Categorieën
fashion Lifestyle maatschappij

De winkelstraat

Laat je winkelstraat niet stikken

Iedere ochtend als ik naar m’n werk rijd, zit ik weer achter zo’n bestelbusje van DHL, PostNL, UPS, DPD of GLS. En staat een bezorger bij iemand aan deur om het zoveelste pakketje af te geven. Dit gaat de ganse dag door. Mensen bestellen heel wat af. Want we hebben nooit genoeg in deze consumptiemaatschappij.

En dan gaan diezelfde mensen een dagje winkelen in Terneuzen, Hulst, Axel of een andere middelgrote stad. En verwonderen zich hoeveel winkelpanden er leeg staan. Dat het niet gezellig is, zoveel lege panden en zo weinig winkels in de winkelstraat. Wat jammer toch hè? Hoe kon dit zo gebeuren? Tja, hoe zou dit toch komen…

Op internet kun je van alles bestellen. Vooral kleding wordt veel gekocht via webshops. Lekker makkelijk hup, in je winkelmandje. En weet je wat? Doe er voor de zekerheid ook maar een maat groter bij. Je weet nooit zeker welke maat je hebt. En als het niet naar je zin is, stuur je het gewoon terug. Voel je niks van.

(foto: photopin)

Wist je dat er nog niet één on line kledingwinkel winst heeft gemaakt? Dat kan ook haast niet. Er wordt door consumenten ongeveer de helft terug gestuurd naar de shop. Daar wordt alles ontvangen, gecontroleerd, in de computer verwerkt. Zorgvuldig gestreken en gevouwen en weer in de winkel gelegd. Daar gaan weken overheen en brengt veel kosten met zich mee. Daarom zijn er bedrijven die de geretourneerde kledingstukken liever weg gooien. Dat is nog goedkoper dan het verwerken van al die retouren.

Dit is zo onbeschoft vervuilend voor het milieu. We moesten ons allemaal schamen. Het is niet alleen dodelijk voor het milieu maar ook voor de stenen winkels. Voor ondernemers en winkelpersoneel die moeten leven van de verkoop van kleding. Die hun levenswerk en passie in deze winkels hebben gestoken.

Lees over mode en milieu in mijn blog dutch-sustainable-fashion-week.

Maar het is ook zo jammer voor die mooie winkelstraat. Een dagje shoppen is toch één van de leukste vrijetijdsbestedingen ever? Wat zou gezellig statten zijn zonder winkels? Zij maken juist een stad gezellig. Zonder winkels geen winkelstraat. Zonder winkelstraat geen gezelligheid. Zonder winkelstraat geen ziel, geen leven. Een stad kan écht niet zonder (kleding)winkels.

(foto:photopin)

Winkels die hun best doen om mooie etalages te maken. Die veel tijd steken in het inkopen en uitkiezen van kleding dat bij hun klant past (geen cookies nodig). Die zorgen dat de winkel er altijd netjes uitziet. Winkelpersoneel dat graag een praatje maakt en een dagje winkelen nog aangenamer maakt. Die al hun energie steken in het meedenken met de klant. “Deze staat u echt beter, mevrouw.” Of “Probeer eens heel iets anders. Volgens mij ga je deze combinatie geweldig vinden.”

Wij, kledingwinkels, doen er alles aan om het winkelgenot te vergroten. Leuke events organiseren. Modeshows. Sportevenementen en speciale middagen voor kinderen. Gezellige mode-weekenden. Wij houden een stad levend en bruisend. Geen een stad kan zonder winkelstraat.

(foto: photopin)

Dus, lieve mensen. Koop eens wat vaker gewoon gezellig in de winkel. Ga die stad in. Loop langs de etalages. Laat je inspireren. Laat je adviseren. Investeer in je stad en kom lekker shoppen in je favoriete winkels. De koffie staat klaar.

X Ka.

21 reacties op “De winkelstraat”

Ik ben het eens met dit artikel. Online shoppen is wel makkelijk, handig en snel.
Maar het is ten eerste altijd raden of de maten wel overeen komen van kleding en schoenen.
Het is raden of de kwaliteit wel goed is van het gekochte product en de duurzaamheid.
Het is raden om zelf uit te vogelen hoe het product werkt, je weet niet zeker of je hetgene hebt, waar je zelf voor gekozen hebt en voor betaald hebt en je moet zoiezo toch naar het dichtsbijzijnde postordeadres om het terug te retourneren, terwijl je als je persoonlijk naar de winkel zelf terug gaat, je gelijk een ander product kan aanschaffen en/of zeker weet dat je geld terug krijgt.
En het belangrijkste vind ik, je komt niet buiten door online shoppen.
Je zit vast aan je huis, geen sociale contacten, geen frisse buitenlucht en geen ontspanning om even de deur uit te zijn. Want ik weet dat de winkelstraten van de binnenstad aan het leegstaan zijn en ik vind het zo jammer om dat te zien, iedere keer als ik er voorbij loop.
Als er nieuwe winkelpanden komen, dan gaan ze ineens een heel nieuw winkelcentrum bouwen buiten de stad, hoe lomp kan de gemeente zijn en dan zich afvragen waarom de horeca in de binnenstad en de overige winkelpanden zo slecht lopen.
Want als ik om boodschappen ga, dan moet ik eigenlijk naar 3 verschillende plekken gaan rijden om mijn boodschappenlijstje, plus om te shoppen af te gaan.

Waarom ik online winkel?
Met mijn wat grotere maat pas ik in de meeste winkels niet eens maat xl, de zeer ongeïnteresseerde verkoopstertjes van ongeveer 16 jaar kijken je niet eens aan. De paskamers zijn zo klein die zijn gemaakt voor anorexiapatiënten. Voor die paar winkels in de stad die wel de moeite waard zijn vind ik het spijtig, maar online heb ik alle keus lekker rustig in je eigen huis passen, heerlijk!!!

Ik ben zelf geen internet shopper dus ben t er roerend mee eens….shop bij de stenen winkels, ga nog ff gezellig een bakje of drankje doen erna, heerlijk

Winkelen is niet alleen winkelen maar heeft ook een sociale functie. Zo kom je ook weer met anderen in kontakt. Winkelen geeft meer plezier, je kunt direct kleding, schoenen passen en meenemen of zoals in mijn winkel je kunt losse thee zien, proeven, ruiken en aanschaffen. En wat ik ook duidelijk wil aangeven is, dat je online niet altijd goedkoper uit bent dan in een fysieke winkel. Vergeet niet dat de logistiek van online aanbieders erg kostbaar is, zodat online vaak niet goedkoper is. Alle kosten worden verdisconteerd in de verkoopprijs. De meeste mensen laten pakketpost bezorgen, terwijl ze werken. Dus anderen(lees buren) mogen het aannemen. Ik ben daarmee gestopt. Je moet maar zelf verantwoordelijk zijn voor je eigen pakketten. Mensen, zorg dat winkelen weer helemaal terugkomt. Dat is voor alle plaatsen in NL belangrijk, goed voor de werkgelegenheid en gewoon weer ouderwets gezellig in het straatbeeld.

Er zijn redenen dat er steeds meer online geshopt wordt. Voor mij zijn dat, naast de vak lagere prijs, vooral de veel te hoge parkeertarieven, ongeïnteresseerd en onvakkundig winkelpersoneel van nauwelijks 15 jaar (lekker goedkoop) en de keihare kleremuziek. Leuke events, modeshows, sportwedstrijden en activiteiten voor kinderen maken eerder dat ik weg blijf dan dat ik juist naar de winkel zou komen. Zorg gewoon dat je weer kwaliteit (iig beter dan online) en goede voorlichting kunt geven over je koopwaar, en dat de klant weer de koning wordt die niet door een medewerkster van € 2,64 bruto per uur wordt geholpen. Wat verwacht je voor dat geld. Winkeliers: Jullie willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, dus ga nu niet de schuld van jullie ondergang bij het online-winkelend publiek leggen!

Ik winkel liever ook in het centrum veel gezelliger dan op internet. Het gekke is dat ik al bij twee verschillende winkels naar hun web pagina ben verwezen omdat het in de winkel niet verkrijgbaar is heel bizar . Ik ben helemaal met je eens maar denk dat de winkeliers die ook op internet verkopen zelf in de fouten zitten.

Dank je wel voor je reactie.
Het moeilijke van tegenwoordig is dat consumenten heel goed weten wat er te koop is. Ze oriënteren zich vaak al op internet. In de winkel hangt helaas altijd maar een selectie van het complete aanbod. En dan ook maar een paar stuks per maat. Als iets is uitverkocht, hebben we het gewoon niet meer. Dat zal zo zijn bij alle stenen winkels. Kleding, schoenen, witgoed, speelgoed etc.

Heel herkenbaar en vooral pijnlijk. En ik ben ook bang dat er geen weg terug is. Ik heb 10 jaar een winkel en webwinkel gehad. Sinds kort alleen nog maar een webwinkel, helaas genoodzaakt omdat klanten weg bleven uit de fysieke winkel, huurprijzen te hoog en te vaak de discussie waarom een artikel een paar euro duurder is dan elders op internet. Dat soort klanten kon ik de tent wel uit meppen op een gegeven moment……Nu dus nog alleen de webwinkel. Het geeft een hoop rust maar het blijft jammer. Gelukkig heb ik nog een hoop klantjes die komen afhalen. Wel verbaast het me dat een aantal van die klanten een beetje boos zijn dat de winkel weg is maar blijkbaar dus al een jaar niet geweest zijn. En dan denk ik ook: daar kan ik dus echt geen muren van overeind houden en ben ik blij met mijn besluit, hoe jammer ook. Het is mijn business maar ik schaam me wel dood wanneer dat GLS of PostNL busje iedere dag mijn straat in moet rijden om een retourtje af te geven omdat de klant het in het echt vond ‘tegen vallen’. Ga alsjeblieft lekker een winkel in dan, hou het vast, ruik er aan en keer het binnenstebuiten en ondersteboven, djeez…. Wat dat betreft zou het gratis retourneren aan banden gelegd moeten worden, het gemak waarmee artikelen wordt besteld en teruggestuurd is echt van de zotte.

Dank je wel voor je mooie reactie. Ik denk inderdaad ook dat er andere tijden aan zitten te komen. Over tien jaar gaat alles via internet en zijn stenen winkels show rooms geworden. Áls er nog stenen winkels zijn. Ik ben benieuwd en ook een beetje bang voor de toekomst wat dat betreft.

Ik heb nog nooit van winkelen voor mijzelf gehouden. Met schoenmaat 42/43/44 (afhankelijk van de breedte) en langere armen en benen dan de gemiddelde vrouw, slaag ik amper. C&A, promiss en andere winkelketens hadden 20jaar terug k (klein), n (normaal) en l (lange) maat en leuke, kwalitatief goede en betaalbare kleding. Tegenwoordig maakt het weinig uit in welke winkel je komt, het aanbod lijkt op elkaar, de kwaliteit is afgenomen en de prijs omhoog. Alleen in dure boetiekjes valt soms nog iets te vinden, maar ook daar wordt het moeilijker. Daarnaast of ik nu voor mijzelf, mijn zoon of iemand anders iets zoek, vaak hebben ze die maat juist niet en wordt ik verwezen naar webshop of concurrent. Shoppen was leuk met snuisterij winkeltjes waar je soms iets leuks vond, verschillende kledingwinkels met divers aanbod, maar nu is het helaas veelal eenheidsworst… Ik zag het al op middelbaar onderwijs, als je niet die ballerina schoentjes of nike air max, niet die krokodillen logo t-shirt en niet een ralph lauren of cars jeans had hoorde je er niet bij.

Wat jammer dat je het niet kunt vinden in de stenen winkels. Mijn ervaring is juist dat je in de betere winkels juist wel datgene vindt dat nèt even anders is. En waar je geholpen wordt bij het vinden van de juiste maat. Winkelen moet gezellig zijn, en dat is het on line niet.
Veel succes met winkelen! Groetjes, Ka.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: