Mode is dus een afspiegeling van hoe wij leven. Door welvaart, crises, technische ontwikkelingen en globalisering veranderen onze interesses, behoeften en kijk op de wereld. En dat laten we zien in onze wijze van kleden, het kiezen van een auto, de manier van wonen, het maken van reizen etc.

Mode tot 1900

Tot de 20e eeuw was mode vooral voor de rijken. Alleen zij konden zich een mooie jurk of pak laten aanmeten (letterlijk). De makers van deze haute couture bepaalden de stijl, de vormen en de kleuren. Zij hadden veel invloed op de mode en lieten zich inspireren door de kunst en de nieuwste stoffen uit het buitenland.

jurk uit 1890
Influencers voor 1900: rijkelui

De gewone mens kleedde zich voornamelijk functioneel. Zij maakten hun kleding zelf. Toch beïnvloedden de hogere dames en heren het “gewone volk”. Iedereen wilde zich natuurlijk, net als nu, zo mooi mogelijk presenteren. En zich stiekem een beetje beter voordoen dan ze waren. Ook dat is van alle tijden.

jurken uit 1904

Mode vanaf 1900

Vanaf 1900 zien we een verandering. De modezaken hadden van één ontwerp meerdere stuks hangen. De zogenaamde ready-to-wear, prêt-à-porter of confectie was geboren. Zo werd couture betaalbaarder en toegankelijk voor meerdere lagen van de bevolking.

Influencers jaren ’20, ’30 en ’40: ontwerpers en filmsterren
Coco Chanel

In de jaren ’20 ontstonden heuse kledingcollecties en sommige ontwerpers werden steeds populairder. Later kwamen er grote modehuizen die deze namen (bijv. Coco Chanel of Christian Dior) verkochten. Deze modemakers hadden een nieuwe kijk op de samenleving en kledingstijl.

Met name Coco Chanel heeft veel veranderd in de mode voor vrouwen. Zij maakte kleding comfortabeler. Door haar verdween het korset, ze introduceerde een tikkeltje mannelijke kledingstukken en we kennen allemaal het bekende deux-pièce haar befaamde little black dress.

Bekende influencers uit die jaren zijn Marlène Dietrich, Greta Garbo en Coco Chanel

Influencers jaren ’50: filmsterren
Marilyn Monroe

Tijdens de oorlog stond de mode een klein beetje stil. Maar vanaf de jaren ’50 kwam er een grote verandering. De welvaart werd steeds groter en dat zag men ook in de mode. De huisvrouw had het makkelijker door apparaten als wasmachine, stofzuiger etc. en dat had invloed op onze kleding.

Ook meer vrouwen gingen studeren en werken, naast het huishouden en het opvoeden van de kinderen. We gingen graag eens uit en gingen op luxere vakanties. De mode was luxe en vrolijk. Een vrouwelijk silhouet, borsten-taille-heupen, was het schoonheidsideaal. Veel vrouwen droegen daarom een corselet.

De influencers van die tijd waren filmsterren of andere bekendheden. We kennen allemaal de films waarin ‘de sterren van weleer’ schitterden. Zij werden gekleed door de bekende ontwerpers en waren dus een voorbeeld voor de fans. De één was vrouwelijk en sexy (Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Sophia Loren), de ander wat meer sophisticated (Audrey Hepburn, Grace Kelly). Deze filmsterren waren bepalend voor het straatbeeld van toen.

Influencers jaren ’60: modellen en popsterren

In de jaren ’60 kwam de jeugd, de babyboomers, in opstand tegen de brave ouders met hun strakke regels. Ze waren voor individualiteit en vrijheid. Halflang, vormloze jurken in A-lijn waren erg in. Bekend geworden door model Twiggy, een mager meisje met kort haar, grote ogen en een jongensachtig lichaam.

De flower-power beweging ontstond en daarbij kleedden de dames zich in minirokjes, broeken met flare pijp en kleding met psychedelische en bloemenprint. Muziek was heel belangrijk en idolen als Janis Joplin werden stijliconen van de sixties.

Influencers jaren ’70: popsterren
David Bowie

In de jaren zeventig is muziek nog belangrijker. Jouw favoriete muziekstroming bepaalde wat je droeg. Je had de flowerpower met de losse hippiekleding. De nieuwe discomuziek met glimmende pakken, hotpants en laarzen met plateauzolen. En het begin van de punkbeweging met kapotte kleding en agressieve kapsels.

We keken naar Toppop en lieten ons inspireren door artiesten als David Bowie, Bob Marley en glamourbands als Queen.

Influencers jaren ’80: tv-sterren en popidolen
Madonna

De jaren tachtig staan voor veel en groot. Brede schouders, hoog haar, felle make up en veel sieraden. De televisie series Dallas, Dynasty en Miami Vice inspireerden ons om glamorous door het leven te gaan.

Door de komst van de nieuwe sport ‘aerobics’, kwam sportkleding zoals de legging erg in de mode. Ook accessoires als de witte sportsokken en neonkleurige zweetbandjes, hoofdbanden en beenwarmers zijn echte jaren tachtig items.

De punk werd iets meer gestileerd en veranderde in de sophisticated nieuwe stroming New Wave. Een typische stijl met punk- en disco-invloeden.

Influencers jaren ’90: girlbands en topmodellen
Gwenn Stefani

In de jaren negentig zag je ook weer verschillende stijlen. The Spice Girls en artiesten als Björk en Gwenn Stefani hadden invloed op de mode die wij droegen. Veel knalkleuren, dikke schoenzolen en felgekleurd haar waren in.

MTV was razend populair met rockmuziek van o.a. Nirvana. Met hun typische stijl zorgden zij voor een gestileerde maar onverzorgde look. Tattoos en piercings hoorden bij deze grunge stijl.

Ook de surf- en skatemode werd door iedereen gedragen. Wijde broeken die op de heup hingen met de rand van een merkboxershort er bovenuit. Truitjes met blote buik. T-shirts van rock bands, camouflageprint en retro sneakers.

Fotomodellen als Cindy Crawford, Linda Evangelista, Naomi Campbell en Claudia Schiffer werden sterren in de negentiger jaren. Mede dankzij de beroemde videoclip van George Michael. Deze topmodellen zorgden voor de populariteit van de Wonderbra, de push up bh.

Tegenhangers waren de kaalgeschoren jongeren in hun trainingspakken van Australian, Aussies. De hardcore muziek met de speciale manier van dansen, hakken, geniet nog steeds populariteit.

Influencers jaren ’00: popidolen
Britney Spears

In de zero’s was jeans erg hip. Men droeg denim op denim. Merken als Levi’s, G-Star en Diesel waren in voor zowel mannen als vrouwen. Jeans stond voor een tijdloze en stoere look. Technologische ontwikkelingen op het gebied van stoffen en materialen maakte de mode soms futuristisch.

Artiesten als Britney Spears en Christina Aguilera droegen extreem lage broeken. Dit werd overgenomen door de jeugd. de string kwam in de mode en dat maakte de mode erg sexy. Celebrities als de schaars geklede Paris Hilton werden op de voet gevolgd.

Influencers jaren ’10: bloggers en vloggers
Kim Kardashian

De afgelopen tien jaar is er een opmars van beroemde You Tubers geweest. Voor de laatste mode kijken we niet meer in de bladen of naar tv, maar we laten ons inspireren door de foto’s en video’s op internet. De nieuwe idolen zijn vrouwen en meisjes die, al dan niet gesponsord, reclame maken voor verschillende merken en kledingstukken.

Modebloggers en -vloggers schieten als paddenstoelen uit de grond. Zij verdienen hun geld met het promoten van kleding, tassen, schoenen en make up. Deze, vaak jonge, vrouwen hebben een nieuw beroep: influencer. Een van de bekendste internet iconen is Kim Kardashian. Door haar werd een volle bilpartij en ronde heupen helemaal hot.

De mode wordt ook meer individualistisch en androgyn. Door de internetfilmpjes over en door transgenders, het fenomeen genderneutraal én het #metoo gebeuren, wordt unisex mode belangrijker dan ooit.

Project Cece
Project Cece

De populariteit van internetshops maakt het winkelen steeds makkelijker. Door het vele on line bestellen van kleding, vaak van slechte kwaliteit en meestal gemaakt in lage-lonen-landen, is kleding een wegwerpartikel geworden.

De jeugd beseft langzaam dat we iets aan de overproductie van kleding moeten veranderen. De confectie-industrie is wereldwijd milieuvervuiler nummer 2. Er zijn steeds meer influencers die voor duurzame en eerlijke mode gaan.

Wat mij betreft is dit een goede ontwikkeling. Ik ben benieuwd wat de toekomst ons brengt.

X Ka.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: